10-vuotias Wake Fishing panostaa tuotteensa vientiin

Jose Jaakkolan Raisiossa sijaitseva Wake Fishing Oy täytti pari päivää sitten 10 vuotta. Kuva: Ragip Önsoy.

RAISIO. Maskun Lemussa asuvan Jose Jaakkolan kalastustarvikkeita suunnitteleva ja maahantuova Wake Fishing Oy täyttää 19.1. tiistaina 10 vuotta. Tärkeästä kalastusharrastuksesta jalostui liikeidea vuoden 2005 aikana ja vuoden 2006 alussa yritys näki päivänvalon.

Aloitin yritystoiminnan yhdessä muotoilijana työskentelevän serkkuni Mikael Jaakkolan kanssa, joka toi ammattiosaamisensa yritysilmeen ja tuotteiden suunnitteluun, yrittäjä kertoo.

Ensimmäinen toimistohuoneisto löytyi Turusta, jonka jälkeen toimipiste on muuttanut muutamaan otteeseen. Tällä hetkellä Jaakkola viihtyy Raision Voudinkadulla.

Raisio on hyvä ja keskeinen paikka yrittää. Palvelut ovat lähellä ja liikenneyhteydet ovat loistavat, Jaakkola kehuu.

Sijainti on tärkeä, vaikka suurimmaksi osaksi myynti tapahtuukin jälleenmyyjien sekä jonkin verran myös verkkokaupan kautta, lisää Jaakkola

Merkittävimpinä paikallisestikin toimivina jälleenmyyjinä Jaakkola mainitsee muun muassa Motonet, Tokmanni ja Hong Kong -tavaratalot sekä Meri & Metsä -kalastustarvikeliikkeen. Jaakkolan tavoitteena on kehittää oman Wake-tuotemerkkinsä tunnettuutta myös kansainvälisesti.

Jälleenmyyjiä on jo ympäri Suomen sekä Baltian maissa, Ranskassa ja Saksassa. Vientiä rakennellaan parhaillaan myös Italiaan, Portugaliin ja Yhdysvaltoihin.

Wake-tuotemerkin vahvuuksiin kuuluvat kotimainen suunnittelu- ja tuotekehitysosaaminen sekä laadukkaat materiaalit.

Suunnittelemillamme Wake-tuotteilla on patentti- ja mallisuojaukset, Jaakkola sanoo.
– Sopimusvalmistajamme sen sijaan löytyvät muun muassa Kiinasta, Japanista ja Puolasta, Jaakkola jatkaa.

Omista tuotteista kotimaassa kiinnostavat eniten Jigit, kansainvälisesti JigWobblerit.

Muita tuotteitamme ovat esimerkiksi Softspoon ja Flee sekä uutuudet Hanko Gummi, Pela- ja Bottomgear.

Viime vuonna Wake Fishing otti myyntiin useita kansainvälisesti tunnettuja edustusmerkkejä, muun muassa 13 Fishing, A.Jensen, Textreme, SIEK, Dragon, Illex ja Gunki.

Joukossa on merkkejä, joita ei aiemmin Suomessa ole ollut saatavilla sekä merkkejä, jotka ovat täällä jo ennestään tunnettuja, Jaakkola toteaa.

Tällä hetkellä Wake Fishing työllistää Jaakkolan lisäksi kaksi vakituista työntekijää sekä kausityöntekijöitä.

Yrittäjyydessä on hyvät ja huonot puolensa. Positiivista on se, että pääsee tutustumaan mielenkiintoisiin uutuuksiin tuoreeltaan. Negatiivisena voisi mainita sen, että kalastusharrastukselle ei jää paljonkaan aikaa, pohtii Jaakkola hymyillen.

Katariina Mäkinen-Önsoy