Tukihenkilö merkittävänä apuna itsenäistyvälle nuorelle

Tukenasi ry:n TUAS-toiminta
Tukenasi ry:n TUAS-toiminnan vapaaehtoistyön koordinaattori Jenna Simola juttelee tukihenkilöksi kouluttautuneiden Joonas Tammisen ja Amanda Nurmen kanssa yhdistyksen työntekijöiden ja vapaaehtoisten yhteistyöstä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Tukenasi ry:ssä vapaaehtoisina tukihenkilöinä Turun seudulla toimivat Amanda Nurmi ja Joonas Tamminen muistuttavat, että pieneltäkin tuntuva tuki voi olla iso asia nuorelle. 

VAPAAEHTOISET.

Merkityksellisyyden tunne on yksi parhaista ja palkitsevimmista asioista Tukenasi ry:n TUAS-toiminnassa tukihenkilöinä toimivien Amanda Nurmen ja Joonas Tammisen mukaan. He ovat huomanneet, että yhdistyksen prioriteettina on sekä nuorten että vapaaehtoisten hyvinvointi.

– Asiat, mitä tehdään nuoren kanssa, ovat itsellekin mielekkäitä, oli se sitten kotijuttuja, ulkoilua tai erilaisiin paikkoihin tutustumista. Yhdistys järjestää aktiviteetteja, kuten esimerkiksi tämänsyksyiset tukiparien teatterikäynnit ja viimeisimpänä vapaaehtoisten pikkujoulut, pariskunta toteaa.

Tukenasi ry:n TUAS-toiminnan vapaaehtoistyön koordinaattori Jenna Simola kertoo, että TUAS-toiminnassa vuosittain noin 40 nuorta saa oman vapaaehtoisen tukihenkilön Turun seudulla.

– Tavoitteet asetetaan aina yksilöllisesti kunkin tukiparin kanssa yhdessä. Jokainen nuori saa myös oman nimetyn työntekijän. Työntekijän työparina työskentelee koulutettu vapaaehtoinen, joka tapaa nuorta viikoittain ja antaa nuorelle konkreettista arkeen jalkautuvaa tukea, Simola sanoo.

– Nuoret arvostavat vapaaehtoisten tukea erityisesti siksi, että he kokevat sen perustuvan aitoon auttamiseen haluun. Säännölliset tapaamiset oman vapaaehtoisen kanssa tarjoavat kannustusta ja tärkeän kokemuksen siitä, että ongelmien kanssa ei tarvitse selvitä yksin. Vapaaehtoisetkaan eivät jää yksin, vaan työntekijämme ovat päävastuullisina aina myös heidän tukenaan ja tapaamme säännöllisesti, jatkaa Simola.

Vapaaehtoisuuteen perustuvassa toiminnassa on varaa joustoon.

Tukihenkilöksi aikovan tulee kuitenkin sitoutua tapaamaan nuorta viikon tai kahden välein.

– Tukisuhteet ovat keskimäärin vuoden mittaisia, tilanteesta riippuen ne voivat olla vähän lyhyempiä ja pidempiäkin. Ensin on alkuhaastattelu ja sen jälkeen koulutus, jossa kysytään myös vapaaehtoisen toiveita tuettavan nuoren suhteen. Kutsumme sitä matchingiksi, koska mietimme tarkkaan nuoren toiveiden mukaan, millainen tukihenkilö hänelle sopii, Jenna Simola Tukenasi ry:stä toteaa.

– Työntekijämme ovat koko ajan sekä tuettavan että tukihenkilön tukena. Molemmat osapuolet, niin nuori kuin tukihenkilökin, ovat mukana omasta tahdostaan, vapaaehtoisesti, joten meidän työntekijöiden tehtävänä on varmistaa, että tukisuhde toimii, Simola lisää.

Tukihenkilökoulutuksen jälkeen on mahdollisuus harkita tukisuhteen aloittamista.

Tukenasi ry:ssä nuorten aikuisten tukihenkilöinä toimii naisia, miehiä, ystävyksiä, perheenjäseniä ja pariskuntia, joista toinen osapuoli on tullut ensin vapaaehtoiseksi ja positiivisten kokemustensa ansiosta sitten houkutellut lähimmäisensä mukaan.

– Yhteydenotto tai koulutukseen osallistuminen eivät vielä sitouta mihinkään. Voin suositella osallistumista, mikäli yhtään tuntuu siltä, että aikaa liikenisi vapaaehtoistyöhön. Kaikki kelpaavat juuri sellaisina kuin ovat. Tuntuu, että tämä elämäntilanne mahdollistaa Tukenasi ry:n tukihenkilöksi ryhtymisen, Joonas Tamminen sanoo.

Tamminen innostui Tukenasi ry:n tukihenkilötoiminnasta puolisonsa Amanda Nurmen kautta.

– Aloitin tukihenkilönä vuonna 2019, ja näiden viiden vuoden aikana minulla on ollut kaksi tuettavaa nuorta, joista jälkimmäisen kanssa tukisuhde on parhaillaan käynnissä, Nurmi kertoo.

– Kävin tänä syksynä koulutuksen ja nyt odotan työntekijöiden löytävän sopivan tuettavan nuoren tukisuhteen aloittamiseksi. Kiinnostuin toiminnasta, sillä kuulin siitä pelkkää hyvää, Tamminen miettii.

Tukenasi ry järjestää 12.2.2025 Turussa afterwork-tilaisuuden, jossa kuullaan vapaaehtoistyön mahdollisuuksista yhdistyksessä. Ilmoittautumislinkki tapahtumaan löytyy Tukenasi ry:n nettisivujen Ajankohtaiset-osiosta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

 

Tiesitkö?

• Tukenasi ry on Turun vanhin sosiaalialan järjestö, joka viettää ensi vuonna 145-vuotistaivaltaan. Yhdistys tarjoaa maksutonta, tavoitteellista tukea eri elämänvaiheissa ja elämänmuutoksissa nuorille aikuisille (17–29 v.) sekä yli 65-vuotiaille.

• TUAS – Nuorten asumisen toiminta tarjoaa nuorille tukea itsenäistymiseen ja asumiseen. Oma Koutsi -toiminta puolestaan tukee nuoria opiskelujen etenemisessä tai loppuun saattamisessa sekä työnhakuun liittyvissä haasteissa.

• Yli 65-vuotiaiden asiakkaiden kohdalla tyypillisiä vaikeita elämänmuutoksia ovat muun muassa leskeytyminen, yksinäisyys, muutto uudelle paikkakunnalle tai eläkkeelle siirtyminen. Näihin tukea tarjoaa Senioripysäkin Voimavarapiste yli 65-vuotiaille.