MIELIPIDE. Suomen talous on käännekohdassa. Työttömyys laskee, bruttokansantuote nousee, yksityinen kulutus on kasvussa. Erityisesti rakennusalalla kehitys on vahvaa. Metsäsektorin vienti vetää, Äänekoskelle valmistuu syksyllä 2017 mittava metsäteollisuuden investointi. Myös monilla teknologiateollisuuden aloilla vienti kehittyy suotuisasti.
Meillä on myös ulkopuolisia valopilkkuja. Saksalaiset ovat löytäneet Varsinais-Suomen ja sen pitkän kehityksen tuloksena syntyneen laivanrakentamisen ja autojenvalmistuksen ammattitaidon. Kiinalaiset ovat virittämässä pohjoiseen metsäsektorin hankkeita. Molemmat kansakunnat ovat tunnettuja tarkasta taloudenpidostaan. Yhtenä syynä Suomeen tulemiseen ovat varmasti järjestäytyneet olot maassamme.
Saksalaisilla on sinänsä hallussaan laivanrakennus- ja autoteollisuuden perus-know-how eli tietotaito. Heillä on myös kyky hankkia ostajat tuotannolle. Laivanrakennuksessa Saksalla on pitkä valtameriosaaminen, kun taas Suomi taitaa jäämerenkulun. Useat loistoristeilijätilaukset loivat Suomeen meriteollisuuden alihankkijaverkoston ja muun muassa ainutlaatuista laivojen sisustuspuolen osaamista. Saksalaisilta ei varmaan ole jäänyt huomaamatta sekään, että suomalainen työlainsäädäntö sallii saksalaista joustavammin kapasiteetin käyttöasteen vaihtelun markkinatilanteen mukaan. Esimerkiksi automarkkinat vetävät tällä hetkellä hyvin, mutta markkinatilanteen vaihtelut voivat olla suuria.
Mitä sitten kiinalaisilla on mielessään? Ovatko he tulossa Suomeen vain oppimaan metsäsektorin asioita? Onko tarkoituksena alusta loppuun -pilottiprojektilla oppia, mitä asioita tehtaan pystyyn panemisessa tulee ottaa huomioon? Jos näin on, riemu kiinalaisten tulemisesta voi jäädä kertaluonteiseksi, vaikka hankkeet tietysti tarjoavat työtä sekä rakentamisvaiheessa että myöhemmin. Suomi on hämmästyttävän avoin moniin maihin ja erityisesti Yhdysvaltoihin verrattuna. Meiltä saa osaamisemme aivan normaalilla kanssakäymisellä.
Merkittävää suomalaista know-how’ta on puhelinosaaminen, jota ilmeisesti edelleen on Nokiassa jonain huippueksperttien ydinryhmänä muun muassa Nokian laajan patenttiarkiston takia. Nokian puhelinbrändi säilyy, vaikka uuden Android-pohjaisen puhelimen tekninen toteutusporras on Taiwanissa. Nokian puhelinosaaminen on edelleen käytössä.
Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!
Esko Kiviranta
kansanedustaja
Sauvon kunnanvaltuuston pj.