HISTORIA. Naantalin yhteiskoulu perustettiin 100 vuotta sitten. Nykyisin yhteiskoulun perintöä jatkavat Naantalin lukio sekä Maijamäen ja Suopellon yläkoulut. Juhlan kunniaksi tiistaina 20.10. julkistettiin Naantalin lukiossa teos Loistakaa tähtinä maailmassa – 100 vuotta Naantalin yhteiskoulusta peruskouluun ja lukioon.
Koulun 100-vuotisjuhlia taas vietetään tällä viikolla: Oppilaat juhlivat perjantaina 30.10. ja muut lauantaina 31.10. Kaikille avointa päiväjuhlaa vietetään Kristoffersalissa klo 13. Liikuntahallissa järjestettyyn iltajuhlaan myydään lippuja vielä tämän päivän ajan ennakkoon ja lauantaina ovelta. Juhlien välissä koulujen entisten oppilaiden on mahdollisuus pitää luokkakokouksia koulun tiloissa. Kyselyitä on tullut paljon ja muutama luokka on jo varmistanut tulonsa.
Lisäksi juhlavuotta on kunnioitettu yleisöluentosarjalla, josta viimeiset luennot järjestetään tänään ja huomenna Naantalin lukion auditoriossa. Tänään klo 18 luennoivat biologian tohtori Pasi Laihonen ja VTM, M.A. Antton Rönnholm. Huomenna klo 14 vuoronsa saavat tietokonepelien suunnittelija Juho Hartikainen ja koreografi Simo Kellokumpu. Kaikki luennoitsijat ovat Naantalin yhteiskoulun entisiä oppilaita.
Yli 200 sivua muistoja
240-sivuinen 100-vuotiskirja ei ole historiantutkimus, vaan enemminkin kyseessä on kollektiiviset muistelmat.
– Kyseessä ei myöskään ole paljastuskirja. Tässä on yritetty luoda positiivinen kuva kaikista. Jokainen ihminen on laulun arvoinen, mutta kaikki eivät silti mahtuneet mukaan. Karsiminen olikin kirjan teon ikävin osuus. Kirjaan päässeiden henkilöiden valinnat perustuivat lähteiden laajuuteen, kertoo lehtori Timo Havia, jonka ideasta kirja sai alkunsa.
Runsaasti kuvitettu teos alkaa siitä, miten aktiiviset ja sivistysuskoiset naantalilaiset halusivat Naantaliin oppikoulun sivistämään kaupunkilaisia. Muutaman kymmenen oppilaan yhteiskoulu on laajentunut usean sadan opiskelijan lukioksi ja kahdeksi yläkouluksi 2000-luvulle tultaessa. Kirjassa on Naantalin yhteiskoulun vaiheiden lisäksi paljon haastatteluihin ja muistitietoon perustuvia kuvauksia koulun arjesta ja juhlista opiskelijoiden ja opettajien silmin.
”Minulla oli halu tehdä halki aikojen menevä yhdistelmä luokkakuvasta, joka kertoo, mitä on olla osa tätä porukkaa.”
Entiset ja nykyiset oppilaat mukana kirjoittamassa
Teoksen pääkirjoittajat ovat lehtori Timo Havia ja FM Senja Evesti, minkä lisäksi artikkeleita ovat laatineet emeritusprofessori Keijo Virtanen, rehtori Pertti Virtanen, opinto-ohjaaja Heikki Markkula, lehtori Sari Anttila sekä lukion opiskelijat Albert Hartikainen ja Maria Häkkinen. Lukion nykyiset opiskelijat ovat osallistuneet haastatteluaineiston kokoamiseen. Kasiluokkien oppilaat keräsivät aineistoa Sari Anttilan opettamalla paikallishistorian kurssilla.
Naantalin koulujen kasvatti taidegraafikko Antti Huovinen on suunnitellut kirjan kansilehden.
– Vuonna 1987 sain ensimmäisen kerran tehdä koulumme vuosikirjan kannen. Olikin kunniatehtvä päästä tekemään nyt historiikin kantta. Minulla oli halu tehdä halki aikojen menevä yhdistelmä luokkakuvasta, joka kertoo, mitä on olla osa tätä porukkaa, kertoo Huovinen.
Myös emeritusprofessori Keijo Virtanen on aikanaan kirjoittanut Naantalin lukiosta. Hän oli projektin henkinen selkäranka paitsi ammattitaitonsa myös oman historiansa kautta.
– Kirja käsittää sata vuotta, joista minä muistan puolet. Aloitin koulun upouudessa koulussa vuonna 1956, eli 11 vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Kouluajat ovat muuttuneet paljon siitä. Tämä kirja kruunaa pitkän taipaleen, johon liittyy tuhansia ja taas tuhansia muistoja, Virtanen sanoo.
Korulauseesta nimeksi
1920-luvulla matematiikkaa opettanut Maija Lauste hyvästeli koulunsa päättäviä oppilaita antamalla heille kirjalahjoja. Noihin kirjoihin hän kirjoitti aina korulauseen: Loistakaa tähtinä maailmassa. Lopulta tuo korulause päätyi myös 100-vuotiskirjan nimeksi.
Kirjaa myydään Naantalin kaupungin palvelupisteissä, museokauppa Säsongissa ja kirjakauppa Birgitassa. Teoksesta on otettu 1000 kappaleen painos. Naantalin museo on lisäksi tehnyt kirjan pohjalta näyttelyn. Lisää kuvamateriaalia taas löytyy Rolf Saran kokoamasta kuvagalleriasta osoitteesta: ankkurinet.org/ny100v.
– Siellä on yli 1000 kuvaa. Projekti ei ole kuitenkaan vielä valmis. Siihen voi osallistua lähettämällä minulle kuvia omista kouluvuosistaan ja kommentoimalla nykyisiä kuvia, jos tunnistaa niistä henkilöitä tai tilanteita, pyytää Sara.
Janica Vilen