Kirjalansalmen sillan Paraisten päähän muutoksia

Uuden Kirjalansalmen sillan rakentamisen myötä Saaristotien Paraisten puolen tielinjaus muuttuu lopulliseen paikkaansa tänä syksynä.

LIIKENNE.

Varsinais-Suomen ELY-keskus tiedottaa, että Saaristotien (mt 180) uuden tielinjauksen johdosta joudutaan rakentamaan uusi kulkuyhteys Paraisten päässä raskaiden ajoneuvojen odotusalueelle. Myös liikennevaloja joudutaan siirtämään uusille sijainneille.

Liikennevalojen siirtotöiden ajaksi paikalle tulevat liikenteenohjaajat ohjaamaan liikennettä sekä Paraisten että Kaarinan päähän.

Uusi sisäänajoliittymä odotusalueelle on nykyistä tiukempi, mikä tarkoittaa, että raskaat ajoneuvot joutuvat hidastamaan vauhtia enemmän ennen kääntymistä. Lisäksi uuden tielinjauksen ja odotusalueen välillä on korkeuseroa, mikä tarkoittaa, että uudelta tieyhteydeltä ajetaan odotusalueelle kohtuullisen jyrkkää alamäkeä.

Ratkaisuun päädyttiin kustannussyistä.

Arvioitiin, ettei alamäki muodosta erityistä liikenneturvallisuusriskiä. Talvella rekkaparkin kulkuyhteyttä hoidetaan tehostetulla talvihoidolla. Rekkaparkissa on harvemmin useita raskaita ajoneuvoja yhtä aikaa, kulkuyhteys on yksisuuntainen, eikä siinä ole muuta liikennettä.

Liikennevalot ovat pois käytöstä siirto- ja asennustyön ajan. Koska liikennevalojen toiminta on kytketty yhteen sekä Kaarinan että Paraisten päässä, myös Kaarinan puolen liikennevalot ovat pois käytöstä Paraisten puolen valojen siirtotyön ajan.

Uusi tielinjaus ja sen myötä myös uusi kulkuyhteys Paraisten puolen rekkojen odotusalueelle otetaan käyttöön syksyn aikana.

Kesä sujui suuremmitta ongelmitta Kirjalansalmen sillan liikennerajoitusten noudattamisen osalta. Liikennejärjestelyt eivät myöskään ruuhkauttaneet liikennettä, vaikka kesäaikaan liikkujia on enemmän.

Kesän jälkeen on taas havaittu, että raskaan liikenteen rajoitusten noudattamatta jättäminen on lisääntynyt.

On havaittu, etteivät raskaat ajoneuvot aina aja rekkakaistalle tai ovat ajaneet punaisia valoja päin. Nämä ovat johtaneet raskaiden ajoneuvojen kohtaamiseen sillalla.

Liikennevalojen rikkoontumisesta menee aina automaattisesti ilmoitus liikennevalojen kunnossapitäjälle ja niiden korjaus on korkealla prioriteetilla. Kaikkia vikoja ei pystytä ennalta ehkäisemään, mutta ELY-keskuksen tavoitteena on minimoida vikaantumiseen johtavia olosuhteita.

Tällä hetkellä tilanne on siis sellainen, että viime aikoina raskaiden ajoneuvojen kohtaamisia on tapahtunut usein, ja jokainen kohtaaminen aiheuttaa sillalle suurta kuormitusta. Jotta sillan kunto ei heikkeni entisestään, raskaiden ajoneuvojen on erittäin tärkeää noudattaa asetettuja liikennerajoituksia.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta muistutetaan, että kunnon heikentyessä edelleen sillalle joudutaan asettamaan lisää rajoituksia.

Turun Seutusanomat