Myötä- ja vastahäpeässä Paimion Teatterissa

Paimiolaisen Teatteritiimi Komeljanttarin vierailuesitys nousee Paimion Teatterin lavalle syyskuun lopulla.

PAIMIO.

Uuden paimiolaisen teatteriyhdistyksen Teatteritiimi Komeljanttarin tuore kantaesitys Myötä- ja vastahäpeässä sai ensi-iltansa 20.9. Paimion Teatterissa.

Myötä- ja vastahäpeässä on Merita Seppälän kirjoittama ronski komedia. Näytelmä kertoo pariskunnasta, jossa mies häpeää kaikkea ja vaimo ei mitään. Apua haetaan terapeutilta, joka on kehittänyt 4-portaisen häpeän eheyttämisterapian, jossa mennään kohti ultimaattista häpeäpistettä keinoja kaihtamatta.

– Jos on pipo liian kireällä, niin näytelmä toimii apuna ahdistukseen, toteaa näyttelijä Marko Pekkarinen.

Kiertotalousompelija Saara on juuri kokenut konkurssin ja pariskunta on joutunut muuttamaan suuresta omakotitalosta pikkuruiseen yksiöön. Pariskunnan ongelmat kulminoituvat siihen pisteeseen, että he päättävät hakeutua häpeään erikoistuneen terapeutin vastaanotolle.

Terapeutti käyttää vähintäänkin kyseenalaisia ja omintakeisia menetelmiä häpeän hallintaan. Itsensä totaalinen nolaaminen ja likoon laittaminen ovat ainoa tie vapautua häpeän kierteestä.

– Ihmiset suhtautuvat häpeään kovin eri tavoin. Joku menee häpeästä rikki ja toinen eheytyy, pohtii Mira Lattu.

– Me ollaan naurettu treeneissä paljon ja saatu välillä sellaisia hepuleita, että on jouduttu pohtimaan, voiko myötähäpeään kuolla, nauraa Merita Seppälä.

Lavalla nähdään paimiolainen teatterikolmikko Marko Pekkarinen, Mira Lattu ja Merita Seppälä.

Näytelmän on käsikirjoittanut Merita Seppälä työryhmän yhteisten ideoiden pohjalta.

– Koko prosessi on ollut nautinnollinen, koska tekeminen pohjaa ystävyyteen ja luottamukseen, toteaa Pekkarinen.

Myötä- ja vastahäpeässä -näytelmän tuottaa Teatteritiimi Komeljanttari, jonka taustalta löytyvät paimiolaiset Mira Lattu ja Merita Seppälä.

Uunituore yhdistys antaa tekijöilleen vapaat kädet toteuttaa mm. minuuteen, parisuhteeseen ja naiseuteen liittyviä elämänmakuisia teemoja heikkouksineen ja vahvuuksineen.

– Komeljanttarit on meille isompi asia kuin vain pelkkä yhdistys. Se on ideologinen teema, jonka ympärille haluamme rakentaa erilaisia produktioita, toteaa Lattu.

– Emme halua maalata kevyellä pensselillä vaan rohkeasti ja rouheasti aiheeseen tarttuen. Ei siis mitään hyssyttelyä, mutta kuitenkin ihmisyyttä kunnioittaen, sanoo Seppälä.

Esityskausi: 20.–29.9.2024.

Turun Seutusanomat