30-vuotias Raision Voimamiehet juhli painikilpailulla

Raision Voimamiesten kilpavalmentajana yhdessä Pietari Nurmisen ja Jorma Pasasen kanssa toimiva Timo Nieminen on iloinen seuran junioritoiminnan kasvusta sekä juhlavuoden kilpailusta.

Raision Voimamiehet juhlisti 30-vuotista olemassaoloaan kansallisella painikilpailulla. Lasten painiharrastus voi jälleen pirteästi Raisiossa.

RAISIO. Raision Voimamiehet järjesti kansallisen painikilpailun uudistuksia läpikäyvässä Kerttulan liikuntahallissa lauantaina 1. lokakuuta. 60 alle 17-vuotiasta mitteli paremmuudestaan lajissa, jonka suosio on kasvanut Raisiossa. Voimamiehillä on noin 80 jäsentä, joista suurin osa on alle 12-vuotiaita. Nuorimmat harrastajat ovat nelivuotiaita.

Järjestimme kansallisen kilpailun 25-vuotisjuhlan kunniaksi, ja nyt perinne jatkui 30-vuotistaipaleen merkeissä. Seuraava kisa on tarkoitus järjestää aiemmin kuin viiden vuoden kuluttua, Raision Voimamiesten kilparyhmän valmentaja Timo Nieminen painottaa.

Seurassamme on nyt erinomainen määrä nuoria painijoita. Meillä on myös alueen ainoana seurana ryhmä tytöille. Lisäksi syksyllä alkoi liikunta- ja kulttuuriministeriön seuratuella temppukoulu, missä lapset ja aikuiset tekevät yhdessä.

30 vuotta itsenäisenä

Raision Voimamiesten tarina alkoi vuonna 1986, kun seura erkani Turun Voimamiehistä.

Raisiosta ja Naantalista kävi parisen kymmentä painijaa harjoituksissa Turussa, minkä innostamana perustettiin sisarseura Raisioon. Oli kaikkien etu, että painiharrastus levisi. Turun Voimamiehet auttoi toiminnan rakentamisessa, Raision Voimamiesten kunniapuheenjohtaja Jorma Kari muistelee.

Kerttulan liikuntahalli palveli painijoita noin vuosikymmenen ajan, kunnes käyttöön tuli Raision kaupungin voimailutila.

Raision Voimamiesten harrastajamäärissä tapahtui uusi käänne parempaan viitisen vuotta sitten.

Meillä oli jo kato harrastajista, kunnes ilmeni piristystä. Nyt meillä on mukavasti harrastajia sekä kilpailevia junioreita, Nieminen kuvailee.

Lasten innolla

Painin aloittaminen on Raision Voimamiehissä helppoa. Varsinaista kurssimuotoista toimintaa ei ole, vaan mukaan voi lähteä mihin vuodenaikaan tahansa. Jokaiselle löytyy sopivaa toimintaa ja tasoa.

Kilpailevalle ryhmälle on harjoituksia kolmesti viikossa, muille kerran tai kaksi. Kilpailla voi kansallisella tasolla eri puolilla Suomea tai alueellisesti.

Kannustamme kilpailemaan, mutta pakollista se ei ole. Yksin ei voi kuitenkaan painia. Kilpailemiseen liittyy tulospuolen lisäksi tiivis ryhmähenki ja yhteiset kilpailumatkat, Nieminen muistuttaa.

Voimamiehille suuri haaste on saada lapset jatkamaan painiharrastusta teini-iässä.

Vapaaottelu ja fitness ovat muodissa. Paini on perinteisempi laji eikä yhtä ”kuuma”. Painissa käytettävä trikoo tuntuu olevan jonkinlainen kynnyskysymys, mutta se on lajinomainen varuste ja turvallisuustekijä. Esimerkiksi sormet saattavat jäädä jumiin vastustajan löysiin vaatteisiin ja vääntyä, Nieminen selittää.

Nieminen myös muistuttaa, että jääkiekko- ja jalkapalloseurat sekä yleisurheilijat ovat useinkin pyytäneet vaihtelua treeneihinsä painiharjoituksilla.

Paini on monipuolinen laji, joka tukee muita urheilulajeja. Paini ei ole vain voima-, vaan tekniikka- ja älylaji. Harjoitteet kehittävät kehoa monipuolisesti.

Voimamiesten Leinonen kilpailujen paras

Raision Voimamiesten Miro Leinonen vyöryttää Auranmaan painiseuran Jussi Poutasta.
Raision Voimamiesten Miro Leinonen vyöryttää Auranmaan painiseuran Jussi Poutasta.

Raision Voimamiesten kilpailujen parhaana palkittiin isäntäseuran Miro Leinonen, joka voitti sarjan pojat 11 vuotta 35kg. Tiukimmassa ottelussa Leinonen paini Porin Paini-Miesten Veikko Ojalaa vastaan täydet neljä minuuttia ja ottelu päättyi pistein 7–7. Leinonen voitti viimeisen tehdyn pisteen ansiosta tasatilanteessa.

Leinonen voitti kaikki neljä otteluaan.

Meni aika hyvin. Oli kivaa, kun treeneissä tehtyjä juttuja sai tehtyä myös kisoissa. Nyt jalkalihakset sattuu, Leinonen kertoili.

Marko Vihriä