Boccian Varsinais-Suomen aluemestaruudesta mitellään kaksi kertaa vuodessa; kerran kesällä ulkokisoissa ja kerran talvella sisäkisoissa. Pelin parissa viihdytään Eläkkeensaajien paikallisyhdistyksissä useamman kerran viikossa pidettävien harjoitusten muodossa.
SENIORIT. Littoisten Monitoimihallilla käytiin 21.–22. helmikuuta Eläkkeensaajien sisäboccian Varsinais-Suomen piirimestaruuskisat, joiden mitalikahinoissa olivat mukana edellisvuosiltakin tutut kärkijoukkueet Piikkiö II, Rusko I ja Halikko II. Neljänneksi jäivät Ikinuoret III Turusta.
Sisäboccian piirimestaruuden napanneessa Piikkiön Eläkkeensaajat ry:n Piikkiö II -joukkueessa pelasivat Kalevi Pirttijärvi (kapteeni), Seppo Paimento, Juhani Korvensyrjä ja Raija Pirttijärvi.
– Meillä on nyt kolme kiinnitystä kiertopalkinnossa, joka tarkoittaa sitä, että pokaali jää omaksemme. Poika tuli siis kotiin! bocciavastaava ja varapuheenjohtaja Paimento Piikkiön Eläkkeensaajista kertoo.
Varsinaista kotikenttäetua ei piikkiöläisillä järjestäjillä ollut, sillä turnauksen kisapaikka oli kaikille uusi. Aiemmin sisäbocciaturnaukset on pidetty Kupittaan urheiluhallissa. Ulkobocciat sen sijaan käydään Littoisten Kultanummen kentällä.
Toiseksi selviytyivät ruskolaiset Heikki Rajaniemi (kapteeni), Heikki Hänninen, Liisa Kanerva ja Pirjo Koponen.
– Tämä on meille ensimmäinen hopeasija sisäbocciassa. Edellisvuosina sijoitukset ovat olleet heikompia, mutta useimmiten kuitenkin 3. ja 4. sijoja. Ulkobocciassa meillä on plakkarissa neljä hopeaa, Ruskon Eläkkeensaajissa bocciaa vetävä Osmo Träsk sanoo.
– Olen pelannut bocciaa noin 20 vuotta ja voin sanoa, että pelissä vaaditaan taitoa ja tuuria. Ruskolla sisäharjoitukset pidetään Ruskon seurakuntakeskuksen Pilttipubissa ja ulkotreenit Kirkonkylän koulun kentällä, jatkaa Träsk.
Halikko II -joukkue Salosta jäi tiukasti kolmanneksi. Halikko II -joukkuekokoonpanossa nähtiin Kari Keränen (kapteeni), Erik Väkiparta, Leena Väkiparta ja Anneli Keränen.
Liikuttava seurustelu virkistää
Eläkkeensaajien Keskusliiton Varsinais-Suomen piirissä mitellään aluemestaruuksista sisäbocciassa aina kerran talvikaudella ja ulkoboccissa kesäkaudella.
Boccia on kilpailusihteeri Jorma Syväsen mukaan oivallinen sosiaalinen harrastus.
– Pelissä vaaditaan pään ja käden yhteiskoordinaatiokykyä. Lisäksi se luo uusia sosiaalisia kontakteja. Seurustelu ja yhdessäolo on tärkeää kuten on myös liikunta, esittelee Syvänen.
– Boccia on alun perin kehitetty vammaisurheilulajiksi, jossa on kilpailtu aivan arvokisatasolla asti. Peli soveltuu mainiosti niin eriasteisesti vammautuneille kuin myös vammattomille, Syvänen lisää.
Kisan tuoksinnassa nähtiin tiukkaa kilpailuasennetta ja keskittyneitä ilmeitä, mutta myös paljon iloa ja naurua.
– Bocciassa kannustetaan sekä omia pelaajia että vastustajaa, huikkaavat Syvänen ja Paimento iloisesti.
Aktiivista toimintaa
Reilun sadan jäsenen Piikkiön Eläkkeensaajissa harrastetaan aktiivisesti myös muuta:
– Meillä on aktiivinen senioritanssiryhmä, korttipelikerho ja askartelukerho. Lisäksi lukupiiriä ja kuororyhmää olemme käynnistämässä uudelleen. Joka toinen viikko järjestettävässä Pontelan kerhossa meillä on poikkeuksetta paikalla noin puolet jäsenistä eli 40–50 henkeä, Syvänen sanoo.
Kaiken kaikkiaan ensimmäisissä Littoisten Monitoimitalolla Piikkiön Eläkkeensaajien järjestämissä bocciakisoissa oli mukana 24 joukkuetta, joka tarkoittaa noin sataa pelaajaa.
Piikkiön Eläkkeensaajien tapahtumissa on aina puffetti, jonka turnausantimet loihtivat yhdistysaktiivit Helena Adel, Pirjo Pyökäri, Liisa Suomi ja Eila Loponen.
– Huolehdimme että pelaajat ja katsojat saavat hieman murua rinnan alle, ettei nälkä pääse yllättämään, puffetin pitäjät toteavat hymyillen.
Katariina Mäkinen-Önsoy