Lux Gratiae käy siltoja pitkin merelle saakka

Naantalin Lux Gratiae -tapahtumaviikonloppua ovat järjestämässä muun muassa Eira-Erika Piironen, Mirja Kujala, Anski Raunio, Suvi Innilä ja Anu Anttila.
Naantalin Lux Gratiae -tapahtumaviikonloppua ovat järjestämässä muun muassa Eira-Erika Piironen, Mirja Kujala, Anski Raunio, Suvi Innilä ja Anu Anttila. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Armon valoa on jälleen tarjolla Naantalissa jo perinteeksi muodostuneessa Lux Gratiae -tapahtumassa.

NAANTALI.

Naantalin Lux Gratiae -viikonlopun 25.–27. lokakuuta ohjelman starttina koetaan viimevuotiseen tapaan Tullikadun kausivalaistuksen sytytys.

Paraatitytöistä sekä valoa hohtavista satuhahmoista koostuva kulkue jatkaa yleisö mukanaan torilta Puistotielle, jonka puita koristavat naantalilaisten koululaisten rakentamat valoteokset.

Kirkkopuistossa on esillä kolme Sun Effectsin kanssa yhteistyössä valmistunutta valoteosta: Alexander Salvesenin dynaaminen valoveistos Relations of Colour, Julia Jäntin piirtoheittimiä hyödyntävä Analogue Projections sekä Ghost Project -kollektiivin savua ja voimakasta valoa yhdistävä jännittävä Tunnel Vision. Puistossa on ostettavissa myös lämmintä juotavaa iltaisin viikonlopun aikana Naantalin VG-62:n U13-joukkueelta.

Muutenkin valon teemat ovat tuttuun tapaan vahvasti läsnä Lux Gratiaessa.

– Tämä on 13. kerta, kun Lux Gratiae järjestetään. Valon juhlaa on tänä vuonna tiedossa monella eri tavalla, sekä maissa että merellä, Naantalin kaupungin kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija Anu Anttila sanoo.

– Naantalin Purjehdusseurasta otettiin yhteyttä, että heidän junioritoimintansa voisi järjestää Valopurjehduksen Naantalin Kylpylän edustalla, Anttila lisää.

Purjeveneet tuovat lauantaina valoa pimeälle merelle valolaittein koristelluin purjein. Purjehduksella on säävaraus.

Silta on myös yhdistävänä teemana monessa tilaisuudessa.

Lauantain ohjelma käynnistyy perinteisesti Jaakobin kävelyllä, jossa ylitetään siltoja.

– Naantalin Taidehuoneella on esillä harrastajataiteilijoiden Luovat- ja Sulkakynät-ryhmien Silta-teemaisia teoksia. Tänä vuonna kuvataiteilijat ovat valinneet sanataiteilijoiden runoista oman teoksen sielunmaisemaa parhaiten kuvastavan haikun. Mukana on 17 teoksen tekijää ja 10 runoilijaa, kuvataideharrastajien Luovat-ryhmän vetäjä Eira-Erika Piironen kertoo.

Naantalin Taidehuoneella tapahtuu myös osana Lux Gratiae -ohjelmaa: 25.10. kello 18 Mirja Kujala kertoo Ukko-Pekan sillan historiasta ja 27.10. kello 14 Sulkakynät esiintyvät teemalla Silta.

Naantalin Musiikkijuhlien toimitusjohtaja Suvi Innilän viimeisenä virallisena tapahtumana nykyisessä tehtävässään kuullaan lauantaina Kuun valossa -konsertti Naantalin kirkossa.

– Sielunvaloa loistavassa herkkupalakonsertissa kuullaan muutama tunnettu ooppera-aaria, joitakin tangoja ja iskelmiäkin, eli luvassa on sekä laulu- että instrumentaalimusiikkia. Siellä on Debussyn ihanasta Clair de Lunesta (Kuutamo) ohjelmistoa aina Juice Leskisen ja Toivo Kärjen tuotantoon, Innilä toteaa.

– Silta-teemaan halusimme osallistua tuomalla ohjelmaan universaaleimman sillan, eli kuun sillan, mistä tuli konsertin nimi Kuun valossa, jatkaa Innilä.

Lux Gratiaen järjestävät Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut, Naantalin Musiikkijuhlat, Visit Naantali, Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry, Vallis Gratiae -yhdistys ry, Naantalin seurakunta ja Rymättylän seurakunta. Tapahtumaa tukee Naantalin Energia Oy.

Katariina Mäkinen-Önsoy