Pienoisautoilu tutuksi Turussa tulevana viikonloppuna

Pienoisautoilu on kaikenikäisille sopiva vauhdikas harrastus.

HARRASTUKSET 

Tulevana viikonloppuna pääsee tutustumaan pienoisautoilun maailmaan, kun Turun Pienoisautokeskuksessa järjestetään matalan kynnyksen kerhokilpailusarjan ensimmäinen osakilpailu.

Pienoisautoilussa ajetaan radio-ohjattavia autoja, jotka ovat pienoismalleja täysikokoisista urheiluautoista. Autoilla ajetaan erilaisilla radoilla sisä- ja ulkoradoilla. Mittakaavaltaan 1/5 tai pienempien autojen huippunopeudet ovat parhaimmillaan jopa 100 kilometriä tunnissa.

Pienoisautoilu kehittää kädentaitoja, keskittymiskykyä ja teknistä ymmärrystä. Harrastukseen liittyy myös vahvasti yhteisöllisyys erilaisissa tapahtumissa ja kilpailuissa. Lajissa on mahdollista kilpailla kerhokilpailuista aina SM, EM ja MM-tasolle asti. Harrastus soveltuu kaikenikäisille.

– Aloitin pienoisautoharrastukseni varttuneemmalla iällä 1980-luvun lopulla. Kimmokkeen lajiin sain käytyäni Model Exponäyttelyssä Helsingissä. Olen aina ollut kiinnostunut käsitöistä ja tekniikasta, ja pienoisautoilussa sain toteuttaa näitä molempia, kertoo 69-vuotias Ilpo Koivisto.

– Eläkkeelle jäätyäni pienoisautoilu sai uutta nostetta. Aloitin ajamaan GT12-luokan mattoautolla ja myös harjoittelemaan säännöllisesti kerran viikossa. Luotto ajamiseen lisääntyi ja ajamisesta tuli rennompaa, kertoo aktiivisesti kilpailuissa ajava ja niiden järjestelyihin osallistuva Koivisto.

Pienoisautoiluautot ostetaan ajovalmiina tai rakennetaan rakennussarjoista. Autoihin on saatavissa runsaasti erilaisia viritys- ja varaosia. Laajat säätömahdollisuudet mahdollistavat useilla eri alustoilla ajamisen.

Turussa viikonloppuna järjestettävän kilpailun yhteydessä järjestetään myös koulutustapahtuma autojen säätöihin liittyen. Kouluttajana toimii pitkän linjan harrastaja ja kansainvälisen tason kilpailija Teemu Saarinen.

Pienoisautoilu on moottoriurheiluksi varsin edullista. Kilpailukykyisen kaluston hankintakustannukset ovat luokasta riippuen noin 500-1000 euroa. Aloittelijan on monesti järkevintä hankkia käytetty auto pidempään harrastaneelta, silloin auton säädöt ovat valmiiksi kunnossa ja uusi harrastaja voi keskittyä ajamisen harjoitteluun.

Syksyn 2024 aikana järjestetään viisi pienoisautoilun kerhokilpailusarjan osakilpailua. Turussa ajetaan 28.-29. syyskuuta Turun Pienoisautokeskuksessa ja Raisiossa 28.-29. joulukuuta. Raision kisan järjestäjänä toimii Rannikkoseudun RC-autoilijat ry. Kolme muuta kilpailua ajetaan Vantaalla, Tampereella ja Äänekoskella.

Lisätietoa: www.pienoisautokeskus.fi ja www.rsrca.fi