Turu kaupunginosaviikkoja vietettiin viime viikolla Pääskyvuoressa, missä ohjelmaa riitti viikon jokaiselle päivälle. Pääskyvuoripäivä toimi jälleen yhteishengen kohottajana Tilhenkentällä lauantaina.
PÄÄSKYVUORI. Pääskyvuoriseuran puheenjohtaja Mika Maaskola korosti lauantaina 1. lokakuuta vietetyn Pääskyvuoripäivän yhteishenkeä luovaa ja vireyttä tuovaa merkitystä. Kaupunginosaseuralla on takanaan jo yli 30 vuoden historia.
– Seuramme tarkoitus on rakentaa alueesta aina vain mukavampi paikka asua. Yksi osa on luoda erilaisia tapahtumia ja toisaalta olla aktiivinen konkreettisesti asiapuolella, Maaskola kuvaili.
– Seuraamme muun muassa alueen kaavojen edistymistä. Halusimme pitkään liikennevaloja Västäräkinkadun ja Jaanintien risteykseen, minne ne nyt toteutuvat. Toisaallekin on todennäköisesti tulossa liikennevalot. Ne helpottavat liikennettä ja lisäävät turvallisuutta.
Urheilumiehenä Maaskola toimi Pääskyvuoripäivänä lasten juoksukilpailun ratamestarina, kun vuosina 2005–2013 syntyneet lapset kirmasivat ikäkausi- ja sukupuoliperusteisesti leikkimielisesti keskenään. Kaikki osallistujat palkittiin.
Ohjelmassa oli myös Mölkky-peliä ja poniajelua Hannulan Tallin ”Rommilla”. Kentän laidalle pystyyn laitetut kirpputoripisteet keräsivät innokkaita ihastelijoita ja ostajia. Oli arpajaiset Pääskyvuoriseuran toiminnan tukemiseksi, lakumyyntiä, mahdollisuus tutustua ambulanssiin, soppatykkiä, A-killan tonkkapeliä, Kotkankadun vanhempain kasvomaalausta, Hoivakoti Peipon toiminnan esittelyä, Suomen Sammutinpalvelun tarjoamaa sammuttimien tarkastusta, If Turvakaupan turvallisuustuotteita sekä elävää musiikkia Reijon ja Rapin toimesta.
Lasten asialla kodinomaisesti
Perinteiden mukaisesti jaettiin Pääskyvuoripalkinto, jonka tarkoitus on kannustaa ja tukea alueella vaikuttavia henkilöitä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Kunnian sai yksityinen päiväkoti Peppiina, joka on palvellut alueen perheitä lähes 17 vuotta.
– Meillä on paljon pieniä lapsia, joille tarjoamme kodinomaista päiväkotitoimintaa. Kasvatus on avointa ja kuuntelemme lasten vanhempia. Meillä on hyvä ja iloinen henkilökunta, Peppiinan omistaja Maikku Kuusela ja päiväkodin johtaja Helena Rytö-Jokinen kuvailivat.
– Elämiskulttuuri ja lapset siinä mukana ovat muuttuneet vuosien saatossa. Päiväkoteihin ja kouluihin kohdistuu yhä enemmän vaatimuksia, ja tietotekniikka sekä pelit ovat tulleet muuttuneen maailman myötä vahvemmin toimintaan mukaan. Kotikasvatus on entistä vapaampaa ja kasvatuksen painopiste siirtynyt päiväkodeille ja kouluille.
Perustajajäsenelle laatta nimikkotammen juurelle
Pääskyvuoriseuran perustajajäseniin kuuluva Lasse Miettinen sai nimikkotammen kaksi vuotta sitten puistoon Laukkavuoreen ja kaupunginosaviikon torstaina paljastettiin kiveen kiinnitetty Miettinen-tammipuun kilpi.
Miettinen oli jo vuonna 1972 perustamassa Laukkavuoren asukasyhdistystä, joka sulautettiin kaupungin pyynnöstä laajemman alueen Pääskyvuoriseuraan, joka syntyi vuonna 1983.
– Kunnianosoitus imartelee. On kuitenkin kaikista tärkeintä, että asuinalueilla on toimintaa. Tapahtumia voisi olla vielä enemmänkin. Ne luovat kuvaa, että olemme kaikki samaa porukkaa, Miettinen muistutti.
Pääskyvuoren kaupunginosaviikon ohjelmaan kuului myös Hurttivuoren äitikaverit seurakuntakodissa, Hoivakoti Attendo Peiponhovin avoimet ovet, Bocciaa Tilhenkentällä, nappulaliigan pelipäivä ja kuplafutista, Lottailta Pääskyvuoren koulun ruokasalissa ja kävely Mikkolanmäen ilmantorjuntabunkkereille.
Marko Vihriä
Muokattu 6.10. klo 9.40: Ingressissä kerrottiin Pääskyvuoriviikon olevan Turun kaupunginosaviikkojen viimeinen tapahtumaviikko. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Härkämäessä on kaupunginosaviikot vielä 31.10.–6.11. Lisäksi tekstin lopussa kerrottiin Lasse Miettisen olleen perustamassa Laukkavuoriseuraa. Kyseessä oli kuitenkin Laukkavuoren asukasyhdistys. Virheet on korjattu. Toimitus pahoittelee.