LAUSTE. Ensi vuonna, Turun nuorisotyön 70-vuotisjuhlavuonna, yksi tärkeä vapaa-aikatoimialan alueellisen työn painopistealueista on Lauste. Lauste näkyväksi -tapahtuma tulevana torstaina 3.12. kokoaa alueen asukkaat tekemään ja kokemaan yhdessä ja tuntemaan ylpeyttä omasta asuinalueestaan.

–Yhdessä tekemistä kaivataan Lausteella kovasti. Asukkaat ovat myös valmiita toimimaan itse aktiivisesti asuinalueensa viihtyvyyden eteen. Nyt on kaivattu etenkin yhteistä kokoontumispaikkaa, jossa voisi järjestää tapahtumia, kertoo Lausteella ja Majanummessa Varissuolla ohjaajana toimiva Marianne Uusaho, joka vetää myös Varissuo-Lauste-aluetiimiä vapaa-aikatoimialalla.

Kaupunginosateemapäiviä ja -tapahtumia on tarkoitus vakiinnuttaa myös Lausteella. Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden Tukialus-palveluilta tilatussa asukaskyselyssä laustelaisten toiveissa ensi vuodelle ja vuosittaisiksi tapahtumiksi nousivat esimerkiksi Lauste-päivä ja jo tänä vuonna toteutettu illallinen taivaan alla muunnettuna puistopiknikiksi.

Turun vapaa-aikatoimialan viisivuotisen Eviva-toimintaohjelman (2011–2015) tavoitteena on ollut ennaltaehkäisevien vapaa-ajanpalvelujen kehittäminen yhdessä muiden toimialojen ja kolmannen sektorin kanssa. Toimintaohjelman aikana on pyritty aktivoimaan turkulaisia kaupunginosittain ja eri kohderyhmät huomioiden. Alueellinen aktivointityö jatkuu nyt osana jokapäiväistä työtä vapaa-aikatoimialan eri palvelualueilla ja aluetiimeissä.

– Lausteelta puuttuu joitain palveluita, koska toimijoita uupuu. Siksi tällaiset tapahtumat ovat erityisen tärkeitä, jotta alueen asukkaat saadaan näkyviksi, heidän äänensä kuuluville ja heistä itsestään aktiivisia osallistujia ja tekijöitä.

Marianne Uusaho on ollut mukana myös kolmivuotisessa Nuokkarit nuorten näköisiksi -hankkeessa, jonka tuloksia on myös torstain tapahtumassa esillä.

Lauste näkyväksi! -tapahtuma torstaina 3.12. kello 17–19 Lausteen monitoimitalolla, Raadinkatu 7. Mukana Turun sirkuksen tulishow ja lauluryhmä Valo, kirjastossa esillä avaruus ja tähdet -näyttely. Esillä Nuorten näköinen nuokkari – ja Valo-työpajojen töitä. Lausteen iltapäivätoiminnan myyjäiset ja arpajaiset, partiolaisten lettukestit. Tapahtumassa myös avoimia työpajoja kuten rintamerkkityöpaja ja glow in the dark -työpaja, jossa tehdään pimeässä hohtavia koruja. Tapahtuman järjestävät Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala ja alueelliset toimijat.