Itämeripäivä tarjoaa monenlaista ilmaistapahtumaa

Itämeripäivää juhlitaan vuosittain elokuun viimeisenä torstaina ympäri Suomen. Turun seudulla on tarjolla muun muassa Minun mereni -elokuvanäytöksiä, yhteisöllisten taideteosten tekoa sekä Pinnalla – Itämeren juhla. 

TAPAHTUMAT.

Pullopostia-teos rakentuu kirjastokävijöiden kirjoittamista pulloposteista, joita voi kirjoittaa Turun pääkirjastolla keskiviikkoiltaan 28. elokuuta asti. Pullopostia huipentuu Itämeripäivänä torstaina 29.8. kello 15–17, jolloin voi astella pääkirjaston sisäpihalla sijaitsevaan Meren Sylin telttaan.

Teltassa voi vastaanottaa pulloposteja kerrallaan 15 minuutin ajan. Esitys on maksuton ja se sopii kaikenikäisille. Janita Hakasen toteuttama esitys on osa Turun kaupungin kulttuurin kärkihanketta. Kulttuurin kärkihankkeen tavoitteena on kehittää ja edistää taiteen ja kulttuurin toimintaedellytyksiä sekä tukea kaupunkilaisten hyvinvointia sekä alueen elinvoimaa.

Itämeripäivänä Minun mereni -elokuvan ilmaisnäytöksiä pidetään monissa kunnissa. Kaarina-talossa elokuvaa näytetään kello 18 alkaen, Naantalin Kristoffer-salissa kello 19, Paimion Bio Starassa kello 18, Paraisten kirjastossa kello 17 ja Raision kirjaston Martinsalissa kello 17.30 alkavassa tilaisuudessa.

Pinnalla on koko perheen Itämeren juhla Forum Marinumilla, jossa Turun merellisyys tuntuu tuulenvireessä ja näkyy korkealle kurottelevissa laivojen mastoissa. Osana Turun Itämeripäivää torstaina 29.8. järjestettävään juhlaan on vapaa pääsy kello 14–18.

Tapahtumassa pääsee tutustumaan Itämeren tutkimukseen ja kokeilemaan tutkimusmenetelmiä sekä oppimaan Itämeren tilasta ja Itämerta suojelevista toimenpiteistä. Forum Marinumin laituriin rantautuu tutkimusalus, ja piha-alueella luvassa on muun muassa hauskoja visoja, roskien keruuta ja luovaa kirjoittamista.

Itämerihaasteen ja Forum Marinumin muiden Itämeritoimijoiden kanssa yhdessä järjestämässä Itämeren juhlassa päästään nauttimaan elävästä musiikista ja muista esityksistä.

SISU-kollektiivin koostamia rakkauskirjeitä merelle voi sen sijaan kuunnella ja samalla pohdiskella omaa luontosuhdettaan Turun Kesäkadulla.

Katariina Mäkinen-Önsoy