Suomen Teatterit ry haluaa herättää päättäjät ja yleisön ymmärtämään, että näin suurten leikkausten myötä suomalaisille rakas taidemuoto on vaarassa.
UUTISET.
Suomen Teatterit ry (Stefi) on juuri julkaissut tiedotteen siitä, miten hallituksen suunnittelemat leikkaukset uhkaavat teatteritoimintaa Suomessa.
Valtiovarainministeriön 9.8. julkaisema budjettiehdotus antoi kylmää kyytiä suomalaiselle esittävän taiteen kentälle. Valtiovarainministeriö esittää, että vakiintuneiden ammattiteattereiden rahoitus vähenisi jopa 13 %, eli suhteessa enemmän kuin monilla muilla aloilla.
– Suuri yleisö ja päättäjät eivät välttämättä hahmota leikkausten mittakaavaa, mutta suomalainen teatteri nykymuodossaan on vaarassa kadota, mikäli suunnitellut leikkaukset toteutuvat, Suomen Teatterit ry:n hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljanen sanoo.
Paikalliset teatterit, kuten Åbo Svenska Teater ja Linnateatteri, jakavat Stefin ja koko teatterikentän huolen.
Vuoden 2025 valtionosuusleikkaukset merkitsevät Åbo Svenska Teaterin (ÅST) osalta pahimmillaan 188 000 euron menetystä. ÅST:lle on tärkeää, että teatteri taiteenmuotona on kaikkien saatavilla.
Leikkaukset merkitsevät pitkällä aikavälillä, riippuen toiminnan sopeuttamisesta, että tuotantoja on vähemmän ja/tai ne ovat pienempiä. Lisäksi vuodelle 2026 on odotettavissa vähintään yhtä suuret valtionosuusleikkaukset. Yhtälö on erittäin vaikea.
– Paniikinomaisessa yleisön tavoittelussa teatterit saattavat nyt houkutella yhä suppeammalla ohjelmistolla, pelata niin sanotusti varman päälle. Monimuotoisuus sekä yleisössä että tarjonnassa on uhattuna, jyrähtää teatterinjohtaja Kira-Emmi Pohtokari.
– Toiminta, jota ohjaa ainoastaan raha ja rahasta puhuminen on lyhytkatseista; haluamme toimia sisältö edellä, Pohtokari painottaa.
Leikkaukset esittävän taiteen, teatterin, tanssin ja sirkuksen, valtionosuusrahoitukseen tarkoittaisivat pahimmillaan useampien ammattiteattereiden alasajoa ja konkursseja.
Nyt esitetyt leikkaukset ovat osa kehysriihessä päätettyä säästöpakettia, jossa linjattiin että opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin kohdistuu 50 miljoonan euron lisäleikkaukset vuonna 2025. Tästä summasta valtiovarainministeriö on jyvittänyt 60 % leikattavaksi kulttuurista, vaikka kulttuurin osuus ministeriön koko budjetista on vain noin 7 %.
Vuodelle 2025 esitetyt leikkaukset ovat kuitenkin vasta alkua: hallitus kaavailee mittavia leikkauksia myös vuodelle 2026.
Teatterit ja muut esittävän taiteen toimijat ovat keskeinen osa alueiden elinkeinoelämää ja niiden toiminnalla on positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Valtiovarainministeriön esittämien leikkausten vaikutukset kohdistuisivat siten myös ympäröiville elinkeinoaloille.
– Teatterit toimivat monesti alueensa vetonauloina, joten myös ravintola-, matkailu- ja kuljetuspalvelut hyötyvät teatteritoiminnasta. Teattereihin kohdistuvilla leikkauksilla olisi moninaisia kerrannaisvaikutuksia, Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen kertoo.
Turussa on jo vuosien ajan pohdittu Turun kaupungin hankkeita myöten, miten edistää alueen elinvoimaisuutta kulttuuritapahtumien avulla.
Teatteri on erinomainen tapa houkutella alueelle matkailijoita ympäri vuoden. Kulttuurista leikkaaminen kuitenkin pakottaa teattereita supistamaan ohjelmistotarjontaansa sekä lyhentämään omien tuotantojen esityskausia.
Suomen koko maan kattava ammattiteatteriverkosto mahdollistaa yleisöille laadukkaita taidekokemuksia ympäri Suomen. Teatterit saavuttavat yleisöjä usein myös omaa kaupunkia laajemmalta alueelta, ja näin ollen lisäävät muun muassa hotellien käyttökapasiteettia lomasesonkien ulkopuolella. Esitettyjen rahoitusleikkausten myötä on vaarana, että Suomessa on tulevaisuudessa katvealueita, joissa ei pääse kokemaan ammattiteatteria.
Turun Seutusanomat