Kaarinan kaupunki on rakennuttanut Piikkiöön uuden paloaseman, jonka Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on vuokrannut Piikkiön VPK:n käyttöön. Hälytystoiminta siirtyi uudelle paloasemalle 20.8.2015. 65 vuotta tänä vuonna täyttänyt vanha paloasema puretaan tällä viikolla.

KAARINA.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Piikkiön VPK viettivät Piikkiön uuden paloaseman vihkiäisjuhlia perjantaina 6. marraskuuta. 510 neliön uudisrakennus tarjoaa ajanmukaiset tilat pääasiassa Piikkiön vapaapalokuntalaisten käyttöön. Hankkeen pääurakoitsijana toimi Varpe Oy.

Vapaapalokuntapäällikkönä Piikkiössä toimiva Janne Aso on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana yli 30 vuotta.

– Aloitin harrastuksen hieman ennen kuin täytin 10 vuotta, 40-vuotispäiviään hiljattain viettänyt Aso kertoo hymyillen.

Aso tuumii uuden paloaseman olevan merkittävä investointi paitsi kaarinalaisittain myös alueellisesti.

– Tilat ovat nykyaikaiset, optimikokoiset ja käytännölliset, sillä aiemmasta poiketen toiminta on nyt kokonaisuudessaan yhdessä kerroksessa ja rakennuksessa.

Aikuisjäsenten määrä kasvussa

Piikkiön VPK:ssa on noin 100 jäsentä. Nuoriso-osaston jäsenmäärä on koko yhdistyksen suurin eli yli 50 nuorta.

– Meillä on neljä osastoa: hälytys-, nuoriso-, nais- ja veteraaniosastot. Hälytysosastossa on 35 sekä nais- ja veteraaniosastoissa molemmissa noin 10 henkeä, Aso sanoo.

Ason mukaan uusia aikuisjäseniä on kuluvan syksyn aikana tullut kiitettävästi lisää.

– Kaikille tulokkaille on kurssitusta tarjolla. Keskiviikkoisin harjoittelevalla hälytysosastolla tehtäviä riittää 80–120 kertaa vuodessa.

Koulutuksesta tukea valmiuteen

Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta toteaa Piikkiön VPK:n ansaitsevan hyvät tilat toiminnalleen.

– Turvallisuuden varmistaminen on eräs kaupungin tärkeimmistä tehtävistä hyvinvoinnin, luovuuden ja ekologisuuden edistämisen rinnalla.
– Vapaapalokuntalaiset lisäkouluttautuvat jatkuvasti: esimerkiksi savusukeltajien koulutusta ylläpidetään oman koulutuskeskuksen simulaattorissa.

Vihkiäispuheessaan sisäministeriön pelastusylijohtaja Esko Koskinen osoitti huolensa pelastustoimea koskettavista valtionosuusleikkauksista, jotka konkretisoituvat jo vuonna 2017.

Veteraanijaosto kunnosti sireenin muistoksi

Piikkiössä 65 vuotta palvellut palosireeni asetettiin veteraanijaoston toimesta pihalta louhittujen kivilohkareiden päälle muistoksi vanhasta paloasemasta, joka puretaan tämän viikon aikana.

58 vuoden ajan Piikkiön VPK:n toiminnassa mukana olleet Raimo Lehtonen ja Voitto Koskinen ovat tyytyväisiä, että vanha paloasema elää laatalla ja sireenillä varustetussa muistomerkissä.

– Aloitimme Piikkiön sopimuspalokunnassa nuorina poikina. Eläkeiässä sitten oli aika siirtyä hälytysosastosta veteraanien vireään osastoon, kutsumukseksi VPK-harrastusta luonnehtivat Koskinen ja Lehtonen sanovat.
– Kunniapaikalla muistomerkki muistuttaa tulevia polvia Piikkiön pitkästä palokuntahistoriasta, joka alkoi vuonna 1889, he lisäävät.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Lounais-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen johtaja Ilkka Horelli leikkasi paloletkun perinteisen mukaisesti. Avustajina Ilppo Aaltonen (vas.) ja Vesa Henttu. Kuva: Ragip Önsoy
Lounais-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen johtaja Ilkka Horelli leikkasi paloletkun perinteisen mukaisesti. Avustajina Ilppo Aaltonen (vas.) ja Vesa Henttu. Kuva: Ragip Önsoy
Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta toi kaupungin tervehdyksen Piikkiön paloaseman juhlalliseen vihkiäistilaisuuteen. Kuva: Ragip Önsoy
Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta toi kaupungin tervehdyksen Piikkiön paloaseman juhlalliseen vihkiäistilaisuuteen. Kuva: Ragip Önsoy