Imagining Godzilla -taidealusta saapuu Seilin Silakkapäiville

Imagining Godzilla eli kelluva kokeellinen taidealusta saapuu Seilin Silakkapäiville. Kuva: Imagining Godzilla.
Imagining Godzilla eli kelluva kokeellinen taidealusta saapuu Seilin Silakkapäiville. Kuva: Imagining Godzilla.

TAPAHTUMAT.

Imagining Godzilla Ragnar Elnyg.
Imagining Godzilla Ragnar Elnyg.

Imagining Godzilla -taideprojekti tuo Seilin Silakkapäiville 8. elokuuta performanssitaidetta ja musiikkia. Tanssi- ja performanssitaiteilija Ragnar Elnyg esittää Paraisten Nauvoon kuuluvan Seilin rannalla merenväestä ja ihmisten eläimellisistä taipumuksista inspiraatiota ammentavan performanssin, jossa hän muuan muassa ottaa merenmiehen muodon. Sellisti Sergio Castrillón luo merelliseen iltaan kokeellisia äänimaisemia.

Imagining Godzilla on katamaraani purjeveneelle sijoittuva taidealusta, jota luotsaavat kuvataiteilijat Andy Best ja Merja Puustinen. Godzilla-niminen purjevene on seilannut juhannuksesta saakka Itämerellä, ottaen kyytiin taiteilijoita eri satamista Suomesta, Liettuasta, Puolasta, Ruotsista ja Ahvenanmaalta.

Godzilla toimii residenssinä, kansainvälisten verkostojen ja yhteistyön rakentamisalustana, sekä taiteellisen tutkimuksen ja toteutuksen paikkana. Imagining Godzilla -projektin tavoite, kansainvälisen taiteellisen yhteistyön lisäämisen lisäksi, on nostaa taiteen avulla Itämeren ainutlaatuista ympäristöä ja geopoliittista asetelmaa koskevia kysymyksiä ja ongelmia ihmisten tietoisuuteen.

Sellisti Sergio Castrillón.
Sellisti Sergio Castrillón.

Seilistä Imagining Godzilla jatkaa matkaa Tvärminnen tutkimusasemalle, Hankoon, jonne projekti päättyy tältä kesältä.

Seilissä sijaitsevalla Saaristomeren tutkimuslaitoksella tutustutaan Itämereen silakan näkövinkkelistä.

Seilin Silakkapäivillä 8.8. on tietoa meren tutkimuksesta ja silakasta, kurkistus pinnan alaiseen maailmaan sekä näyttelyopastusta.

Silakka on Itämeren ekosysteemin avainlaji, joka on ruokkinut myös näillä pohjoisilla rannoilla ihmiskulttuurin kehitystä. Silakka on ollut merenkäynnin ja kulttuurivaihdon moottori jo vuosituhansia. Silakan ansiosta nälkävuodetkin koettelivat rannikon asukkaita hieman keveämmin.

Tänä päivänä ihmisen aiheuttamat ympäristön muutokset kuitenkin kurittavat silakkaa. Teollisuuden päästöt ovat välillä sokeuttaneet ja nyt taas silakoiden kuulo näyttää heikentyvän. Sopeutuessaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin Saaristomeren silakka sen kun laihtuu.

Saaristomeren tutkimuslaitoksella on seurattu silakan ja sen elinympäristön muutoksia jo 1980-luvulta.

Yleisölle avoin silakkapäivä Seilissä avaa tätä tutkimustyötä ja opastaa tarkastelemaan Itämerta silakan näkökulmasta tutkijoiden ja taiteilijoiden yhteistyön avulla.

Silakkapäivän järjestävät Saaristomeren tutkimuslaitos ja CAA Contemporary Art Archipelago yhteistyössä Imagining Godzilla -hankkeen ja John Nurmisen Säätiön kanssa. Tapahtuma on osa monivuotista tieteen ja taiteen välistä yhteistyötä Seilissä, jota näyttely Tiedon äärillä esittelee saarella tänä kesänä Saaristomeren tutkimuslaitoksen 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Näyttelyä ja tapahtumaa tukee Taiteen edistämiskeskus.

Ohjelma on avoin yleisölle ja osallistua voi haluamiinsa osuuksiin. Tapahtuma on suomen- ja englanninkielinen. Seilin Silakkapäivän ohjelmaan voi tutustua John Nurmisen Säätiön sivuilla.

Seilin saarella tapahtuu elokuussa muutakin: Seilin tiede- ja kulttuuripäivät 22.–25. elokuuta kutsuvat tutustumaan Turun yliopistossa tehtävään tutkimukseen ja Seilin ainutlaatuisen saaren kulttuuriympäristöön. Maksuttomaan tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki tieteestä ja Saaristomerestä kiinnostuneet.

Turun Seutusanomat