Maskun Palloseuralle tunnustusta seuratoiminnasta

Suomen Palloliiton (SPL) Turun piirin syyskokouksessa 26.11. Vuoden Seuratoimijana palkittiin MaPSin Harri Karvinen. Vuoden Valinnat -erityismaininnan sai seuran pelinohjaajatutor-toiminta.

Maskun Taponkedon hallin käyttöaste on huipussaan aamusta myöhäisiltaan, kun Kurittulan koululaiset käyttävät hallia väistötilana liikuntatunneillaan ja seurat harjoittelevat kello 16–22 ajalla arki-iltaisin. Otteluita järjestetään sen sijaan viikonloppuisin. Myös keinonurmi on pitkälle syksyyn käytössä ilmoista riippuen, joten Harri Karvisella riittää hommaa muun muassa nurmien kunnossapidossa. – Kiitos kuuluu avovaimolleni, että hän jaksaa tätä vuodesta toiseen, toteaa Karvinen. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

JALKAPALLO. Vuoden Seuratoimijaksi SPL:n Turun piirin kokouksessa valittu Harri Karvinen aloitti Maskun Palloseuran (MaPS) toiminnassa 1990‐luvun alussa miesten kakkosjoukkueen pelaajana. 1990‐luvun lopulla hän toimi juniorivalmentajana vuosina 1982 ja 1983 syntyneille harrastajille. Tänäpäivänä hän valmentaa 2001 ja 2002 syntyneiden joukkuetta.

– Tätä ennen pelasin ja muutaman vuoden ehdin valmentaakin Raision Ryhdissä, Karvinen kertoo.

Todelliseksi monitoimimieheksi valintaperusteissa luonnehdittu Karvinen on alusta alkaen tehnyt pyyteetöntä työtä seuran eteen niin talkoissa kuin kentän laidallakin valmentajana ja lasten kasvattajana.

Monipuolinen harrastus viekin valtaosan Karvisen vapaa-ajasta.

– Pidän kunnossa Taponkedon hallin nurmea sekä ulkonurmia, viivoitan pelikentät, myyn lippuja otteluihin, toimin järjestysmiehenä ja hoidan fanituotepuolta. Lisäksi olen myös seuran johtokunnan jäsen.

Youtubessa suosiota niittäneet Masku-TV:n lähetykset ovat jääneet seura-aktiivi Valtteri Roihan kiireiden myötä vähemmälle.

– Se on harmi, sillä keittiöpsykologiaa jalkapallokentille tarjoilevaa Mr. Puuztelli -sketsiä oli todella hauska tehdä, Karvinen hymyilee.

Junnujen innostus palkitsee

Paras kiitos vapaaehtoistyöstä on Karvisen mukaan tietysti palkituksi tuleminen, mutta ennen kaikkea junioriurheilijoiden into harrastukseensa.

– Tuon silmissä loistavan palon kun saisi säilytettyä aikuisikään asti. Junnuharrastuksessa, oli laji mikä tahansa, tämä on päätavoitteemme. Tunnen onnistuneeni paitsi valmentajana myös kasvattajana, jos saan yhdenkin lapsen pysymään pois päihteiden maailmasta.

27-vuotiaan MaPSin toiminta on kehittynyt olemassaolonsa aikana huomattavasti ja jatkaa edelleen kehittymistään.

– Tällä hetkellä meillä on 633 lisenssipelaajaa, jotka tekevät meistä Suomen Palloliiton Turun piirin toiseksi suurimman kasvattajaseuran Turun Nappulaliigan jälkeen, toteaa Karvinen.
– Vuoden 2016 alkupuolella valmistuu huoltorakennuksen laajennus, joka tuo tullessaan kaksi uutta pukukoppia ja toimiston, jatkaa Karvinen.

Pelinohjaajatutoroinnille kunniaa

MaPSin kauden päättäjäisissä palkittu pelinohjaajatutor-toiminta sai Vuoden Valinnat -erityismaininnan SPL:n Turun piiriltä. Toiminnan järjestämisestä seurassa ovat vastanneet Jarmo Rasi ja Joni Mäkinen.

– Turun seudulla pelinohjaajatutorointia ei harjoiteta missään muussa seurassa kuin MaPSissa. Se on ainutlaatuinen pilottihanke, jota jatketaan ensi vuoden puolella 2003 syntyneiden pelaajien kouluttamisella, Karvinen sanoo.

– Toiminta aloitettiin viime toukokuussa Maskun, Raision ja Naantalin yhteisen Rannikkoseudun Nappulaliigan yhteydessä. Sen tarkoituksena on ennaltaehkäistä erityisesti aikuisten taholta ilmenevää asiatonta käyttäytymistä, joka kohdistuu tuomarinuraansa aloitteleviin pelinohjaajiin, Karvinen lisää.

Karvinen puhuu niin junioriurheilun mielekkyyden kuin seurojen välisen yhteistyön puolesta.

– Ryppyotsaisuus tulisi jättää kasvattajaseuran ulkopuolelle. Lapsista ja nuorista kun on kysymys, harrastuksen pitää tuoda iloa. Voiton tavoitteleminen hampaat irvessä ei ole sitä.
– Aktiivisista seuratoimijoista on paikoittain pulaa. Usein samat ihmiset ovat mukana myös muiden kunnassa toimivien seurojen toiminnassa. Olen tehnyt yhteistyötä Maskun Tempon, Katajan ja SBS Maskun kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy