Seilin saarelle valmistui lisätyn todellisuuden luontopolku

Lisätyn todellisuuden luontopolku Seilissä.
Turkulaislukioiden ja Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitoksen yhteistyössä Seilin saarelle on valmistunut kokonaan uusi AR-luontopolku.

Turun lukiolaisten kehittämään AR-mobiilisovellukseen on lisätty uusia kohteita. 

KOULUTUS.

Turkulaisissa lukioissa on kuluneen vuoden aikana kehitetty yhteensä 14 uutta lisätyn todellisuuden åppi-kohdetta. Turussa kehitetty lisätyn todellisuuden åppi-sovellus esittelee mielenkiitoisia tarinoita lähiseudulta. Kaikki sovelluksen sisällöt ovat turkulaisten opiskelijoiden tuottamia.

Seilin saarelle on yhteistyössä Turun yliopiston maantieteen opiskelijoiden kanssa valmistunut uusi lisätyn todellisuuden luontopolku. Kuusi lisätyn todellisuuden åppi-kohdetta muodostavat luontopolun saaren läpi. Kohteet kertovat monipuolisesti Seilin ainutlaatuisesta luonnosta, historiasta ja maantieteestä.

Luontopolun kohteiden ja sisältöjen tekemisestä vastasivat projektityönään maantieteen opiskelijat Seela Brax ja Sonja Kivelä.

– Seilin uusiin åppi-kohteisiin kuuluvat Potilas, Viikate, Karvari, Soutuvene, Jääkauden jäljet ja Maisemakehys. Kohteet on suunniteltu niin, että ne ovat helposti saavutettavissa ja noudattavat kestävän matkailun periaatetta, kertoo yliopistonlehtori ja maantieteen dosentti Joni Mäkinen.

Seilissä on nähtävissä esimerkiksi jääkauden jälkiä rantakallioilla, maankohoamisen vaikutuksia, maisemarakennetta ja uhanalaisten perinnebiotooppien lajeja. Lisäksi kohteissa tutustutaan Seilin lepra- ja mielisairaalaan.

åppi-sovelluksesta on saatavilla suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen versio.

Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa turkulainen CTRL Reality Oy.

– Kuluneen vuoden aikana lukiot ovat voineet tuottaa åppi-sisältöjä osana omia opintojaksojaan, TSYKin lukion biologian ja maantieteen opettaja Iina Sirkiä kertoo.

Mukana kehittämistyössä ovat olleet TSYKin lukio, Kerttulin lukio ja Turun klassillinen lukio. Kerttulin lukiossa on toteutettu muun muassa 3D-mallinnuksia. Klassillisessa lukiossa on tehty ilmaisutaidollisia sisältöjä, kuten erilaisia näyteltyjä äänimaisemia, ja TSYKin lukiossa on toteutettu eri kohteisiin sisältötekstejä ja 2D-hahmoja.

Ensimmäiset åppi-sovelluksen kohteet sijaitsivat Turun Aurajokirannassa, mutta nykyisin kohteita löytyy myös Ruissalosta ja Liedon Vanhalinnasta – ja nyt Paraisten Nauvoon kuuluvalta Seilin saarelta.

Ilmainen åppi-sovellus on kenen tahansa ladattavissa Google Play -kaupasta ja App Storesta. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi historian, biologian, kuvataiteen ja kielten opetukseen. Sovellus on kehitetty Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden ja CTRL Realityn yhteistyönä.

Katariina Mäkinen-Önsoy