Naantalin Purjehdusseura laittoi stopin hukkumisille 100 vuotta sitten

Ensimmäiset vapaa-ajanpurjehdukseen käytetyt purret olivat vanhoja talonpoikaisveneitä, niin myös Naantalissa. Talonpoikaispurjehduksen traditio elää edelleen voimakkaana Naantalissa ja veneet ovat omistajiensa silmäteriä. Kuva: Jukka Viljanen, NPS:n arkisto.

NAANTALI. Naantalin Purjehdusseura julkaisee tietokirjan satavuotisesta historiastaan juhlavuonnaan 2017. Kirjan kirjoittaa merihistorioitsija Lauri Kaira. Hän on aikaisemmin julkaissut purjehduksen historiaan liittyviä tieteellisiä artikkeleita eri vuosikirjoissa.

Koko ajan tulee kiinnostavaa tietoa vastaan. Naantali oli 1900-luvun alussa aktiivinen matkailukohde. Osalla kylpylän vieraista oli purjehdustausta. Oikeastaan seura sai alkunsa siitä, että haluttiin lisätä turvallisuutta. Vuosittain ihmiset saivat veneitä kaatumaan ja ihmisiä hukkui jonkin verran. Ei ehkä vuosittain, mutta kuitenkin noin kolme kertaa enemmän kuin nykyään, sillä uimataito oli heikompi ja veneet huonommassa kunnossa, selittää Kaira.

Turvallisuuden edistäminen sekä venetuntemuksen ja vesillä liikkumisen taitojen lisääminen ovat edelleen yksi Naantalin Purjehdusseuran päätavoitteista.

Pienen luostarikaupungin piristysruiske

Suurin haaste kirjan kirjoittamisessa on tavoittaa seuran menneisyys ja sen syvälle ulottuvat juuret osana Naantalin kaupungin seurapiirien ja kylpylän elämää. Purjehdusseura ei ole yhteiskunnasta irtonainen kokonaisuus vaan sen toimintaa pyritään teoksessa kuvaamaan osana elävää kaupunkielämää, iloineen ja suruineen.

Naantali oli 1900-luvun alussa talvisin pieni luostarikaupunki, jonka väkimäärä joidenkin lähteiden mukaan jopa kaksinkertaistui parhaimpina kesinä kylpylävieraiden myötä. Luvuissa tosin voi olla vahva liioittelun maku. Seurapiirit olivatkin Naantalille aikamoinen piristysruiske, Kaira sanoo, mutta ei paljasta vielä enempää.

Merellisen vapaa-ajan toiminnan historiaa

Naantalin Purjehdusseuran historia on yhtä pitkä kuin itsenäisen Suomen historia. Seura on yksi alueen suurimpia yhdistyksiä ja vanhimpia urheiluseuroja. Sen juuret ovat kuitenkin syvemmällä historiassa, sillä purjehdusurheilua Naantalin vesillä harjoitettiin jo pitkään ennen seuran syntymistä. Seuran perustamisen taustalla oli turvallisuuden lisäksi kylpylävieraiden halu purjehtia kilpaa.

Tämä historiikki tulee kuvaamaan paitsi seuran historiaa, myös merellisen vapaa-ajan toiminnan historiaa ylipäänsä, lupaa Kaira.

Lisäksi teos tulee olemaan kiinnostava Naantalin paikallishistorian kuvaajana.

Kun Naantalia on markkinoitu matkailukohteena, on toistettu kolmea asiaa: luostarikirkkoa, Naantalin aurinkoa ja kylpylää. Naantali on kaupunki meren sylissä, Kaira sanoo.

Aineistoa kaivataan edelleen

Seurat määrittävät syntyaikansa hyvin eri tavoin.

Jo vuonna 1915 Naantalin Purjehdusseura julistettiin syntyneeksi, mutta vasta 5.5.1917 rekisteröitiin seuran säännöt, kertoo Kaira.

Hanke on merkittävä ponnistus seuralle niin henkisesti kuin rahallisesti. Historiateoksen kirjoittaminen ja aineiston keruu on aloitettu marraskuun alussa. Kirjoitus- ja tutkimustyö kestävät vuoden 2016 loppuun. Kirjan lisäksi hankeen aikana toteutetaan seuran historiaa esittelevä digitaalinen näyttely ja kaikille avoin muistitietoaineiston keruu.

Olemme saaneet paljon yhteydenottoja sekä seuran jäseniltä että seuran ulkopuolelta, kiittelee Kaira.

Teoksen aineisto koostuu pääosin seuran omista lähteistä, mutta yhteistyötä tehdään Naantalin museon kanssa. Myös lehdistöaineistot ovat tärkeässä osassa tutkimusta. Yksittäisten henkilöiden kuvaa Naantalin merellisestä ulottuvuudesta tavoitellaan valokuvien, lokikirjamerkintöjen sekä teemahaastattelujen kautta. Aineistoja kaivataan edelleen Naantalin seudun asukkailta.

Kaikesta aineistosta ollaan kiinnostuneita, Kaira sanoo.

Janica Vilen