Kolmivuotinen Central Baltic -hanke Rolling Images in Business Startups tukee luovuuden, kansainvälisyyden ja yrittäjyyden edistämistä 15–18-vuotiaiden keskuudessa.
PARAINEN. Paraistenseudun koulun juhlasalissa päästettiin luovuus valloilleen 2.3., kun Rolling Images in Business Startups (RIBS) -hankejohtaja Jani Lastuniemi tiimeineen tupsahti esittelemään hanketta 9.-luokkalaisille ja suomenkielisen lukion opiskelijoille.
Lastuniemen lisäksi paikalliseen RIBS-tehotiimiin kuuluvat paraislainen nuori yrittäjä Oliwer Bäcklund ja kaupungissa nuoriso-ohjaajana työskentelevä Joel Kronqvist.
– Hankkeessa keskitytään vuosien 2016–2018 aikana yrittäjyyteen, ongelmanratkaisuun ja luovuuteen käyttäen välineenä elokuvaa ja interaktiivista mediaa, he kertovat.
Tiimin tulevaisuuden visiot viitoittavat tietä kohti yrittäjyyslukiota.
– Tällä hetkellä lukiosta löytyy yrittäjyyskursseja, mutta ne ovat hajallaan muiden kurssien seassa. Voisiko Parainen vielä jonain päivänä olla yrittäjyyden mekka, jossa on liike-elämäpainotteinen lukio? he kysyvät.
Spagettitorneja ja sanatonta kommunikaatiota
Paraisten lukion toista vuotta käyvät opiskelijat pääsivät tekemään käytännön harjoitteita elokuva-, idea- ja aktiviteettiasemilla osana hankkeen aloitustilaisuutta.
Meaningless Productionsin 19-vuotias toimitusjohtaja Oliwer Bäcklund opasti lukiolaisia erilaisten kameroiden maailmaan elokuva-asemalla, kun taas Joel Kronqvistin asemalla koeteltiin kekseliäisyyttä uusin tavoin muun muassa rakentamalla spagetista mahdollisimman korkea torni ja asettelemalla tuoleja sanaakaan pukahtamatta. Lastuniemi veti ideapajaa, jossa tuotiin esiin opiskelijoiden vahvuuksia – mikä tärkeintä – sanomalla ne ääneen.
– Vaatii opettelua sanoa positiivisia asioita ääneen. Idea-asemalla opiskelijat saivat tehtäväkseen kehua toistensa hyviä ominaisuuksia, koota viiden kohdan lista omista vahvuuksista ja suunnitella tapahtuma ryhmässä näitä vahvuusalueita hyödyntämällä, Lastuniemi sanoo.
Vaihtelua koulupäivään
Paraisten lukiolaiset Matilda Huuskonen, Joanna Niiranen ja Ilona Rantanen sanovat, että päivän tehtävissä piti käyttää luovuuttaan aivan uusin keinoin.
– Hankkeen mukanaan tuomat yrittäjyys- ja kansainvälisyysprojektit kuulostivat myös kiinnostavilta, tytöt sanovat.
Daniela Liewendahlille ja Marika Suomiselle elokuvakameran käyttö oli erikoisin kokemus.
– Sitä oli hauska mutta vaikea ohjata, tytöt kommentoivat.
Tuolitehtävä, jossa jokaiselle nuorelle oli entuudestaan annettu oma rooli, jota ei saanut paljastaa muille, oli Aatu Männikön, Lauri Ovaskaisen ja Matias Flinkmanin mielestä samalla mielenkiintoinen ja ärsyttävä.
– Sanatonta kommunikointia ei tule ihan joka päivä kokeiltua. Se oli yllättävän vaikeaa, kun toinen vie juuri paikalleen asettamasi tuolin pois etkä voi sanoa mitään, pojat nauravat.
Ideapajasta innostuivat puolestaan Ella Hytönen ja Jenni Rasikannas.
– Omista hyvistä ominaisuuksista kertominen ja toisten kehuminen ovatkin yllättävän vaikeita tehtäviä. Pitäisi muistaa pitää yllä positiivista suhtautumista, koska silloin paitsi ilahduttaa muita, myös itselle tulee varmempi olo.
Luovuuden ”BB-talosta” Skeittiparkin avajaisiin
RIBS-hankkeessa nuoret saavat työskennellä heitä kiinnostavien tapahtumien parissa yhdessä ahvenanmaalaisten, tukholmalaisten, gotlantilaisten ja virolaisten nuorten kanssa.
– Yhteistyöhankkeessa ovat mukana Paraisten kaupungin lisäksi Ahvenanmaalta SKUNK, Ruotsista Film Stockholm ja Film på Gotland sekä Virosta Kinobuss, Kuressaaren kaupunki ja Saaremaa Development Centre, Jani Lastuniemi kertoo.
– Koulukiertueella paraislaisille 15–18-vuotiaille viikon 9 aikana esitelty hanke matkaa tällä viikolla Turun ja Kemiönsaaren kouluihin, Lastuniemi lisää.
Seuraavana askeleena on Nauvon Framnäsissä 31.3.–3.4. järjestettävä Kickoff-leiri, jota Lastuniemi luonnehtii humoristisesti luovuuden Big Brother -taloksi.
– Nuoret asettuvat taloon asumaan neljäksi päiväksi. Heille annetaan 48 tuntia aikaa suunnitella tapahtuma, joka toteutetaan leirin päätteeksi.
14. toukokuuta on vuorossa puolestaan Paraisten Skeittipuiston avajaistapahtuma, jonka sisällöntuottajiksi haetaan yrittäjähenkisiä nuoria sekä Paraisilta että kansainvälisesti.
– Suunnittelu voi hoitua esimerkiksi Skypen kautta siihen asti, kunnes nuoret pääsevät valmistelemaan tapahtumaa kasvotusten, Lastuniemi ideoi.
Katariina Mäkinen-Önsoy