Turkulainen Markku Vanhanen on Mr. Grand Finland

Kaikkien aikojen ensimmäiseksi Mr. Grand Finlandiksi 21.9. kruunattiin Markku Vanhanen Turusta. Kuva: Ville Virolainen.
Kaikkien aikojen ensimmäiseksi Mr. Grand Finlandiksi 21.9. kruunattiin Markku Vanhanen Turusta. Kuva: Ville Virolainen.

Mr. Finland 2024 -kilpailun finaalissa jaettiin kaksi ykkössijan palkintoa. Ensimmäistä kertaa kisassa tavoiteltavana oli Mr. Finlandin lisäksi Mr. Grand Finland -titteli.

TAPAHTUMAT.

Suomen vanhimman ja suurimman yhtäjaksoisesti järjestetyn miesmallikilpailun finaali käytiin Helsingin Apollo Live Clubilla 21. syyskuuta. Silloin kruunattiin kaksi Mr. Finlandia kilpailun järjestäjän tekemän uudistuksen mukaisesti.

Mr. Grand Finland -titteliä kantaa nyt kahden vuoden ajan turkulainen Markku Vanhanen.

– Ensimmäistä kertaa kruunattiin siis alle 30-vuotiaan Mr. Finlandin lisäksi yli 30-vuotias Mr. Grand Finland. Olen siitä ylpeä ja kannan mielelläni historian ensimmäisen Mr. Grand Finlandin titteliä seuraavaan valintaan, eli vuoteen 2026, saakka, 36-vuotias Vanhanen iloitsee.

Mr. Grand Finland Markku Vanhanen ja Mr. Finland Valtteri Rytinki.
Mr. Grand Finland Markku Vanhanen ja Mr. Finland Valtteri Rytinki. Kuva: Ville Virolainen.

Kun valtakunnan komeimmat piti laittaa järjestykseen, mistereiden finaalilavalle nousi salskeita miehiä, joista reilu puolet kilpaili yli kolmekymppisten sarjassa.

– Mr. Finland -kisat ovat mielenkiintoinen konsepti, siellä on aina loistava ja kannustava tiimihenki. Varsinaisia kilpakumppaneita siellä ei olla, vaan kaikki tsemppaa toistensa suorituksia ja jännittävät koreografioiden onnistumista takahuoneessa, hän kertoo.

– Mr. Finlandiksi valittiin 27-vuotias Valtteri Rytinki. Vaikka usein mallipiirit tuntuvat olevan Suomessa melko pieniä, tunsin finalistiporukasta ennestään ainoastaan juuri hänet. Meitä voi nähdä yhteistyötehtävissä jatkossa, hän lisää.

Tulevista Mister-esiintymisistä tullaan Markku Vanhasen mukaan keskustelemaan kisojen turkulaisen organisaattorin Timo Salmesmaan kanssa lähiaikoina.

– Turun seudullakin tulee varmasti olemaan edustustehtäviä, mutta niistä sovitaan paremmin, kunhan järjestäjätaho on saanut pidettyä pienen tauon kiireisen Mister-kilpailurupeaman jäljiltä. Kilpailujen organisointi on hyvin hektistä puuhaa – olen siitä saanut monipuolisen käsityksen muotinäytösten lavashown ja koreografioiden suunnitteluun sekä mentorointiin osallistuessani, Vanhanen sanoo.

Paljasjalkaiseksi turkulaiseksi tunnustautuva mies on tehnyt mallintöitä 16 vuotta. Misterkilpailutkaan eivät Vanhaselle ole aivan uusi asia. Vuonna 2007 hänet valittiin Mr. Young Finlandiksi.

– Olin Mr. Finland -kisojen kokenein malli. Olen työskennellyt mallina myös Filippiineillä, jossa se on aivan oma maailmansa, ja siellä erityisesti titteleillä on väliä, hän toteaa.

– Vapaa-ajasta on toki pulaa, mutta toisaalta olen löytänyt treenistä tavan rentoutua. Se on paras mahdollinen tilanne, jos saa työn ja huvin yhdistettyä tällä tavalla, treenaaminen kun on tärkeä osa työtä, jatkaa Vanhanen.

Mr. Finland on vuodesta 1987 lähtien järjestetty suomalainen miesten mallikilpailu, jonka perustajana ja organisaattorina toimii Timo Salmesmaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy