Perinteisesti aina elokuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tutustua maksutta Varsinais-Suomen monipuoliseen museotarjontaan.
MUSEOT.
Varsinais-Suomen museopäivänä sunnuntaina 25.8. kaikkiin tapahtumapäivään osallistuviin museoihin on vapaa pääsy.
Liedon Nautelankosken museon auditoriossa on kaksi näyttelyä: Eva Branderin Keramiikkafiguurit ja Eija Tähkäpään PApeRIkengät.
Turkulainen kuvataitelija ja kuvataideopettaja Eija Tähkäpää aloitti uusiopaperin valmistuksen vuonna 1990 ja ihastui heti paperin monipuolisuuteen.
– PApeRikengät kuvaavat ihmisten keskinäisiä suhteita, parisuhteita ja ihmisen suhdetta
itseensä. Maailma on täynnä pareja ja parittomia. Tarinat ovat yksilöllisiä, ainutlaatuisia ja
kuitenkin niin samankaltaisia, taiteilija pohtii.
– Huumori on minulle elinehto ja tapa käsitellä elämää kaikkineen. Löydän asioita, esineitä
ja ilmiöitä, joita käytän omissa tulkinnoissani, taiteilija jatkaa.
Masku-seura viettää museopäivää lammassunnuntain ja neuletapaamisen merkeissä.
Lemun Kotiseutumuseo Kemppien tupa on elokuussa auki sunnuntaisin kello 11–14.
Mynämäessä sijaitseva Tavastilan kotiseutumuseo osallistuu Varsinais-Suomen museopäivään kello 12–15. Kyseinen sunnuntai on myös kotiseutumuseon kesän viimeinen aukiolo. Karjalan kunnan koulut kautta aikojen -näyttelyyn pääsee tutustumaan kello 11–14 Karjalan kotiseutumuseossa.
Mynämäen museo, Mynämäen maatalousmuseo ja Korvensuun konepajamuseo ovat niin ikään auki Varsinais-Suomen museopäivänä.
Naantalin museo tarjoaa 25.8. kello 13 maksuttoman virtuaaliopastuksen Naantalilaisten Kultaranta -teemanäyttelyn oheisohjelmana. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.
Paimiossa August Pyölniitun museo on avoinna Varsinais-Suomen museopäivänä 25.8. kello 12–16. August Pyölniitun museo on omistettu paikalliselle itseoppineelle tiedemiehelle ja kyläoriginellille. Museossa voi tutustua Pyölniitun asuin- ja työskentely-ympäristöön sekä vaatimattomaan perheen elämään. Museo on ikkuna Pyölniitun ainutlaatuiseen elämäntyöhön luonnontieteilijän, keksijän ja kirjoittajan roolissa.
Vielä ehtii tutustua Raision museo Harkossa esillä olevaan Keramiikkabiennaali-kesänäyttelyyn.
Sen näyttelyaika päättyy 25. elokuuta, eli Varsinais-Suomen museopäivänä. Näyttelyssä on esillä yhdeksän varsinaissuomalaisen keraamikon käyttö- ja taidekeramiikkateoksia. Raisiossa vietetään samaan aikaan Mun Raisio -viikkoa 22.–28. elokuuta.
Sauvon kotiseutumuseon Tul ten ny – Tuutha siekii -kesänäyttely on auki vielä Varsinais-Suomen museopäivänä sunnuntaina 25. elokuuta. Kysymyksiä Karjalasta -nukketeatteriesitys Selku-teatterissa on osa Sauvon museon Varsinais-Suomen museopäivän ohjelmaa. Paikkoja on rajallinen määrä.
Turun Lasarettimuseo on normaalien aukioloaikojensa ulkopuolella avoinna Varsinais-Suomen museopäivänä, Turun päivänä (syyskuun kolmas sunnuntai), Lasarettimuseon perustamisen vuosipäivänä 30.10. ja Turun lasaretin perustamisen vuosipäivänä 17.12.
Varsinais-Suomen museopäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä sunnuntaina. Useat paikallismuseot ovat tuolloin auki kello 12–15. Tapahtumapäivä toteutetaan yhteistyössä Turun museokeskuksen ja Varsinais-Suomen museot ry:n kanssa.
Katariina Mäkinen-Önsoy