Paimioon modernin tanssin maailmanmestaruus!

Kuva: Jussi Sahlström.

Torstaina 10.12. parikymmentä paimiolaista äitiä pakkasi kimpsunsa, kampsunsa, uimalakkinsa ja aironsa ja lähtivät Puolaan – eivät soutamaan, mutta tanssimaan tiensä maailmanmestareiksi.

TANSSI. Paimiolainen Showmamas-tanssiryhmä voitti lauantaina 12. joulukuuta modernin tanssin muodostelmasarjan maailmanmestaruuden Puolassa Mikolajkissa. Suomelle tuli sarjassa kaksoisvoitto, sillä toiseksi tuli Marco Bjuströmin luotsaama Comeback-ryhmä Helsingistä.

– Uskomaton olo, kommentoi Showmamojen valmentaja ja koreografi Annika Mutila maanantaiaamuna.

– Tämä oli todella iso yllätys, sillä kilpailu oli todella kovatasoinen. Ryhmä teki nappisuorituksen ja oli todella yhdenaikainen ja voimakas, Mutila kehuu.

Showmamat erottuivat ennen kaikkea erikoisella koreografiallaan. Ryhmällä oli soututeema. Musiikkina toimivat meren ja soudun äänet sekä tanssiryhmän omat äänet. Tanssijat huusivat soutukäskyjä ja käyttivät muutenkin ääntään tavalla, joka tanssikilpailuissa oli uutta.

– Lisäksi ryhmän vahvuutena on vahva ilmaisu ja yhteen hengittäminen. He aistivat todella herkästi toisiaan. Jokainen pystyy keskittymään koko ryhmään. Lisäksi ryhmä on todella monipuolinen, mikä mahdollistaa erilaisten osuuksien tekemisen koreografiaan. Heillä on myös hyvä ryhmähenki, mikä näkyy yleisöön asti. Ryhmä on vuosien varrella hitsautunut hienosti yhteen, Mutila kiittelee.

Ryhmä on niittänyt menestystä koko vuoden, sillä kesäkuussa he voittivat Suomen mestaruuden samalla ohjelmalla.

Ryhmä on ollut kasassa vuosia

Showmamas-ryhmä perustettiin alun perin jo kuutisen vuotta sitten, kun Mutila järjesti opiskeluaikanaan kesätanssikursseja Paimiossa.

– Yhtenä vuonna aikuisten naisten ryhmään tuli niin paljon osallistujia, että päätimme kokeilla muodostelmaa. Silloin keksittiin myös ryhmän nimi. Vuosien varrella joka vuonna on muutama tanssija vaihtunut ja välillä on vanhoja tanssijoita tullut takaisin. Ehkä juuri se on pitänyt ryhmän kasassa. Tällä hetkellä ryhmässä on kuusi tanssijaa, jotka ovat olleet joka vuosi mukana, Mutila muistelee.

Showmamat ovat yli 30-vuotiaita naisia. Äitiys ei ole pääsyvaatimuksena, vaikka nimestä niin voisi päätellä.

– Parilla tanssijalla ei taida olla lapsia. Ja paimiolaisten lisäksi mukana on nykyään pari sauvolaista ja turkulaista tanssijaa, Mutila kertoo.

Vaikutteita New Yorkista

Paimiosta kotoisin oleva Annika Mutila itse asuu nykyisin New Yorkissa, joten ryhmällä on ollut treenivuoden aikana vieraileviakin valmentajia ja ryhmän sisältä kakkosvalmentaja.

– Reissaan tätä väliä edelleen. Päätyöni on tanssikoulun vetäminen, mutta olen naimisissa New Yorkissa ja treenaan itse siellä.

Showmamojen matkan Puolaan mahdollistivat sponsoreiksi lähteneet paikalliset yritykset.

– Ilman heitä olisi matka jäänyt tekemättä, sanoo Mutila.

Janica Vilen