Naantalin Suopellon koulussa arvostetaan veteraaniperinnettä

Naantalin Suopellon koulun historianopettaja Sari Anttila puhui Turun Heikkilän kasarmin Merivoimien esikunnan luokkatalon auditoriossa 20.11. pidetyssä Alueellisessa veteraaniperinteen seminaarissa veteraaniperinteestä osana yläkouluopintoja. Kuva: Ragip Önsoy

SENIORIT. Yrittäjyyden ja ekonomian ohella sotahistoria on eräs Naantalin Suopellon koulun suosituimpia valinnaisaineita. Sotahistoriassa on historianopettaja Sari Anttilan johdolla perehdytty erityisesti kotimaan sotahistoriaan ja veteraaniperinteeseen.

Aiheeseen Anttilan tutustutti lottana toiminut isoäiti sekä matkat Neuvostoliittoon 1980-luvulla.

– Nuorena näin jo, millaista elämämme täällä olisi, mikäli veteraanimme eivät olisi onnistuneet taistelussaan säilyttämään itsenäisyytemme, hän kertoo.
– Toisaalta minut valtasi tarve yrittää kasvattaa veteraanien arvostusta nuorten mielissä, kun isoäitini esitteli Mynämäen Lotilta samaansa lusikkaa ainoana muistonaan lotta-ajoilta. Lottapuvutkin piti aikoinaan polttaa, hän lisää.

Anttila on tyytyväinen, että sotahistorian valinnaiskurssin valinneet oppilaat ovat erityisen kiinnostuneita oppimaan talvi- ja jatkosodasta.

– Parhaimpina vuosina olemme saaneet koottua jopa kaksi kurssiryhmää vuoden aikana. Tällä hetkellä minulla on 22 kurssilaista, joista vain yksi on tyttö. Tällainen aihe saa myös pojat osallistumaan valinnaisiin kursseihin, iloitsee Anttila.

Sotahistoriaan oppilaat ovat päässeet sisälle muun muassa tekemällä raportteja sodan kokeneista Naantalin seudun Sotaveteraanien kanssa tiiviissä yhteistyössä.

– On ihanaa nähdä, kuinka sukupolvien välinen oletettu kuilu unohtuu täysin, kun oppilaat jututtavat sodan kokeneita, Anttila sanoo.

– Yhteistyö kasvattaa nuorten kunnioitusta veteraaneja kohtaan, koska he saavat haastatelluistaan konkreettisen mallin, kenelle kiitos itsenäisyydestä todellisuudessa kuuluu, jatkaa Anttila.

Opettajalla on suunnitelmissa ottaa osaa Postin lanseeraamaan Postikortti veteraanille -kampanjaan. Hän siteeraa esimerkkinä sotahistorian kurssille osallistunutta yhdeksäsluokkalaista Mona Åhlmania, joka kirjoitti veteraaneille näin: ”Kiitos kun puolustitte Suomea. Teidän ansiostanne saamme elää itsenäisessä maassa edelleen ja puhumme äidinkielenämme suomea. Suomi on tasa-arvoinen ja turvallinen, koska te mahdollistitte rauhan. Myös Lotta Svärd oli tärkeä osa tätä itsenäisyystyötä. Me nuoret emme unohda koskaan, mitä teitte.”.

Veteraanityötä on mahdollista tehdä yhteistyössä myös muiden oppiaineiden kanssa.

– Meillä on mahdollisuudet viedä veteraaniperinnön opetusta vaikka osaksi musiikin ja ilmaisutaidon opintoja. Se ei ole pelkästään historian ja yhteiskuntaopin asia, Anttila suunnittelee.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Naantalin Suopellon koulun musiikinopettaja Annika Viitasen ja oppilaiden Helmi Baidoon, Anni Kilpisen ja Aada Luukon esitykset Nocturno ja Veteraanin iltahuuto kuultiin Alueellisessa veteraaniperinteen seminaarissa 20.11.. Kuva: Ragip Önsoy
Naantalin Suopellon koulun musiikinopettaja Annika Viitasen ja oppilaiden Helmi Baidoon, Anni Kilpisen ja Aada Luukon esitykset Nocturno ja Veteraanin iltahuuto kuultiin Alueellisessa veteraaniperinteen seminaarissa 20.11.. Kuva: Ragip Önsoy