Maaseudun kuntoporraskilpailu käynnissä syyskuun loppuun asti

Maaseudun kuntoporraskilpailu
Paraislaisen Muskelipajan yrittäjä Mia Salokannel kertoo, että kilpailuun osallistuvissa kuntoportaissa on kesän ajan kävijälaskurit. Voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä.

Kiivetään Varsinais-Suomi kuntoporraskilpailun voittoon.

LIIKUNTA.

Paraisten Koirabaanan kuntoportaat edustavat Varsinais-Suomea valtakunnallisessa kilpailussa, jossa selvitetään, missä päin Suomea noustaan ahkerimmin EU:n maaseuturahoitusta saaneita kuntoportaita.

Paraisten kalkkilouhoksen keskeltä nousevat Koirabaanan 471-askelmaiset kuntoportaat edustavat Varsinais-Suomea valtakunnallisessa kilpailussa.

Kävijälaskuri on käynnissä kaikissa kilpailussa mukana olevissa kuntoporraskohteissa syyskuun loppuun asti, joten kortta voi kantaa kekoon koko kesän ajan.

– Nyt haastamme koko Varsinais-Suomen sekä kaikki sen kesäasukkaat ja -vierailijat mukaan kilpailuun. Jokainen nousu vie meidät portaiden mitan lähemmäs voittoa, kannustaa Varsinais-Suomen maaseutuviestinnän koordinaattori Janica Vilen.

Kilpailussa mukana olevat paikalliset kuntoportaat tarjoavat mahdollisuuden ihailla upeita saaristomaisemia.

Länsi-Turunmaan Yrittäjien sekä lukuisten talkoolaisten hyvässä yhteistyössä rakentamat 471-askelmaiset kuntoportaat nousevat keskeltä Paraisten kalkkilouhosta.

– Oli hienoa saada Koirabaanan kuntoportaat mukaan kilpailuun edustamaan Varsinais-Suomea. Kuntoportaat ovat olleet todella suositut valmistumisestaan asti, joten niitä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin, Länsi-Turunmaan Yrittäjien puheenjohtaja Julie Wallin sanoo.

Maaseudun kuntoporraskilpailu
Kaarinalaiset Pauli ja Anita Hietanen haastavat kaikki eläkeläiset liikkeelle maailman parhaisiin kuntoportaisiin.

Erityistä kiitosta Koirabaanan kuntoportaat ovat saaneet valaistuksestaan, pituudestaan, leveydestään ja askelkorkeudestaan. Keväällä 2023 Koirabaanan kuntoporrashanke palkittiin Varsinais-Suomen maaseutugaalassa EU:n maaseutuohjelmakauden 2014–2022 vaikuttavimmasta yhteistyöstä.

Kuntoportaille hankerahoituksen myönsi Leader I samma båt – Samassa veneessä.

– Leader-ryhmät ovat myöntäneet tukea viime rahoituskauden 2014–2022 aikana yhteensä 13 kuntoportaille Varsinais-Suomessa. Yleisesti Varsinais-Suomen liikuntamahdollisuuksia on tuettu samana aikana 3,7 miljoonalla eurolla, kertoo I samma båt – Samassa veneessä -Leader-ryhmän toiminnanjohtaja Minna Boström.

Varsinais-Suomessa on toteutettu yhteensä 13 Leader-rahoitteista kuntoporrashanketta. Niille on myönnetty tukea noin 250 000 euroa. Kuntoporrashankkeissa on tehty talkoita yli 5 000 tuntia.

EU:n maaseuturahoituksella on toteutettu Suomeen yhteensä jo lähes 50 kuntoporrashanketta.

Mukana kilpailussa on 18 kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä olevaa kuntoporraskohdetta eri puolilla Suomea. Kohteet ovat saaneet EU:n maaseuturahoitusta ELY-keskuksen tai Leader-ryhmien kautta.

Ne ovat Paraisten Koirabaanan kuntoportaiden lisäksi Hallin kuntoportaat Jämsässä, Honkavuoren portaat Pyhäjärvellä, Huhmarin kuntoportaat Pyhäsalmella, Jouppilanvuoren Elämysportaat Seinäjoella, Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä, Kuntoportaat Orimattilaan, Lakeaharjun kuntoportaat Vimpelissä, Lapin Linnavuoren portaat Raumalla, Lemin kirkonkylän kuntoportaat, Menestyksen portaat Paloisvuorella Iisalmessa, Pellon kuntoportaat Kylävaaran pururadalla, Pukinvuoren kuntoportaat Jämsässä, Ruokkeen lomakylän kuntoportaat Kesälahdella, Susivuoren kuntoportaat Närpiössä, Tanhuvaaran portaat Savonlinnassa, Vaktkojbergetin kuntoportaat Raaseporissa ja Virojoen Lapinvuoren kuntoportaat Virolahdella.

Kilpailuun osallistuvat kuntoportaat tunnistaa kylteistä, joiden yhteydessä voi kuvauttaa itsensä ja halutessaan jakaa kuvan Instagramissa tunnisteella #kuntoporraskisa #leadersuomi #maaseutufi ja #LupausSuomelle.

Suomen maaseutuverkoston järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Kaikki kuntoporraskilpailun kohteet löytyvät tästä kartasta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Porrastreenipaikat Varsinais-Suomessa
Porrastreeniin käyvät myös muut varsinaissuomalaiset kuntoporraskohteet. Näistä kohteista kuitenkin vain Koirabaanalla on kuntoporraskilpailun kävijälaskuri käytössä.

Tiesitkö?

• Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla.
• Monet maaseudun liikuntakohteet on rakennettu yhteisöllisesti paikallisten asukkaiden toimesta, ELY-keskuksen myöntämän EU:n maaseuturahoituksen ja paikallisten Leader-ryhmien avulla.