Helpostusta oikean levyn valintaan värikoodeilla

Värilliset renkaat ovat irrotettavia ja pestäviä. Jotta renkaat päätyvät pesun jälkeen takaisin oikeille paikoilleen, on hellan reunoihin laitettu lisäksi väriteippaukset.

TURVALLISUUS. Turkulainen Ari Huju on kehittänyt keinon välttää onnettomuuksia ja vaaratilanteita keittiössä. Hän on alkanut valmistaa kuumenemista kestäviä värillisiä renkaita helloihin, jotta hellan käyttäjän olisi helpompi hahmottaa, minkä levyn hän laittaa päälle. Levyjen värit toistuvat lämmönsäätönupeissa.

Muutama dementikko kerran jutteli, etteivät he tiedä, mikä levy menee päälle mistäkin nupista. Silloin aloin ihmetellä, että miksi hellan merkinnät on tehty niin vaikeiksi, ettei kaikki kykene käyttämään hellaa helposti ja turvallisesti, muistelee Huju.

Ratkaisu löytyi väreistä. Värikoodatut levyt ovat avuksi erityisesti vanhuksille, heikkonäköisille tai muistihäiriöisille.

Patenttia Huju ei keksinnölleen saanut, sillä Ranskassa on joskus valmistettu kaasuhella samantyyppisellä värikoodauksella. Tuotteella on kuitenkin mallisuojaus kymmeneksi vuodeksi. Renkaita on näytillä Länsikeskuksessa Veikon koneessa ja Raision Expertissä. Renkaat kuitenkin tilataan verkon kautta, sillä niiden koko määräytyy hellan mukaan.

Renkaat tulivat juuri myyntiin. Sitä ennen ne olivat testikäytössä kymmenessä perheessä. Sain pelkästään positiivista palautetta, kertoo Huju.

Renkaat soveltuvat perinteisiin sähköliesiin, eivät liesitasoihin tai induktioliesiin.

Janica Vilen