Rasisminvastaista viikkoa vietetään kaikissa YK:n jäsenmaissa 20.–26.3.
VARISSUO. Varissuolla toimiva, moniarvoisuutta edistävä YHDESSÄ-yhdistys ry vastaanotti keskiviikkona 22.3. rasisminvastaisessa juhlassaan Suomen Punaisen Ristin Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen. Varsinais-Suomen SPR:n toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen ojensi diplomin yhdistyksen puheenjohtajalle Muhiadin Hersille.
– Suomen Punainen Risti edustaa paitsi rasisminvastaisuutta, myös ennakkoluulottomia tekoja. YHDESSÄ-yhdistys ry saa nyt diplomin vuosia jatkuneesta työstään kotouttamisen, asenteiden muuttamisen ja eri ihmisryhmien kohtaamisen hyväksi, Heikkinen kertoo.
Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia jaetaan vuosittain rasisminvastaisella viikolla yhteisöille, yrityksille ja yksittäisille henkilöille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta ja vähentäneet ihmisten välisiä ennakkoluuloja.
Kaikille avoin monikulttuurinen kohtaamispaikka Varissuolla
Suomalaisten ja maahanmuuttajien yhteistyössä vuonna 1998 perustaman YHDESSÄ-yhdistys ry:n tavoitteena on moniarvoisuuden edistäminen sekä maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen tukeminen. Yhdistys tarjoaa Varissuon kirjaston alakerrassa sijaitsevissa tiloissaan ilmaisen kohtaamispaikan maahanmuuttajille ja kantasuomalaisille.
– Monet luulevat, että tila on tarkoitettu pelkästään maahanmuuttajille, mutta niin se ei suinkaan ole. Tänne tulevien ei myöskään tarvitse osata sanaakaan suomea. Tila on avoin ihan kaikille. Olemme avoinna aamusta iltaan, ja tänne voi tulla vaikka lukemaan lehtiä tai juttelemaan, kertoo IKU-projektin vastaava toiminnanohjaaja Sanna Larinkoski.
– Haluamme panostaa nimenomaan kahdensuuntaiseen kotouttamiseen, eli haluamme tuoda suomalaiset ja maahanmuuttajat yhteen ja edistää ryhmien välistä vuoropuhelua, Larinkoski jatkaa.
Kohtaamispaikan lisäksi YHDESSÄ-yhdistys ry tarjoaa tiloissaan esimerkiksi kielten ja atk-taitojen opetusta, erilaisia harrastusryhmiä ja opastusta työnhakuun. Kaikki yhdistyksen toiminta on ilmaista eikä vaadi ilmoittautumista.
Essi Heinonen
Nuorten irakilaismiesten videot käynnistivät Rasisminvastaisen viikon
Turun seudulla viikkoon on jo mahtunut monenlaista ohjelmaa ja loppuviikollakin on vielä mahdollista tutustua toiseuteen ja haastaa omia stereotypioitaan.
VARISSUO. Maanantaina 20. maaliskuuta nähtiin Varissuon kirjastotalolla Yhdessä-yhdistyksen tiloissa seitsemän nuoren irakilaismiesten tekemiä lyhytelokuvia. Videot on työstetty Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemakerin toteuttamassa valtakunnallisessa videohankkeessa Omin sanoin – In my own words. Tekijöistä neljä oli paikalla vastailemassa runsaan yleisön kysymyksiin ja kommentteihin.
Tarinoita sopeutumisesta ja sen haasteista
Bagdadista Suomeen tullut Yarub Al-Jarrah istuu spontaanisti viereeni ennen näytännön alkua, kättelee ja esittelee itsensä iloisesti. Hän puhuu sujuvaa englantia, mikä on auttanut sopeutumisessa.
– Vuosi sitten minulla oli hyvin vaikeaa, kylmyys ja pimeys oli miltei liikaa. Käännekohta minulle oli liittyminen Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan. Se muutti minua ja innostuin opiskelemaan, hän kertoo.
Muiden läsnäolijoiden tarinat näytetään valkokankaalta. Saeif al-Zirjawi selvisi Irakissa niukasti murhayrityksestä. Suomessa hän on kohdannut rasismia, mutta kertoo myös löytäneensä elämästään ennen puuttuneet ihmiset.
– Olen naimisissa ja minulla töitä. Täällä voin olla niin suvaitsevainen kuin haluan, minulla on eriuskoisia ja jopa homoseksuaaleja ystäviä. Irakissa se olisi ollut mahdotonta.
Mohanad Mohamed kaipaa isäänsä ja veljeään, joka menetti kätensä autopommin räjähdyksessä. Isä johdatti hänen valokuvaamisen pariin ja nyt Mohanad on löytänyt sen uudestaan Suomessa. Khaled Waleed kertoo kuinka masentunut hän oli ensin kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan, ja kuinka vaikeaa suomen kielen opiskelu oli. Lopulta kuitenkin hän päätti jatkaa elämäänsä ja kannusti itseään eteenpäin.
Elokuvat kuvastavat sopeutumisen vaikeuksia vieraaseen kulttuuriin ja vaikeaan kieleen. Niissä näkyy myös toivo paremmasta huomisesta, joka usein on syntynyt yhteydenpidosta suomalaisiin. Kotoutumisen alkaminen on aina vaatinut omaa työtä ja ystävällisiä suomalaisia käynnistyäkseen.
Irakilaismiehet saivat yleisöltä paljon kiitosta ja kannustusta avoimuudestaan.
– Meidän kokemustemme mukaan vähintään 80 % suomalaisista on hyvin ystävällisiä ja suhtautuvat meihin positiivisesti. Se auttaa jaksamaan, Saief kiittää lopuksi osallistujia.
Rasisminvastaisen viikon ohjelma jatkuu
Tänään torstaina Yhdessä-yhdistyksen tiloissa Varissuon kirjastolla pidetään vaalipaneeli kello 17.30–19.30, jossa aiheina ovat Varissuo ja monikulttuurisuus.
Halisissa nuorisotila Huudissa Elävien tarinoiden illan merkeissä iltakuudesta eteenpäin on mahdollista keskustella eritaustaisten ihmisten kanssa.
Torstain kolmas ohjelmavaihtoehto on Pansion Me-talolla kuudelta alkava kulttuuri-ilta.
Liedon kunnantalolla on lauantaina 25.3. kello 12–15 mahdollista muun muassa lainata eläviä kirjoja nimeltään Uussuomalainen tai Tummaihoisen lapsen adoptioäiti. Tapahtuman järjestää SPR:n Liedon osasto yhteistyökumppaneineen.
Kai Saarto
Juttua on muokattu Khaled Waleedin ja Mohanad Mohamedin kommenttien osalta 24.3. klo 9:36.