Turussa näytetään lauantaina kymmeniä maksuttomia elokuvanäytöksiä ympäri kaupunkia

TURKU. Elokuvapäivänä 10. syyskuuta Turussa esitetään kymmeniä maksuttomia elokuvanäytöksiä ja kaksi tuhansien katsojien ulkoilmanäytöstä.

Turun seudulla tuotetaan, tehdään, koulutetaan ja harrastetaan elokuvaa. Lisäksi Länsi-Suomen elokuvakomission avustajarekisterillä on kova kysyntä, sillä paikalliset osallistuvat sankoin joukoin elokuvatuotantoihin avustajarooleissa. Turun seudulla on kuvattu 2000-luvulla jo 37 elokuvaa ja tv-sarjaa ja määrä kasvaa koko ajan. Lisäksi Suomen hallituksen viime viikolla hyväksymä av-tuotantojen kannustinjärjestelmä tuo kansainvälisiä tuotantoja myös Turkuun yhä enenevässä määrin. Siksi onkin luonnollista, että juuri Turussa lanseerattiin Elokuvapäivä. Tapahtuman järjestää Scene, joka kokoaa yhteen kaiken elokuvaan liittyvän ohjelman ja meiningin Turun seudulla ja tarjoaa elokuvaelämyksiä ja -kokemuksia kaikille.

Lauantaina 10. syyskuuta koko Turku muuttuu jo kolmatta kertaa elokuvanäyttämöksi, kun yritykset ja yhdistykset tarjoavat yleisölle maksuttomia elokuvanäytöksiä ympäri kaupunkia. Päivän aikana tarjolla on yhteensä 30 elokuvanäytöstä mm. kauppakeskuksissa, kirjastossa, ravintoloissa, baareissa, joogastudiossa ja konserttitalossa. Monissa näytöksissä on mukana myös oheisohjelmaa, kuten elokuvaan sopivia menuja, sirkusta ja elokuvien hahmojen tapaamisia.

Elokuvapäivä huipentuu kahteen ulkoilmanäytökseen. Tampereentien Prisman parkkipaikalla järjestetään drive in -näytös, jossa nähdään komedia Viikossa aikuiseksi. Elokuvan äänet kuullaan autoradiosta ja elokuvaeväät voi ostaa joko näytöksen alkuun asti auki olevasta kaupasta tai erillisestä kahvila-autosta.

Päivän yleisömäärältään suurin tapahtuma on Luokkakokous -elokuvanäytös Veritas-stadionilla, jossa leffasta pääsee nauttimaan pimenevässä syysillassa katetussa katsomossa – osin jopa lämmitetyillä istuimilla. Näytöstä varten stadionin nurmikentälle pystytetään 12-metrinen valkokangas ja elokuvaa katsellaan stadionin pääkatsomosta, johon mahtuu noin 3000 ihmistä. Näytös alkaa klo 21, mutta Veritaksen ravintolat ja kioskit palvelevat katsojia jo klo 20 alkaen. Näytöksen tulevat avaamaan elokuvan tuottajat Jesse Fryckman ja Markus Selin Solar Filmsiltä.

Elokuvapäivä on ainutlaatuinen ja täysin uudenlainen kaupunkitapahtuma. Näytökset ovat katsojille ilmaisia, sillä tapahtuman yhteistyökumppanit tarjoavat näytösliput. Ulkoilmanäytösten ilmaisliput ovat parhaillaan jaossa ja ravintolanäytöksiin on mahdollista tehdä pöytävaraus.