Naisia vuosikymmenten valossa

ARVIO. Kirja kertoo kahden eri-ikäisen naisen elämästä 1960-luvulla ja naisen aseman muutoksesta 30 seuraavan vuoden aikana. Tarina alkaa takaperin, palaa 1960-luvulle ja takaisin 1990-luvulle. Kumpikin nainen päätyy elämässään muutokseen, joka 1960-luvun normien mukaan on raju, mutta 1990-luvulla tavanomaista. Mielenkiintoinen lisäjuonne on teinitytär Piitu suuren muutoksen airuena.

Vuokko on edustusrouva, jonka elämä pyörii miehen uran pönkittämisen ja edustavan kodin ympärillä. Aviomies ei vaimoa arvosta, vaan etääntyy työhönsä ja nauttii kosteista illallisista ja toisten naisten seurasta. Tyttärien tultua teini-ikään Vuokko turhautuu ja alkaa kaivata muutosta.

Aune on Vuokon miehen täti, työssä käyvä ikäneito, jonka rajoittunut elämä on ankaran kasvatuksen tulos. Elämä on ilotonta ja yksinäistä, sillä naisen ei sovi yksinään tehdä juuri mitään 1960-luvulla.

Kirjan erityinen ansio on 1960-luvun elämäntavan, muodin ja esineiden pikkutarkassa kuvaamisessa. Se on herkullista, mutta paikoin liiankin tarkkaa vieden pontta henkilöiden syvyydestä. Erityisesti miehet jäävät taustalle, todennäköisesti se on harkittua.

Juoni olisi kaivannut lisää puhtia ja yllätyksellisyys häviää sen poukkoillessa vuosikymmenten välillä. Kirja avaa kuitenkin ansiokkaasti naisen aseman suurta muutosta ja siitä löytää paljon ajateltavaa. Se auttaa myös ymmärtämään eri sukupolvien katsantokantoja.

Kirja on Laura Honkasalon (s. 1970) neljäs romaani. Kirjailija harrastaa muodin historiaa ja vintage-vaatteita.

 

Anne Kortela

Laura Honkasalo: Perillä kello kuusi
Otava 2015, 382 s.