Lähiruokatapahtuma K-supermarket Manhattanilla sai ihmiset liikkeelle

Johanna Mattila (vas.) vastaa ruokakirjailija Merja Kosken kysymyksiin lähiruuasta.

RUOKA. K-supermarket Manhattanilla järjestettiin perjantaina 25. marraskuuta lähiruokatapahtuma, joka toimi samalla joulun avaustapahtumana. Ihmisiä saapui tuvan täydeltä ruokaostoksille joka puolelta Varsinais-Suomea.

Mukana oli 28 näytteilleasettajaa lähialueilta, lähes kaikki Varsinais-Suomesta. Asiakkaat pääsivät maistamaan muun muassa ruusunterälehtihilloa, ternimaidosta tehtyä uunijuustoa, hunajaa, syötäviä kukkia, käsin tehtyä jäätelöä, kvinoaa ja hamppusnaksejä.

– Lähiruoka on tärkeä asia nostettavaksi esiin. Yritämme tuoda sitä tutuksi, jotta lähiruokaa arvostettaisiin ja ostettaisiin enemmän. Näin tuottajatkin saisivat paremmat lähtökohdat tehdä lähi- ja luomuruokaa, K-supermarketin kauppias Veli-Pekka Hussi sanoo.

Paimion Hunajahuone maistatti hunajaa ja luomuglögiä. Juha Paasonen (kuvassa) kertoo, että hänen hunajansa syntyy sivutuotteena luomumansikkatilalla Pöytyällä, missä mehiläisten päätyö on pölyttää mansikoita. ”Harva osaa ajatella sitä, että lähes kaikki ruoka syntyy mehiläisten pölyttämisen ansiosta. Ja mehiläisten tilanne ei ole tällä hetkellä kovinkaan hyvä”, hän muistuttaa.
Paimion Hunajahuone maistatti hunajaa ja luomuglögiä. Juha Paasonen (kuvassa) kertoo, että hänen hunajansa syntyy sivutuotteena luomumansikkatilalla Pöytyällä, missä mehiläisten päätyö on pölyttää mansikoita. ”Harva osaa ajatella sitä, että lähes kaikki ruoka syntyy mehiläisten pölyttämisen ansiosta. Ja mehiläisten tilanne ei ole tällä hetkellä kovinkaan hyvä”, hän muistuttaa.

Kuluttajat kaipaavat yhteisöllisyyttä

Ruokakirjailija Merja Koski haastatteli tapahtumassa ruoka-alan asiantuntijoita lähiruokateemoista. Turun yliopistosta hänen haastatteluunsa saapui Johanna Mattila, joka työskentelee lähiruuan parissa monella tavalla.

– Autamme paikallisia yrittäjiä ja teemme yhteistyötä lähiruuan eteen esimerkiksi lainsäädännön ja markkinoinnin saralla. Mietimme yhdessä, miten lähiruuan tuottajien työtä voisi helpottaa, hän kertoo.

Mattilan mukaan uusia kuluttajaryhmiä syntyy koko ajan.

– Esimerkiksi eettisyyden, laadun ja reiluuden arvostajat lisääntyvät. Nyt on tyypillistä, että kuluttajat eivät ole hintaherkkiä, vaan ennemminkin ollaan kiinnostuneita mausta, tuoreudesta ja aluperästä. Ihmiset haluavat ilmaista itseään ja omia arvojaan ruuan ja kuluttamisen kautta. Tämän hetken ilmiö on uusien kuluttajaryhmien syntyminen, ja trendi kasvaa koko ajan. Ihmiset kaipaavat kuulumista ryhmään, jossa jaetaan samat arvot tuottajien ja muiden kuluttajien kanssa. Silloin kuluttamisessa korostuu luottamus ja vuoropuhelu. Vieraannumme koko ajan ruuan tuotannosta, joten kaikki informaatio on tervetullutta. Siksi tällaiset tapahtumat on hyviä! Mattila sanoo.

Joulu käyntiin riisipuurolla

Joulun avauksen kunniaksi kaupassa tarjottiin kaikille asiakkaille riisipuuroa ja lisäksi maistatettiin esimerkiksi kalkkunaa.

– Moni puhuu jouluna kalkkunasta, mutta sen todellinen käyttö on itse asiassa aika pientä. Myös kinkkujen koko on pienentynyt vuosi vuodelta. Sen sijaan kalat ovat joulupöydissä yhä suuremmassa osassa, kertoo kauppias, jonka omassa joulupöydässä tarjotaan siikaa ja lohta graavattuna ja savustettuna.

Manhattanin K-supermarketin kalatiskillä on taulu, josta voi seurata WWF:n kalaopasta, jossa on listattuna uhanalaiset kalat. Vihreällä merkatut kalat ovat suositeltavia, keltaisella merkattuja kannattaa käyttää harkiten ja punaisella merkattuja ei suositella käytettäviksi ollenkaan.

– Me emme myy ollenkaan punaisen listan kaloja. Vihreältä listalta meillä on uutuutena Raision Benella-kirjolohta. Se on aivan puhdasta ja huikean näköistä, joten se sopii hyvin juhlaan, kauppias suosittelee.

Joulupöydän jälkiruokavinkkinä kaupassa maistatettiin tyrnisúa, eli tirmaisua, jossa kahvi on korvattu kotimaisella tyrnillä.

Tyrnisú on tiramisua, jossa kahvi on korvattu suomalaisella tyrnillä. Reseptin on kehitellyt italialainen kokki Flavio Giacoletto (kuvassa) Naantalista.
Tyrnisú on tiramisua, jossa kahvi on korvattu suomalaisella tyrnillä. Reseptin on kehitellyt italialainen kokki Flavio Giacoletto (kuvassa) Naantalista.

– Tarkoituksellisesti jätimme vielä joulukoristeet laittamatta, jotta uudistettu myymälä pääsee paremmin esiin. Ensi viikolla tuomme köynnöskoristeet ja nostamme vielä paremmin esiin joulumakeiset ja kynttilät, lupaa kauppias.

Seutusanomille palautetta

Lähiruuan lisäksi tarjolla oli ahmittavaksi myös lähinurkkien uutisia. Turun Seutusanomien pisteellä myyntiedustaja Maria-Leena Kontio kerää palautetta lukijoilta.
Lähiruuan lisäksi tarjolla oli ahmittavaksi myös lähinurkkien uutisia. Turun Seutusanomien pisteellä myyntiedustaja Maria-Leena Kontio kerää palautetta lukijoilta.

Turun Seutusanomilla oli tapahtumapäivänä myös esittelypiste myymälän edessä. Kävijöiltä kerättiin palautetta ja juttuvinkkejä. 50 vastaajan antaman palautteen perusteella Turun Seutusanomien arvosana asteikoilla 1–5 on 4,2.

Juttuja toivottiin muun muassa talviuinnista, joogasta, lähitapahtumista ja urheilusta. Toimitus pyrkii toteuttamaan toiveita mahdollisuuksien mukaan. Turun Seutusanomat arpoi kaikkien vastanneiden kesken 40 euron arvoisen lahjakortin K-supermarket Manhattanille. Lahjakortin voitti Heikki Mäkinen. Voittajalle ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti.

Maistiaisia vuoden 2015 luomutuotteesta: Pöytyällä tehdystä kylmäpuristetusta luomurypsiöljystä. Öljy tehdään omalla viljelymenetelmällä: Rypsi kukkii toukokuussa eli valoisimpaan aikaan ja korjataan heinäkuussa kuivana, jolloin ei tarvita ylimääräistä kuivaamista. Öljy puristetaan Rauhansuun tilan omalla hellävaraisella menetelmällä, joka takaa samettisen pehmeyden. Öljy sopii hyvin ruuanlaittoon, paistamiseen, leivontaan, salaatinkastikkeisiin ja marinadeihin.
Maistiaisia vuoden 2015 luomutuotteesta: Pöytyällä tehdystä kylmäpuristetusta luomurypsiöljystä. Öljy tehdään omalla viljelymenetelmällä: Rypsi kukkii toukokuussa eli valoisimpaan aikaan ja korjataan heinäkuussa kuivana, jolloin ei tarvita ylimääräistä kuivaamista. Öljy puristetaan Rauhansuun tilan omalla hellävaraisella menetelmällä, joka takaa samettisen pehmeyden. Öljy sopii hyvin ruuanlaittoon, paistamiseen, leivontaan, salaatinkastikkeisiin ja marinadeihin.

Janica Vilen