Naantalin Taidehuoneella Simo Heleniuksen näyttely

NAANTALI.

Naantalin Taidehuoneella avautui 17. syyskuuta kuvanveistäjä Simo Heleniuksen Kuvanveistäjänä seitsemällä vuosikymmenellä -juhlanäyttely.

Turkulainen kuvanveistäjä Simo Helenius on luonut pitkän ja monipuolisen työuran kuvanveistäjänä seitsemällä vuosikymmenellä.

Heleniuksen taiteilijaura alkoi 1960-luvun lopulla puusta veistetyistä teoksista (esim. Kaksin 1966) uran saadessa vahvaa nostetta 1970-luvulla tehdyistä keinonahkaisista pop-taideteoksista (Tyyny 1969 ja Formula 1971), jotka edelleenkin muodostavat hänen tunnetuimman teossarjansa.

Vuoden 1972 jälkeen Helenius alkoi valmistaa teoksensa realistisen taidesuuntauksen vallitessa sementtivaloksina ja 1980-luvulle tultaessa massiiviset kivi- ja puuveistoksensa ekspressionistisen taidesuuntauksen innoittamana graniitista ja suurista kaadetuista puistopuista.

Vanha hirsi veistosmateriaalina tuli sattumalta mukaan 1980-luvun puolivälistä lähtien.

Hirrestä tehdystä teossarjasta (Kurkihirren kannattaja 1984, Neito ja maailman pyörä 1984, Kaksi mieltä 1984 sekä Purjehtija 1984) Heleniukselle myönnettiin Valtion Kuvataidepalkinto vuonna 1984 Lappeenrannassa järjestetyssä Valtakunnan taidenäyttelyssä.

1990-luvulla Helenius jatkoi teostensa valmistamista puusta, kivestä ja pronssista puun käytön monipuolistuessa juurakoista puiden runkoihin ja latvoihin veistosten teemojen vaihdellessa luonnonilmiöistä esineisiin.

Vuosituhannen vaihteessa Helenius siirtyi valmistamaan kantaaottavia veistoksiaan kierrätysmateriaaleista ja kaadetuista puistopuista. 2010-luvulle tultaessa veistokset syntyivät edelleenkin erilaisista kierrätysmateriaaleista ja luonnonmateriaaleista. 2020-luvun alussa Helenius veisti mm. tervalepästä moniosaisia teossarjoja.

Naantalin Taidehuoneella esillä olevassa näyttelyssä voi tutustua Heleniuksen laajaan tuotantoon eri vuosikymmeniltä, mutta myös hänen uusimpaan tuotantoonsa (esim. Juuri-Barbie 2023 ja Baskeri-Barbie 2024).

Vapaapääsyinen Kuvanveistäjänä seitsemällä vuosikymmenellä -näyttely on avoinna 17.–29.9. ti–su kello 14–18.

Turun Seutusanomat