Saako Maskun kunta Naantalilta hamekankaan karkauspäivänä?

Kuntapäättäjän kulma

KOLUMNI. Valtionvarainministeriön toimeenpanemat kuntajakoselvitykset saatiin päätökseensä marraskuussa 2014. Maskun kunta osallistui kahteen selvitykseen. Toinen tehtiin Naantalin ja Maskun välillä ja toisessa edellä mainittujen kuntien lisäksi olivat Kustavi ja Taivassalo. Maskun valtuusto käsitteli jälkimmäistä, neljän kunnan muodostamaa kuntajakoselvitystä syyskuussa viime vuonna ja hylkäsi Valtiovarainministeriön esityksen yksimielisesti.

Parhaillaan on menossa kuntalaisten kuuleminen Naantalin kaupungin ja Maskun kunnan yhdistymisen edellytyksistä. Kuulemisaika päättyy 29.1.2016. Tämän jälkeen molempien kuntien kunnanhallitukset käsittelevät annetut huomautukset. Toivoakseni mahdollisimman moni kuntalainen käyttää oikeuttaan ottaa kantaa mahdolliseen kuntaliitokseen.

Valtuustokäsittelyyn kuntajakoselvitys liitteineen tulee 29.2. eli karkauspäivänä. Valtuuston päätöksenteon tukena ovat silloin myös kuntalaisten huomautukset.

Kiinnostuvatko kuntalaiset enää kuntaliitoksista? Kuntalaiskuulemisista tulevat huomautukset kertonevat jotain, samoin varmaan valtuustojen kokouksissa istuvien määrä. Millaiseksi kuntalaiset haluavat oman kuntansa 20 vuoden kuluttua tulevan ja pärjäämmekö me itsenäisinä? Siinäpä on pohdittavaa ennen valtuuston helmikuun kokousta.

Kansanperinteessä karkauspäivä on ollut nurinkurisuuksien ja onnettomuuksien päivä. Karkauspäivän lapsista on arveltu tulevan pahankurisia ja karkauspäivän avioliittoja on pidetty ennalta tuomittuina. Nurinkurisuuksien päivänä naisetkin ovat voineet kosia, mikä oli ennen vastoin kaikkia tapoja. Kosinnasta on voinut vapautua lahjoittamalla hamekankaan tai joskus koko kangaspakan.

Masku ja Naantali teettivät selvityksen mahdollisesta yhdistymisestä jo vuonna 2007. Tuolloin kunnat valitsivat liitoskumppaneikseen toiset toverit. Miten käy karkauspäivänä, saako Maskun kunta Naantalilta hamekankaan? Sitä en uskalla edes arvata.

Jos kansanperinteeseen on uskominen, mahdollinen liitos on ennalta tuomittu. Toisaalta ”pahankurinen” uusi isompi kunta voisi tuottaa elinvoimaisempia ja uudenmallisia palveluja kuntalaisilleen.

Maija Salo

Maskun kunnanvaltuuston pj.