Pelkistettyjä duettoja, harmonisia ja unohdettuja maisemia tarjolla Raisiossa

Raision kaupungintalolla vietettiin 14.1. saksalaisen Anders Petersenin minimal duets -näyttelyn avajaisia. Petersen on tehnyt kaikki näyttelyssä esillä olevat työt viimeisen 10 vuoden aikana. Kuva: Ragip Önsoy.

Raision monipuolinen näyttelytarjonta sisältää Anders Petersenin minimal duets, Asta Lepän Liepeiltä ja katveesta – valokuvia Raisiosta sekä Tarja Toiviainen-Mäkelän Siintävät sinet ja hämyiset metsät -näyttelyt.

NÄYTTELYT. Raision kaupungintalon yläaulassa 15.1.–13.3. esillä oleva minimal duets on Anders Petersenin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Edellisen kerran Petersenin töitä oli vuonna 1994 Seinäjoella NORD NORD -nimeä kantaneessa yhteisnäyttelyssä.

Petersenin puu- ja sinkkilevyistä koostuvissa teoksissa ei ole hahmoja tai perspektiiviä. Inspiraatiota taiteilija ammentaa häntä puhuttelevista teemoista, jotka käsittelevät ennen kaikkea luontoa, musiikkia sekä koettuja elämänvaiheita.

KU 21.1. Harkon näyttely_02net– Näyttelyn nimessä oleva duets kuvaa päämateriaalieni yhteensointuvaa duettoa eli kaksinlaulua. Teokseni koostuvat toistuvista värikerroksista, joihin materiaalit reagoivat eri tavoin. Elävyyttä töihin tuovat sinkkilevyt, jotka heijastavat valoa, Petersen selittää.
– Taiteeni on geometristä ja abstraktia, siinä ei ole hahmoja tai perspektiiviä. Aloitin nelikulmioilla, mutta olen ottanut sittemmin mukaan ympyrän uutena muotona, Petersen lisää.

Maanantaina 11. tammikuuta Suomen vierailunsa Turun seudulta startannut Petersen on päässyt tutustumaan opastusten myötä muun muassa Raisioon ja Turkuun.

– Olen ollut ahkerasti Raision museoon yhteydessä kaupungin näyttelytiloja kysyäkseni, sillä kotikaupunkini Elmshorn Pohjois-Saksassa on Raision ystävyyskaupunki, Petersen kertoo.

Raision museonjohtaja Heli Isolehdon mielestä on hienoa, että ystävyyskaupunkistatus tuo tullessaan kansainvälistä yhteistyötä.

– Näyttelystä oli ensimmäisen kerran puhetta jo kymmenisen vuotta sitten. Tämä on harvinaista, että kansainväliset taiteilijat ottavat yhteyttä meihin näyttelytilaa etsiessään, hän iloitsee.

Miehellä on myös henkilökohtaista kiinnostusta Pohjoismaihin, koska hänen isänsä on alun perin tanskalainen ja äitinsä ruotsalainen.

– Sukunimestänikin voi kenties päätellä jotain. Minulla on muuten täyskaima, ruotsalainen valokuvaaja, johon minut saatetaan sekoittaa, nauraa Petersen.

Valokuvamatkalle Raisioon

Raisiolaisen vapaa kirjoittaja, toimittaja ja kirjailija Asta Lepän valokuvanäyttely Liepeiltä ja katveesta – valokuvia Raisiosta 18.1.–31.3. Raision Kirjastotalon musiikki- ja taideosastolla kuvaa maisemia ja seutuja, jotka hoippuvat rakennemuutoksen reunamailla.

– Harrastan lenkkeilyä, luontovaellusta ja hiihtoa lasteni kanssa. Vaikka olemme kolunneet Raisiota perinpohjaisesti, aina jostakin löytyy unohtunut tie, metsittynyt ja romujen kirjoma, Leppä kertoo.

Leppä haastaa näyttelyvieraat arvuuttelemaan mistä päin Raisiota kuvat on otettu. Myös muistot kohteista ovat tervetulleita.

Satumaista harmoniaa

Naantalilaisen Tarja Toiviainen-Mäkelän näyttely Siintävät sinet ja hämyiset metsät on esillä Raision Kirjastotalon Aulagalleriassa tammikuun ajan.

– Lapsuudenkotini sijaitsee idyllisessä Naantalin Merimaskussa. Kodin tupa on paikka, joka inspiroi aina maalauksiani. Maalaaminen kuuluu lähes jokaiseen päivääni, Toiviainen-Mäkelä kertoo.

– Olen koettanut säilyttää töissäni lapsenomaisuutta ja satumaisuutta. Maisemamaalauksissa olen yrittänyt tavoitella herkkyyttä, hennonmpaa kädenjälkeä. Värit ja niiden harmonia kiehtovat yhä enemmän, jatkaa Toiviainen-Mäkelä.

Maalaukset on tehty temperalla. Temperavärejä käytetään tyypillisesti läpikuultavina kerroksina.

Katariina Mäkinen-Önsoy