JUHLAT. Rasekon ammattiopiston Raision toimipisteen kolmannen vuoden kokkiopiskelijoiden Turun Seutusanomien Ruoka ja juhlat -teemasivuille suunnittelemissa ja toteuttamissa vappuresepteissä maistuvat klassikkoherkut pienellä twistillä päivitettynä.
Opettaja Paula Stam antoi tehtävänannon, mutta opiskelijat tekivät kaiken alusta loppuun itsenäisesti.
Kokeiksi Rasekosta toukokuussa valmistuvat turkulainen Jesper Ekström ja raisiolainen Pessi Liikari edustavat suunnittelu- ja toteutustiimiä. Torstaina 21.4. Ekström aloitti reseptien suunnittelun opiskelukavereidensa kanssa. Perjantaina 22.4. sen sijaan vuoronsa sai eri opiskelijoista koostunut toteutustiimi, johon Liikari kuului.
– Siitä lähdettiin, että vappusyötävien tulee olla helppoja ja nopeita valmistaa. Lisäksi niiden valmistus on hauskaa, niin kuin oli suunnittelukin, he kertovat.
Opettajan mukaan kolmannen vuoden opiskelijoilla alkaa olla ammattiosaamista jo sen verran, että pikkusnacksit, kuten vappupiknikille sopivien helposti valmistettavien makeiden ja suolaisten herkkujen suunnittelu ja toteutus, eivät tuota päänvaivaa.
Ekström ja Liikari kuitenkin huomasivat oppineensa jotain uutta näinkin yksinkertaisilta tuntuvien naposteltavien valmistusprosessissa.
– En ollut aiemmin vastaavanlaisia munkkeja paistanutkaan, joten se oli uusi juttu minulle, Liikari kommentoi.
– Kaksivärinen kermavaahto oli täysin uusi kokeilu, toteaa puolestaan Ekström.
Rasekon Raision ammattiopiston kolmannen vuoden kokkiopiskelijoiden ryhmässä on 17 opiskelijaa, joista 14 on poikia ja 3 tyttöjä. He kokkailevat tuotteita oppilaitoksen ravintotalousosaston myymälään ja harjoitusravintolaan.
Katariina Mäkinen-Önsoy
12 paahtoleipäsiivua
80g punasipulia
1 tomaatti
4rkl juustokastiketta
4rkl tomaattikastiketta
200g broilerisuikaleita
juustoraastetta
hienonnettua korianteria maun mukaan
Valmistusohje:
Leikkaa punasipuli puolikkaiksi renkaiksi. Viipaloi tomaatti. Paista broilerisuikaleet, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda kaikki leivät.
Laita ensimmäiselle leivälle tomaattikastiketta, broileria ja juustoraastetta. Asettele toinen leipä sen päälle ja laita siihen tomaattikastiketta, juustokastiketta, punasipulia, tomaattiviipale, juustoraastetta ja korianteria. Laita kolmas leipä päälle ja grillaa voileipägrillissä noin viisi minuuttia. Halkaise leivät kolmioiksi.
Taikina:
150g voita
1,5dl sokeria
2 kananmunaa
3,5dl vehnäjauhoa
0,5dl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
1,5dl kermaa
55g Fazer suklaapaloja
Pursotus:
2,5dl Flora Vispiä tai vispikermaa
5tl sokeria
Pinnalle:
Marenkirouhetta
Lakuströsseleitä
Valmistusohje:
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa.
Leikkaa suklaa paloiksi. Laita lusikallinen taikinaa muffinivuokaan, aseta päälle suklaapala ja peitä taikinalla.
Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. Anna muffinien jäähtyä.
Mittaa kulhoon vispikerma ja sokeri, vatkaa vaahdoksi. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin. Pursuta ruusukkeita muffinien päälle. Koristele marenkirouheella ja lakuströsseleillä.
4 kananmunaa
2dl sokeria
0,5tl suolaa
3tl leivinjauhetta
8dl vehnäjauhoa
4dl maitoa
120g sulatettua voita
1 sitruunan kuori raastettuna
Valmistusohje:
Sekoita maito, sokeri, suola, munat, sitruunan kuori ja leivinjauhe. Vaivaa jauhot ja voi joukkoon. Anna kohota n. 15 minuuttia. Laita rasva kuumenemaan 180 asteeseen. Jaa taikina sopiviksi annospaloiksi (n. 60g). Paista munkit kauniin ruskeiksi. Valuta paperilla vuoratussa pakissa ja sokeroi kuumina.
1pss popcorneja
Kinuski:
4dl kuohukermaa
80g kide- tai fariinisokeria
Valmistusohje:
Kypsennä popcornit mikrossa.
Keitä kermaa ja sokeria niin kauan, että se sakenee kinuskiksi. Sekoita kinuski popcornien joukkoon. Annostele karamellivuokiin ja säilytä jääkaapissa.
Pohja:
1 voitaikinalevy
Täyte:
300g pekonia
50g sipulia
50g punaista paprikaa
3 valkosipulin kynttä
50g maissin jyviä
100g tuorejuustoa
Suolaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta
Voiteluun:
Kananmunaa
Pinnalle:
Juustoraastetta
Valmistusohje:
Ota voitaikinalevy sulamaan. Kuutioi pekoni sekä paprika ja hienonna sipuli. Paista pannulla. Lisää maissit, mausteet ja tuorejuusto. Sekoita huolellisesti ja maista. Kauli voitaikinaa auki niin, että taikinasta tulee noin puolen sentin paksuinen. Täytä taikina täytteellä niin, että noin kolmasosa jää tyhjäksi. Voitele reuna vedellä ja rullaa kiinni.
Leikkaa noin kahden sentin paloja ja asettele pellille. Voitele ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 220 asteessa noin 10 minuuttia.