Rymättylän Pöperöpalatsi ansaitsi Kouluruokadiplomin

Rymättylän koulun kuudesluokkalaiset Janina, Lilja, Lotta, Vilma ja Eveliina ovat hauskan MC Pottu -nimen saaneen maskotin suunnittelijat ja toteuttajat. Kuva: Ragip Önsoy.

Diplomijuhlassa julkistettiin Rymättylän koulun ruokasalin maskotin nimeksi MC Pottu.

NAANTALI. Perjantai 8. tammikuuta oli Rymättylän koululaisille juhlapäivä, kun koulu vastaanotti Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämän Kouluruokadiplomin. Kouluruokadiplomi jaettiin Rymättylän koululle sekä Kanta-Naantalissa sijaitsevalle Maijamäen yläkoululle ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä.

Osana diplomin eteen tehtyä työtä oppilaille ja opettajille paljastettiin myös kouluravintolan ja maskotin nimet.

Rymättylän koulun ruokapalveluesimies Veera Kuitunen vastaanotti Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämän Kouluruokadiplomin 8. tammikuuta. Kuva: Ragip Önsoy.
Rymättylän koulun ruokapalveluesimies Veera Kuitunen vastaanotti Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämän Kouluruokadiplomin 8. tammikuuta. Kuva: Ragip Önsoy.

Valitut nimet Pöperöpalatsi ja MC Pottu ovat molemmat oppilaiden ehdottamia ja äänestämiä. Julkistuksen suorittivat juhlallisesti Rymättylän koulun johtaja Mikko Tapanila ja koulun ruokapalveluesimies, koululaisten sanoin ”keittäjätäti”, Veera Kuitunen.

Kuitunen toimii viime vuonna perustetussa ruokatoimikunnassa, jossa on mukana myös terveydenhoitaja, opettajia, oppilaita ja vanhempia.

– Diplomityö on osa oppisopimuksella suorittamaani vuoden kestänyttä majoitus- ja ravitsemusalan esimiehen erikoisammattitutkintoani, Kuitunen sanoo.

Kouluruokadiplomi ravitsemuskasvatuksesta

Diplomin saamisen perusteena on Naantalin ruokapalvelunjohtaja Irma Taka-Pramin mukaan se, että koulussa huolehditaan kouluruokailulle asetettujen ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteiden toteutumisesta.

– Annetuissa tehtävissä on tarkasteltu kouluruoan ravitsemuslaadun lisäksi ruokailutilanteen sujuvuutta, ruokailun sosiaalista ja kasvatuksellista ulottuvuutta sekä keittiön ja kouluyhteisön kestäviä toimintatapoja.

Lisäksi keittiöhenkilökunta on suorittanut ravitsemus- ja ympäristöosaava -passit.

Varhaisperunapitäjän perinnettä vaalitaan

Oppilaat kaikilta luokka-asteilta ovat olleet kouluruokailun kehitystyössä tiivisti mukana monin tavoin. Kuuden viikon sykleissä kiertävät ruokalistat mahdollistavat jokaisen ikäluokan osallistumisen ruokalajeja esittelevien taideteosten tekoon.

– Päivittäin ruokalistoilla nähdään oppilaiden hienoja tuotoksia, kun ruoat on esitelty paitsi perinteisesti tekstein, myös havainnollistavin kuvin, ruokapalveluesimies Veera Kuitunen kommentoi hymyillen.

Kuudennen luokan oppilaat sen sijaan ideoivat ja toteuttivat MC Pottu nimen saaneen maskotin.

– Vastasimme yhdessä maskotin suunnittelusta ja toteutuksesta, kuudesluokkalaiset Eveliina, Vilma, Lotta, Lilja ja Janina kertovat.

Rymättylän koulun 4B-luokan oppilaat Jenni Peltonen (vas.), Aleksanteri Lumiaho ja Anni Nyman kertovat suosikkikouluaterioistaan. Kuva: Ragip Önsoy.
Rymättylän koulun 4B-luokan oppilaat Jenni Peltonen (vas.), Aleksanteri Lumiaho ja Anni Nyman kertovat suosikkikouluaterioistaan. Kuva: Ragip Önsoy.

– Se oli hauska oivallus, koska Rymättylän pitäjähän on tunnettu erityisesti perunoistaan. Perunanmallinen maskotti oli siis alusta alkaen kaikkien suosikki, Kuitunen lisää.

Oppilaat ovat myös osallistuneet pöytien pyyhkimiseen, lautasmallin opetteluun ja ruokapassin täyttöön. Edessä ovat vielä luokka-asteittaiset tutustumiset keittiöön.

– Olemme oppineet syömään ruokia lautasmallin suositusten mukaan, 4B-luokan oppilaat Jenni ja Aleksanteri toteavat.
– Lisäksi osaamme entistä paremmin arvostaa erilaisia ruokia ja sitä, että ruoka tehdään koulun omassa keittiössä, Anni 4B:ltä jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy