Loimu–Nyborg: 3–1

LENTOPALLO. Loimu varmisti odotetusti jatkopaikkansa Challenge Cupissa nujerrettuaan norjalaisen Nyborgin. Toisen osaottelun loppulukemiksi kirjattiin kotivoitto lukemin 3–1 (21–25, 25–22, 30–28, 25–22).

Viikon takainen 3–0-vierasvoitto Bergenissä takasi oranssimustille erinomaisen lähtökohdan kotiotteluun. Vahvalla ilmeellä läpi syksyn pelannut Loimu oli tilanteessa, jossa vahvan rutiinitason ylläpitämisen otaksuttiin riittävän jatkopaikan varmistamiseen.

Ennusmerkit pitivätkin kutinsa. Isännät kuittasivat lopulta varsin vakuuttavan kotivoiton, jonka myötä joukkueen Eurocup-taival jatkuu kohti kovempia haasteita. Seuraavaksi kapuloita rattaisiin iskee ranskalainen huippuseura Lyon, jonka riveistä löytyy maailmanluokan osaamista. Todellista herkkua on siis luvassa.

Loimun kotivoitto ei tullut suinkaan ilmaiseksi. Norjalainen Nyborg oli liikkeellä odotettuakin vahvemmalla ilmeellä. Vapautuneesti pelanneet valkopaidat haastoivat isännät tiukkaan taisteluun. Hikeä ja tunnetta vuodatettiin norjalaisten iskettyä kovan kovaa vastaan.

Omaa merkittävää roolia otti norjalaisten kylmäverinen pelaajapokeri, joka yllätti Loimun. Edellisestä ottelusta tuttu rosteri oli pantu osin uuteen uskoon. Muun muassa Norjan parhaaksi lentopalloilijaksi tituleerattu Kristian Bjelland (10/+9, 2 torjuntaa) oli siirtynyt yleispelaajan tontilta sentteriksi. Tämä ovela kikkailu vesitti osittain oranssimustien otteluun valmistaneen taustatyön.

Avauserä tarjosi jääkylmää shokkihoitoa. Norjalaiset livahtivat salakavalasti erävoiton taanneelle kuskin paikalle heti alkumetreillä. Tahtia löi hakkurina pelannut 204-senttinen järkäle Vetle Hylland (20/+9, 2 ässää, 2 torjuntaa), jonka käsi kävi tuhoisasti.

Nyborgin ristiretki jatkui kakkoserässä. Vaikka kohmeisesti ottelun aloittanut Loimu saikin konettaan käyntiin, sinnittelivät norjalaiset yhä takiaismaisesti isäntien iholla. Erän ratkaisu nähtiin lopulta Daniel Vargasin (16/+9, 1 torjunta) syöttövuorolla Kirill Borichevin (16/+7, 2 ässää, 4 torjuntaa) kolmen peräkkäisen onnistumisen – kaksi torjuntaa ja hyökkäyspiste – muodossa.

Kolmas erä tarjosi nitromaisia hetkiä. Kissa-hiiri-leikkiä edennyt taistelu huipentui kalkkiviivoillaan. Nyborg pääsi jo kahteen otteeseen yrittämään erävoittoa, mutta nousuvireisesti pelanneet isännät onnistuivat kontraamaan millimetritaistelun edukseen Ossi Rumpusen (21/+16) ja Borichevin johdolla.

Päätöseräksi jääneessä neljännessä Loimu antoi peliaikaa myös penkkimiehilleen. Rosterimuutokset eivät sekoittaneet isäntien pakkaa. Parketille päässeet Kasper Vuorinen, Karri Sihvonen (2/0) ja Verneri Vetriö (3/+1) hoitivat kukin leiviskänsä kunnialla.

Loimu-kippari Ossi Rumpunen allekirjoitti norjalaisten harmaita hiuksia tuottaneen rosterikikkailun. Lopussa kuitenkin kiitos seisoi.

– Ottelussa oli väkisinkin pakkovoiton meininki. Kaveri pelasi eri tavalla ja erilaisella kokoonpanolla kuin Norjassa. Nyborg oli tänään edelliskohtaamista parempi. Ei mikään helppo iltapuhde meille.

Nyborgin kokenut päävalmentaja Ivar Bakken oli tyytyväinen suojattiensa esitykseen. Tappiosta huolimatta illan anti oli positiivinen.

– Pelattiin hyvä ottelu. Erilaista tekemistä kuin kotiottelussa. Lähdettiin liikkeelle hieman eri tavalla, ja pojat onnistuivatkin mainiosti. Vaihdoksilla haettiin peliin muutoksia. Kokeilut toimivatkin hyvin. Jatkamme kautta omassa sarjassa ja pohjoiseurooppalaisilla otteluilla.

Loimu-luotsi Ismo Tuominen oli luonnollisesti helpottunut. Jatkopaikan varmistaminen oli odotetun kivisen tien takana.

– Tyypillinen pakko-voitto. Peli näytti väkisinkin nihkeältä. Vastustajan kokoonpanomuutokset vaikeuttivat pelaamistamme. Eka erässä emme tainneet saada yhtään torjuntapistettä. Pelaaminen oli varovaista, ja rentous puuttui. Jatkopaikkaa haettiin ja se myös saatiin. Kaikki pelaajat saivat myös peliaikaa, kuten oli suunniteltukin.

Juha Palosaari