YRITYSUUTISET. Turun Ekotori on avannut 1. joulukuuta uuden myymälän Itäharjulle osoitteeseen Rautakatu 12, eli Auto- ja viestintämuseon entisiin tiloihin. Uusiin tiloihin on muuttanut kaksi Ekotorin vanhaa toimipistettä: Kanslerintie ja Kirkkotie, joka ehti palvella Ekotoria 17 vuotta. Nyt vanha rakennus puretaan.
Vaikka kaksi myymälää on yhdistetty yhdeksi uudeksi, ei neliömäärä ole juuri vähentynyt. Vanhoissa myymälöissä oli reilut 1000 neliötä kummassakin, uudessa taas lähes 2500, mikä tekee siitä Varsinais-Suomen suurimman kierrätyskeskuksen.
Työllistäminen entistä hankalampaa
Kierrätyskeskus Turun Ekotori on Kestävän Kehityksen Yhdistys ry:n hallinnoima ympäristötoimija, joka kierrättämisen ohella työllistää laajassa mittakaavassa voittoa tavoittelematta.
Yhtenä syynä kahden toimipisteen yhdistämiseen oli muutokset palkkatukijärjestelmässä.
– Palkkatuella työllistäminen on nykyään entistä hankalampaa. Tänä vuonna palkkatukirahat loppuivat jo kesällä. On turvallisempaa ylläpitää kolmen sijaan kahta myymälää, pohtii Nelli Räsänen Ekotorin markkinoinnista.
Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jota TE-toimisto voi käytettävissään olevien määrärahojen puitteissa myöntää työnantajalle palkkauskustannuksiin.
Ekotori on työllistänyt parhaimpina vuosina yli 400 ihmistä. Nyt henkilöstö on vähentynyt huomattavasti. Tänä vuonna työllistettyjä on yhteensä noin 250.
– Onneksi meillä on hyvä ja tehokas henkilöstö kuitenkin. Myymäläkin saatiin avattua suunniteltua aiemmin, kun muutot sujuivat niin nopeasti, kehuu Räsänen.
Palkkatuella työllistettyjen lisäksi Ekotorilla on ihmisiä työkokeilussa.
– Suurin osa työkokeiluun tulevista on ollut pitkään poissa työelämästä ja kokeilevat paluuta työn pariin. Osa on alan vaihtajia, osa esimerkiksi entisiä yrittäjiä, kertoo Räsänen.
Ekotorilla työskentelyssä korostuu yhteisöllisyys.
– Ihmisille on tärkeää kokea olevansa hyödyksi. Täältä moni saa myös hyvää työkokemusta, onnistumisen kokemuksia ja itseluottamusta. Työllistäminen onkin kierrätyksen jälkeen tärkein arvomme, Räsänen sanoo.
Joulu näkyy myös kierrätyskeskuksessa
Ekotorin myymälä on nyt koristeltu joulua varten. Eniten tällä hetkellä liikkuukin juuri joulukoristeita. Lisäksi ihmiset etsivät yhä enemmän kierrätettyjä joululahjoja.
– Täältä löytyy paljon sellaista tavaraa, jota ei kaupoista saa. Lisäksi esimerkiksi kirjat ovat hyviä lahjoja. Suurin osa kirjoistamme on kerran luettuja eli hyvässä kunnossa, kertoo Räsänen.
Joulun jälkeenkin Ekotorilla on usein vilkasta.
– Silloin tuodaan paljon varsinkin elektroniikkaa, mutta myös muuta tavaraa. Kun ihmiset saavat uutta tavaraa lahjaksi, he tuovat vanhat kierrätykseen, selittää Räsänen.
Keväisin tulee samanlainen piikki polkupyörille, kun vanhat pyörät tuodaan kierrätykseen uusien tieltä. Kierrätyskeskuksen kestosuosikkeja ovat puolestaan sähkölaitteet. Suosion takaa se, että Ekotori testaa kaikki myyntiin tulevat sähkölaitteet ja myöntää niille takuun.
Myyntiin tuleva tavara on saatu lahjoituksina. Lahjoittaa voi mitä tahansa käyttökelpoista kodin tavaraa. Sähkölaitteet voi tuoda myös rikkinäisinä, sillä Ekotori ottaa sähköromua vastaan maksutta.
Uuden myymälän varsinaisia avajaisia vietetään tammikuussa. Silloin on luvassa ohjelmaa ja tempauksia. Siihen mennessä Kalevantielle tehdään näkyvämmät opasteet ja rakennuksen maamerkkinä toimiva keltainen kuplavolkkari saa Ekotorin teippaukset.
Itäharjun myymälän lisäksi Ekotorilla on myymälä myös Länsi-Turussa Rieskalähteentiellä. Siellä toimii esimerkiksi vaarallisen jätteen vastaanotto.
Janica Vilen