4H-yrittäjät paikallisen menestysbrändin puikoissa

Yritteliäs Auranmaa

Jymyn suotuisa kasvutarina jatkuu myös tulevaisuudessa, sillä Aurassa on selkeät suunnitelmat sekä valikoiman että volyymin kasvattamisen suhteen.

YRITTÄJYYS.

Auralaiset 4H-yrittäjät Heino Eskoli ja Mikki Tuominen tulivat viime kesänä tutuksi sekä paikallisille että matkaajille jäätelökioskin pitäjinä. Maamme suurimmaksi jäätelöpurkiksi kutsutun Jymy-jäätelökioskin sijainti Auran ABC:n pihalla on nuorten yrittäjien mukaan loistava.

– Avasimme jäätelökioskin vappuna, ensin pidimme sitä auki perjantai-illasta alkaen viikonloppuisin, ja 1.6.–1.8. jäätelölle pääsi joka päivä. Ensi vuodesta ei ole vielä sovittu, jatkammeko edelleen kioskinpitäjinä. Mietimme kyllä asiaa, 17-vuotiaat Mikki Tuominen ja Heino Eskoli toteavat.

Eskoli oli jonkun verran perehtynyt 4H-yrittäjyyteen Heino Eskolin pihapalvelut -nimisen yrityksensä myötä. Työ jätskikiskassa tarkoitti hänelle siis siirtymistä täysin toiselle toimialalle.

– Olin tehnyt pihatöitä lähinnä isovanhemmilleni 4H-yrityksen nimissä keväästä 2023 alkaen. Jäätelökioskin pyörittämisen myötä viime kesänä 4H-yrittäjyystaipaleeni pääsi kunnolla käyntiin. Sain sitten vielä kaverin houkuteltua mukaan toimintaan, niin se kävi mukavasti, Eskoli kertoo.

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiota käyviä nuoria miehiä kiinnostaa yrittäjyys jatkossakin.

– Lähdimme kokeilemaan 4H-yrittäjyyttä, koska se on kätevä tapa nuorelle kerryttää työkokemusta ja oppia työhön liittyvää vastuuta. Tällaisesta yrittäjyyden testaamisesta saa hyvän pohjan muuhunkin työhön, Tuominen miettii.

Jäätelöpurkin malliseksi rakennettu jäätelökioski avautui vuonna 2022 ensimmäistä kertaa Auran ABC-liikennemyymälän pihaan.

Jymy-jäätelö on auralainen luomujäätelötehdas, jossa jäätelöammattilaiset valmistavat jäätelöä alusta loppuun itse. Maito jäätelöihin tulee Vennan luomutilalta, joten sekä jäätelön valmistus että pääraaka-aine ovat viiden kilometrin säteellä uudesta kioskista.

– Se oli mielenkiintoista päästä tutustumaan jäätelötehtaaseen. Tiesimme jäätelömerkin entuudestaan, sillä asumme molemmat Aurassa, aivan tehtaan vieressä, mutta tuotantoon tutustuminen oli tietysti aivan uusi asia. Lisäksi nuorempana jalkapalloa harrastaessamme osallistuimme Jymy Cup -futisturnauksiin, Heino Eskoli ja Mikki Tuominen sanovat.

Suomisen Maito Oy aloitti vuonna 2014 luomujäätelöiden valmistamisena ensimmäisenä Suomessa. Sitä seurasivat pian vegaaniset luomujäätelöt ja vähäkaloriset Vapaus-jäätelöt. Vuonna 2021 lanseerattiin maamme ensimmäinen hiilinegatiivinen jäätelösarja. Kaikki Jymyt muuttuivat hiilinegatiivisiksi vuonna 2022.

Jäätelön tarina alkoi entisen Sisu-makeistehtaan ruokalassa, jossa kaikki Jymy-jäätelöt pakataan edelleen.

Ensimmäisessä laajennusvaiheessa vuonna 2023 otettiin käyttöön tila, jota kutsutaan keittiöksi. Kaikki jäätelömassat on tehty siellä ja tehdään vastaisuudessakin.

Kasvua ei Jymyssä haeta vain kasvun vuoksi, vaan sen taustalla vaikuttaa edelleen palava halu tehdä Suomen parasta jäätelöä.

– Ainahan pitää olla jokin syy, miksi kasvetaan. Meille jymyläisille on ihan sydämenasia, että saamme jalostaa kotimaisia puhtaita raaka-aineita ja tarjota kestävästi tuotettuja kotimaisia elintarvikkeita suomalaisille kuluttajille. Ja kun jonkin asian ottaa omakseen, niin haluaahan sen tehdä mahdollisimman hyvin, ja se antaa hyvän pohjan kasvulle, Jymy-jäätelöitä valmistavan Suomisen Maito Oy:n myynnistä ja markkinoinnista vastaava Jaana Heikkilä toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy