Aitiopaikka ylioppilaskylään

Turun Ylioppilaskylässä alkavat syksyllä 2016 Aitiopaikka-nimisen uuden kaavan toteuttamistyöt. Suurin muutos on Ylioppilaskylän ja Pispalantien väliin kohoava Kukka-kerrostalo, johon tulee 175 uutta opiskelija-asuntoa.

RAKENTAMINEN. Turun Ylioppilaskylän ja Pispalantien välinen alue uudistuu. Vanha päiväkoti puretaan ja sen sekä osittain kylpylähotelli Caribian parkkipaikan paikalle kohoaa uusi kerrostalo, jonka rakennuttaa Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Uusi rakennus on kokonaisuudessaan opiskelija-asuntoja. Suurin osa uusista asunnoista on yksiöitä. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi alueen uuden kaavan kesäkuussa.

‒ Kaupunki tiivistyy koko ajan. Ylioppilaskylä on hyvä paikka rakentaa uutta. Lähellä on yliopisto, keskusta ja sairaala. Alueella on muitakin opiskelija-asuntoja, joten paikka on järkevä rakentaa uutta. Opiskelijoille suunnatut palvelut ovat siellä jo valmiiksi ja sieltä on helppo liikkua, Turun kaupungin kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti kertoo uudistuksen taustoista.

Alue on tärkeä kaupungille myös sijaintinsa vuoksi. Näkyvällä paikalla Helsingintien varrella sijaitseva Ylioppilaskylä on portti kaupunkiin, ja sen kehittäminen siksi asialistalla.

Uusi kaava kunnioittaa vanhaa

Turun Ylioppilaskylän läntinen osa on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Alue edustaa 1960-luvun strukturalistista suunnittelua. Läntisen puolen rakentaminen alkoi 1968, kun arkkitehdit Jan Söderlund ja Erkki Valovirta voittivat ehdotuksellaan arkkitehtikilpailun.

Ylioppilaskylän talot ovat kolmikerroksisia, pelkistettyjä ja toistuvat samanlaisina korttelista toiseen muodostaen suorakulmaisen verkoston. Talot on valmistettu betonista. Värikkäät puuverhoilut luovat alueen omaleimaisen ilmeen.

Alueen kulttuuriympäristöarvo on huomioitava kaiken uudisrakentamisen tavassa, sijoittamisessa ja määrässä.

‒ Aitiopaikka täydentää Ylioppilaskylää tyylikkäästi. Uuden rakennuksen myötä alueesta tulee ehyt kokonaisuus, Turun Ylioppilaskyläsäätiön rakennusjohtaja Ismo Aaltonen kertoo.

Arkkitehtikilpailun tulos

Turun Ylioppilaskyläsäätiö järjesti alueen suunnittelusta arkkitehtikilpailun vuonna 2013. Voittajaksi valittiin ehdotus nimeltä Kukka. Nella Karhulahden mukaan kilpailu oli hyvä keino valita alueelle uusi ilme:

‒ Arkkitehtikilpailun tuli paljon hyviä vaihtoehtoja. Alue on arvokas, mutta kaipaa kuitenkin uutta.

Uuden rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Optiplan Oy. Erityistä Kukka-rakennuksessa on se, kuinka se hyödyntää uusiutuvia energiamuotoja. Tarkoitus olisi käyttää aurinkoenergiaa niin lämmittämiseen kuin sähkön tuotantoonkin. Myös maalämpöä hyödynnetään ja tuulienergiankin käyttöä harkitaan. Alustava kustannusarvio on 20 miljoonaa euroa. Alueen rakennusoikeus lisääntyy noin 10 000 neliökilometrillä. Ylioppilaskylän arvioidaan uuden rakennuksen myötä muuttavan noin 210 uutta asukasta.

Ylioppilaskyläsäätiö haluaa kehittää aluetta

Turun Ylioppilaskyläsäätiön toiveena on panostaa Ylioppilaskylän kehittämiseen.

‒ Tarkoituksemme on satsata nimenomaan Ylioppilaskylään entistä enemmän. Haluamme tiivistää asumista ja olemme havainneet, että kylä asuinalueena kiinnostaa opiskelijoita eniten tällä hetkellä, sanoo Ismo Aaltonen.

Uusi kaava on saanut paljon myönteistä palautetta niin kaupungilta kuin alueen asukkailtakin. Ylioppilaskyläsäätiö on suunnitellut myös muita uudistushankkeita alueelle:

‒ Meillä on nykyisestä toimistorakennuksesta kaavamuutos vetämässä. Haluamme kehittää alueen palveluja, toivoisimme esimerkiksi ravintolaa toimiston paikalle. Kyläkauppa täytyy ehdottomasti säilyttää, se on tärkeä alueen asukkaille, kuvailee Aaltonen.

Kaupungin puolesta alueen kehittäminen on mahdollista hyvinkin laajasti. Aitiopaikan kaava mahdollistaa myös uuteen rakennukseen esimerkiksi päiväkodin tai liiketiloja. Ismo Aaltosen mukaan Kukka-talon runkorakenne tulee olemaan liiketilojen kannalta hankala

‒ Sen sijaan vuonna 2011 valmistuneeseen Ikituuri-tornitaloon olisi toivottu jo silloin ravintolaa, mutta sopivaa yrittäjää ei löytynyt. Talon pohjakerrokseen olisi mahdollista saada vielä esimerkiksi baari tai kauppa, Aaltonen haaveilee.

Roosa Vastamäki