Nuorisotyötoimikunta elvytti Turunmaan saaristoalueen nuorisotoiminnan

PARAINEN. Vuoden 2015 palokuntanuorisotyöntekijä -palkinnon saa Åbolands Brand- och Räddningsförbundin nuorisotyötoimikunta. Palokuntanuorisotyö näytti hiipumisen merkkejä Turunmaan saaristoalueella vuonna 2008, jolloin toiminnassa oli mukana enää yhteensä 26 nuorta.

Turunmaan ruotsinkielinen alueliiton toimikunta päätti panostaa nuorisotyöhön ja tarttui toimeen, jotta palokuntanuoria saataisiin toimintaan lisää. Nykyään lähes jokaisessa alueen palokunnassa on toimiva nuoriso-osasto, ja vuonna 2014 palokuntanuoria oli alueella jo 167.

Toiminnan kehittämiseen on kuulunut vahvasti myös kannustaminen nuoriso-osastojen yhteistyöhön ja aktiivisuuteen. Paraisten, Kemiön, Västanfjärdin, Nauvon, Korppoon ja Houtskarin alueen nuoriso-osastot järjestävätkin säännöllisesti Action-viikonlopun useamman palokunnan voimin. Yhteistyön ansiosta järjestettiin viime kesänä FSB:n viikkoleiri Gyltössä, Korppoon saarella. Lisäksi nuoriso-osastoista kerätty yhteinen kilpailujoukkue on osallistunut kansainvälisiin CTIF-kilpailuihin Puolassa 2015 Suomen edustajana.

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä -palkinto myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta ja menestyksekkäästä työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Valinnan tekee Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön nuorisotyötoimikunta. Pääsääntöisesti Vuoden Palokuntanuorisotyöntekijäksi nimetään yksittäinen palokuntanuorisotyöntekijä, mutta erityisin perustein voidaan nimetä myös palokuntanuorisotyöntekijöiden muodostama ryhmä. Nuorisotyöntekijän nimeämisen tarkoituksena on edistää palokuntanuorisotyötä Suomessa, kohottaa palokuntanuorisotyön arvostusta sekä kiittää aktiivisesta toiminnasta.