Asunnottomien yötä vietetään myös paikallisesti

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Asunnottomien yön kansalaisliikkeen teemana on tänä vuonna ”piilossa asunnottomana”.

TAPAHTUMAT.

Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17. lokakuuta Naantalin torilla, Raision Tasalan Kamarilla ja Turun tuomiokirkon läheisyydessä. Naantalissa ja Raisiossa Asunnottomien yön tilaisuudet ovat käynnissä 17–20 ja Turussa kello 18–22. Tapahtuman yksi tarkoitus on muistuttaa siitä, että asunnottomuus on yleensä monen haasteen summa, jota kukaan ei valitse omalle kohdalleen.

Asunnottomien yön valtakunnallinen teema on tänä vuonna piiloasunnottomuus. Käytännössä piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että ihminen on kirjoilla jossain osoitteessa, mutta ei syystä tai toisesta pysty asumaan kyseisessä asunnossa vaan majoittuu esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten luona.

Naantalin torilla kuullaan Asunnottomien yönä puheita ja musiikkia.

Naantalin torin tapahtumassa on luvassa grillausta, kahvitarjoilua sekä muun muassa vaate- ja hygieniatuotelahjoituksia. Tarjolla on myös asumispalveluneuvontaa, terveydenhoitajan palveluita ja verenpainemittausta. Tapahtuman järjestää Naantalin työpaja, työllistämistä edistävät palvelut sekä Varha

Raisiossa Asunnottomien yön tapahtuma sijoittuu Tasalan Kamariin sekä sen piha-alueelle. Tapahtumassa jaetaan lahjoituksena saatuja tavaroita, kuten talvitakkeja ja hygieniatuotteita, niitä tarvitseville. Tapahtuman järjestelyistä Raisiossa vastaavat yhteistyössä Raision kaupunki, Varha, SPR, seurakunnan diakoniatyö, Tasalan Kamari, paikalliset yhdistykset ja järjestöt.

Turussa 17.10. tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Sininauha Oy. Ohjelman, ruuan ja yhdessäolon lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus oppia lisää asunnottomuudesta. Tapahtuman järjestelyissä ovat lisäksi mukana esimerkiksi Turun Tuomiokirkkoseurakunta sekä Turun Elokolo-kohtaamispaikka.

Sininauha Oy:n yksikönpäällikkö Petri Mulin mukaan Turussa asunnottomuus on kasvava huolenaihe.

Sama tilanne on muissakin maamme kasvukeskuksissa.

– Asumisen ja arjenhallinnan ohjaukselle ja tuelle on Turussa suuri tarve, Muli kertoo.

– Esimerkiksi nuorten ihmisten osuus avuntarvitsijoissa on kasvanut. Tilanteeseen vaikuttavat varmasti kasvavat asumiskulut ja samanaikaiset tukien leikkaukset, sekä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute, Muli lisää.

Asunnottomien yön tapahtumaan Tuomiokirkolle odotetaan laajasti asunnottomuustyössä mukana olevia toimijoita, ja myös kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita tapahtumaan.

– Toivottavasti voimme tapahtuman kautta kasvattaa ymmärrystä siitä, että asunnottomuus on monen tekijän summa. Kaikki asunnottomat eivät ole esimerkiksi päihteidenkäyttäjiä. Päihderiippuvuus on sairaus, jota kukaan ei valitse itselleen, kuten ei asunnottomuuttakaan, Muli linjaa.

Turussa järjestettävän Asunnottomien yön paneelikeskustelun teema on piiloasunnottomuus.

Keskustelussa 17.10. kello 19.20 alkaen ovat mukana työvalmentaja Toni Kallonen Sininauha Oy:ltä, johtava sosiaalityöntekijä Tiina Furuholm Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta, asunnottomuustutkija Veera Niemi Turun yliopistosta sekä Tuulia Karjalainen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.

Tommi Grönroosin juontaman tilaisuuden avajaissanat lausuu apulaispormestari Mirka Muukkonen. Tapahtuman musiikista vastaavat konemusiikkia esittävä Nerdict Light sekä rap-artistit Santeri The Shit ja Redrama. Ohjelmassa on myös tulishow ja asunnottomien yön tulen sytytys.

Halukkailla on mahdollisuus yöpyä Turun tuomiokirkossa Asunnottomien yön ajan. Perjantaina 18.10. kello 7–11 on tarjolla aamiainen Elokolossa. Lisätietoa Asunnottomien yöstä löytyy https://asunnottomienyo.fi/ -verkkosivuilta.

Tänä vuonna Asunnottomien yön teema on valtakunnallisesti piiloasunnottomuus ja tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Alexander Stubb. Asunnottomien yön päätapahtuma järjestetään Helsingin Kansalaistorilla YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta.

Turun Seutusanomat

 

 

Tiesitkö?

• Asunnottomien yötä vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä, lokakuun 17. päivä Helsingin Kansalaistorin päätapahtuman lisäksi 43 paikkakunnalla.
Asunnottomien yö on valtakunnallinen, puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisliike, joka aloitti nykyisessä muodossaan vuonna 2002. Kansalaisliikettä koordinoi Vailla vakinaista asuntoa ry.

• Asunnottomien yön teemana on vuonna 2024 ”Piilossa asunnottomana”.
ARA:n vuoden 2023 selvityksen mukaan 2 139 ihmistä majoittui tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona, mutta todellinen piiloasunnottomien määrä on paljon suurempi. Monet piiloasunnottomat eivät näy tilastoissa, koska he eivät ole kirjautuneet mihinkään palveluihin, tai he pysyvät piilossa turvallisuutensa tai häpeän vuoksi.

• Yhdistyneiden Kansankuntien julistamaa Köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää 17.10. on jo syksystä 2002 sävähdyttänyt Suomessa Asunnottomien yö -tapahtumien sarja.