Mynämäkeläiset ovat huolissaan Tarvaisten, Ihalaisten ja Huolin kyläkoulujen tulevaisuudesta. Koulujen säilyttämisen puolesta on järjestetty mielenilmaus Mynämäen kunnantalolla ja kerätty nimiä adressiin, joka jätetään kunnalle maanantaina ennen valtuuston kokousta.
MYNÄMÄKI. Mynämäen kunnantalon edessä järjestettiin mielenilmaus keskiviikkona 11.11. kyläkoulujen säilyttämisen puolesta. Mielenilmaukseen osallistui viitisenkymmentä kuntalaista. Osa oli kyläkoulujen oppilaita, osa heidän vanhempiaan ja osa poliitikkoja. Lisäksi asiasta jätetään maanantaina adressi, jonka on allekirjoittanut nyt jo 600 kuntalaista.
Mielenilmauksessa huolensa kyläkoulujen tulevaisuudesta ilmaisi ensimmäisenä Huolin Seudun Kylät ry:n puolesta Huolissa asuva Pirjo Majuri, jonka lapset käyvät Huolin kyläkoulua.
– Tästä ei ole tarpeeksi tiedotettu. Me toivomme avointa keskustelua ja asianmukaisia selvityksiä, Majuri sanoo.
Mielenilmaisijoita vastassa oli kunnan puolelta kunnanjohtaja Seija Österberg sekä kasvatus- ja sivistysjohtaja Laura Päiviö-Häkämies.
– Olen ollut tässä kunnassa nyt kahdeksan vuotta ja joka vuosi kyläkoulujen kohtalosta on puhuttu, sillä oppilasmäärät ovat vähentyneet. Tämän asian ei pitäisi tulla yllätyksenä. Nyt viimeisimmät sote-käänteet ovat vieneet kunnan talouden huonoon jamaan. Sen haluan kuitenkin korjata, että kyläkoulujen lakkauttamista ei ole kirjattu vuoden 2016 talousarvioon. Sen sijaan kyläkoulut mainitaan sopeutusohjelmassa. Nykyisillä kirjauksilla yhtään koulua ei lakkauteta. Jos lakkauttamista harkitaan, silloin kuulemme lapsineuvostoa ja kaikkia niitä tahoja, joita asia koskee ennen kuin valtuusto tekee päätöksiä, kunnanjohtaja lupaa.
Lapset mukana vaatimassa
– Ei oppilaista voi säästää! Jos meistä haluaa säästää, se osuu lopulta omaan nilkkaan!
– Kumpi on tärkeämpää, me vai raha?
– Haluan, että pikkuveljenikin pääsee tulevaisuudessa Huolin kouluun saamaan yhtä hyvää opetusta kuin minä olen saanut! lapset sanoivat.
Kunnanjohtaja ilmaisi, ettei asiaa oikeastaan tulisi käsitellä lasten kanssa eikä maalailla mörköjä seinille lasten kuullen, mutta vastasi kuitenkin lasten huoleen.
– Emme halua säästää teistä, mutta koulujen ylläpitoon tarvitaan rahaa. Sekään ei ole lasten etu, jos tiloja ei pystytä pitämään terveellisinä ja turvallisina, Österberg selittää.
Mynämäestä nukkumalähiö?
Perussuomalainen valtuutettu Juhani Hannula oli myös mukana mielenilmauksessa ja pitää kyläkouluja tärkeinä.
– Minä olen tällainen viittä vaille seitsenkymppinen huru-ukko. Ei minulla ole niin väliä, mutta perheiden puolesta olen huolissani. Mynämäestä muuttaa koko ajan perheitä pois. Muutama vuosi sitten täällä oli vielä yli 8000 asukasta, Hannula harmittelee.
Kyläläiset esittivät huolensa myös siitä, että Mynämäestä on kovaa vauhtia tulossa Turun nukkumalähiö. Kyläkoulut ovat kylien ainoat jäljellä olevat palvelut, mutta eipä palveluiden taso päätä huimaan Mynämäen keskustassakaan. Moni kyläläinen kertoi muuttaneensa pieneen kylään juuri kyläkoulun takia.
– Ja jos kyläkoulut nyt lopetetaan, niin meni se 600 000 euron arvoinen kevyenliikenteen väyläkin hukkaan, ihmisjoukosta huudetaan.
– Lapset on huono säästökohde! Antakaa vaihtoehtoja muista säästökohteista, mielenilmaisijat pyysivät.
Kunnanjohtaja taas pyysi mielenilmaisijoita olemaan itse aktiivisia ja tarjoamaan kunnalle vaihtoehtoja.
– Teillä on kylätoimikunnat ja valtuutetut käytössänne. Ehdottakaa, me kyllä kuuntelemme, hän sanoo.
Janica Vilen