Piikkiöläinen Silmusten perhe reissaa partiolaisasenteella

Hannu ja Kaarina Silmunen esittelivät Caravan Show -messuilla Kaarina Silmusen kirjoittamaa Etruskien mailla – Polkuja Toscanan ja Lazion salaisuuksiin -kirjaa. ”On hätkähdyttävää, miten keskellä Eurooppaa voi olla paikkoja, joissa voi seikkailla viidakoissa, hautaluolissa ja keskiaikaisissa rauniokaupungeissa”, Kaarina Silmunen sanoo. Hannu on puolestaan osallistunut valokuvaukseen ja piirtänyt kartat kirjaan.

HARRASTUKSET. Piikkiössä asuvat koulukuvausfirman pyörittäjät Kaarina ja Hannu Silmunen sekä heidän neljä lastaan 28-vuotias Matias, 25-vuotias Veera, 23-vuotias Venla ja 20-vuotias Fanni ovat kierrelleet maailmaa asuntoautolla perheen kesken aina kun mahdollista.

Olemme reissussa monta viikkoa joka vuosi, kertoo perheen äiti Kaarina Silmunen, joka on matkailun lomassa innostunut kirjoittamisesta. Hänen viime vuonna ilmestynyt omakustanteinen esikoisensa Etruskien mailla – Polkuja Toscanan ja Lazion salaisuuksiin saa vuoden kuluttua jatkoa Baltian luontoretkikohteisiin sijoittuvasta teoksesta, jota varten Silmusten tämän vuoden matkat suuntavat kaikki Baltian maihin.

Baltiassa he olivat myös jouluna.

Saimme reissun aikana muistutuksen maailmanpolittisesta tilanteesta, kun meitä luultiin syyrialaisten salakuljettajiksi. Olimme tulossa takaisin autolle pitkältä vaellusreitiltä läheltä Venäjän rajaa, kun rajapoliisi pysäytti meidät. Oli kylmä pakkasilta ja tytöt olivat kääriytyneitä huopiin. Kun virolainen rajapoliisi tuli meitä jututtamaan niin hyvin pian kuitenkin selvisi, että olimme ihan perusturisteja, jotka vain retkeilivät seudulla, hymyilee Kaarina.

Naapurin linnavuorilta Marokkoon

Silmusten lähin matkakohde on ollut heidän kotikylässään Piikkiössä Huttalan linnavuorella. Kaukaisin kohde taas löytyy Etelä-Marokosta Tiznitistä.

Eniten Silmusten perhe nauttii kohteista, joissa voi seikkailla, mutta suosikkikohteitaan he eivät halua luetella, sillä jokainen kohde näyttäytyy kävijöilleen eri tavoin.

Ei ole olemassa hyviä tai huonoja kohteita. Toteuttakaa unelmianne, menkää kohti pelkojanne. Niin saatte matkoista kaiken irti, kannustaa Kaarina.

Halvallakin voi matkustaa

Raha on myös vaikuttanut heidän tapaansa matkustaa. Esimerkiksi Barcelonassa he kävivät kolme kertaa ennen kuin heillä oli ensi kerran varaa käydä sisällä eläintarhassa. Puuron syöminen rahan säästämiseksi on tuttua puuhaa.

Alkuaikoina retkeilimme paljon luonnossa. Myöhemmin tuli kyllä vaihe, jolloin oli enemmän rahaa ja kiertelimme virallisia nähtävyyksiä, mutta nyt olemme taas tavallaan palanneet luontomatkailun pariin. Mitä pienemmistä asioista on kiinnostunut, sitä suuremmalta maailma tuntuu, pariskunta pohtii.

Perhe on tullut toimeen pienellä matkabudjetilla, koska he elävät reissussa tavallista arkea.

Ruoka ja polttoaine on usein ulkomailla halvempaa kuin Suomessa. Ympäri Eurooppaa löytyy myös virallisia matkaparkkeja, joihin pääsee tyhjentämään vessan ja hakemaan puhdasta vettä, he selittävät.

Myös perheen lapset ovat oppineet edullisen matkustamisen taidon. He ovat aikuisiällään reissanneet paljon itsenäisesti pienillä opiskelijabudjeteillaan. Osa on ollut myös vaihto-oppilaana ja osa vapaaehtoistöissä ulkomailla.

Silmuset eivät ole myöskään erityisen kielitaitoisia, vaan ovat selvinneet reissuistaan halulla ja rohkeudella.

Pikku Kakkosen verran kerrallaan

Lasten kanssa matkustamisen he ovat kokeneet helpoksi.

Emme ole menneet erityisesti lapsiystävällisiin kohteisiin, vaan olemme valinneet kohteet niin, että me aikuiset viihdymme. Näin meillä on riittänyt kärsivällisyyttä lasten suhteen. Lapset ovat viihtyneet älyttömän hyvin. He ovat kaikki partiolaisia, joten he keksivät kyllä aina jonkun pelin tai leikin ja pärjäävät erikoisissa olosuhteissa, Kaarina selittää.

Kun lapset olivat pieniä, he havainnollistivat päivämatkojen pituutta Pikku Kakkosen kestolla. Matka-aika saattoi siis olla esimerkiksi viisi Pikku Kakkosta.

Kun lapset kasvoivat aikuisiksi, eivätkä pystyneet enää olemaan reissussa mukana koko kesää, he ovat lentäneet perheen luo ja reissanneet mukana osan matkaa.

Matkailu on lähentänyt perhettämme. Matkalla ei pääse pakoon muita eikä myöskään itseään, joten asiat on pakko selvittää heti. Parisuhteellekin matkailu on ollut hyväksi. Olemme parhaimmillamme juuri matkalla, pariskunta kertoo.

Ikimuistoisia kokemuksia

Kun Silmuset tekivät ensimmäisen perhematkansa vuonna 1988, perheen esikoinen Matias oli puolivuotias.

Silloin autoomme murtauduttiin Ranskassa Bordeaux’ssä. Leirintäalueita ei ollut ja halvoissa hotelleissa ei ollut tilaa. Lopulta meitä auttaneet ihmiset keksivät paikan, jossa kuulemma majoitettiin muitakin hätätilanteessa olevia matkailijoita. Vähän ihmettelimme, kun meidät laitettiin eri osastoille nukkumaan. Minä menin vauvan kanssa naisten puolelle ja Hannu meni miesten puolelle. Aamulla saimme aamiaista ja muut naiset pitivät Matiasta sillä aikaa, kun minä kävin suihkussa, muistelee Kaarina.

Myöhemmin hänelle selvisi, että he olivat nukkuneet yönsä Bordeax’n sosiaalihuollossa. Ja naiset, jotka Matiasta hoisivat olivat Bordeax’n prostituoituja.

So what! Tästä opimme, että elämä kantaa. Aina löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja aina lopulta kaikki järjestyy, sanoo Kaarina.

Hannu jatkaa samalla linjalla:

Usein onkin niin, että jos matkalla sattuu jokin pieni onnettomuus, josta ei koidu suurta rahallista tai terveydellistä vahinkoa, niin se jopa parantaa matkaa. Erilaiset sattumukset ovat matkojen suola!

Janica Vilen