Paimion parantolan kesäohjelma jatkuu syyskuuhun asti

Tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 valmistunut rakennus tunnetaan yhtenä arkkitehti Alvar Aallon funktionalistisen kauden mestaritöistä.

AIR-näyttely kokoaa Paimioon kotimaisen taiteen mielenkiintoisimpia nimiä.

TAPAHTUMAT.

Paimion parantolan kesässä kohtaavat arkkitehtuuri, kulttuuri, luonto, elämykset ja kokemukset. Kesän ohjelmassa on muun muassa suomalaisen nykytaiteen kärkinimien näyttely AIR ja Vapaan Taidekoulun opiskelijoiden näyttely Toinen todellisuus sekä keramiikan ja puun muotoja yhdistävä AVOIN.

AIR-näyttelyn taiteilijat edustavat nykytaiteen kärkinimiä, esillä on muun muassa Josefina Nelimarkka, Tuomas A. Laitinen ja Nastja Säde Rönkkö. Taiteilijoiden työt elävät parantolan päärakennuksessa, sitä ympäröivässä metsässä sekä Aallon suunnittelemassa erillisessä, niin kutsutussa Bunkkeri-talousrakennuksessa.

Näyttelyt AIR, Toinen todellisuus sekä AVOIN ovat avoinna sesongin aukioloaikojen mukaisesti syyskuuhun asti, tiistaista sunnuntaihin kello 10–18.

Yksi kesän kohokohtia on Josefina Nelimarkan metsäinstallaatio Atmospheric Un/knowing. Metsäinstallaatio johdattaa katsojan metsään meditatiiviselle kävelylle. Atmospheric Un/knowing on osa Paimio Summer -kokonaisuuden AIR-näyttelyä.

Vapaapääsyinen ODEN 0(ZERO) Ambient Festival valtaa lauantaina 3.8. kello 13–20
Paimion parantolan nurmikentät.

ODEN pyrkii luomaan yhteyksiä ihmisten, luonnon ja kulttuurin välille musiikin avulla. ODEN osana Paimion parantolan kesäohjelmaan jatkaa samoihin teemoihin pureutumista, lisäten vierailijoiden aistikokemusta äänellä.

ODEN on Maja Coffee Roasteryn ja Kulttuurisaunan yhdessä järjestämä kokeellisen ja elektronisen musiikin tapahtuma. Se on kokoelma akustisia, elektronisia ja elektroakustisia musiikki- ja ääniteoksia. Festivaalin esiintyjälista koostuu artisteista, jotka tunnetaan innovatiivisesta lähestymistavastaan musiikkiin ja ääneen.

Turun musiikkijuhlat palaa Paimion parantolaan.

Kaksi kulttuurihistoriallisesti merkittävää tekijää kohtaavat elokuussa, kun Turun musiikkijuhlat tuo musiikin parantolaan. Kuvaja-lauluyhtye konsertoi parantolassa 9.8. kaksi kertaa.

Kuvaja on syksyllä 2017 perustettu viisihenkinen lauluyhtye, jonka taiteellisen toiminnan ytimessä on ajatus musiikin hoitavasta voimasta. Syvien tekstien ja rehellisten tulkintojen kautta Kuvaja peilaa musiikillaan ihmisyyttä – sen syviä uurteita ja herkkiä hymyjä. Kuvajassa laulavat Anni-Kaisa Haukka, Anna Gallon, Laura Vallenius, Joona Vallenius ja Aleksi Vasko.

Syli on lauluyhtye Kuvajan konsertti, jossa pohditaan läheisyyden ja turvan kokemusta – mihin nojaamme ja miksi? Sylistä repeydytään irti, syliin kaivataan ja sylissä ollaan. Taidokas laulu ja valoisa esiintyminen tarjoavat kuulijalleen unohtumattoman hetken, sylin, arjen kiireiden keskellä. Konsertti koostuu koti- ja ulkomaisista populaarimusiikin helmistä varta vasten Kuvajalle sovitettuna ja käännettynä.

Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali. Festivaalin perustajana oli vuonna 1960 Turun Soitannollinen Seura. Monipuolinen kaupunkifestivaali tarjoaa yleisölleen korkeatasoista musiikkia, muun muassa suuria orkesterikonsertteja, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia, ulkoilmatapahtumia ja konsertteja lapsille. Juhlilla käy vuosittain niin kotimaisia kuin ulkomaisia huippuartisteja. Taiteellisena johtajana toimii kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä.

Parantolan historiaan ja arkkitehtuuriin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Kierros sisältää pääsyn parantolan pysyviin näyttelyihin.

Paimion parantolassa on mahdollista myös yöpyä. Päärakennuksen potilassiipeen on kunnostettu seitsemän huonetta, jotka noudattelevat parantolan arkkitehtuurista selkää ja rauhallista potilashuoneen tunnelmaa.

Alvar ja Aino Aallon suunnitteleman Paimion parantolan päärakennuksen potilashuoneita on kunnostettu Retriitti-majoitushuoneiksi kesäisiin viikonloppuihin. Huoneiden värit ja kalusteet seuraavat alkuperäisen, yksinkertaisen designin tunnelmaa. Ikkunoista avautuu parantolaa ympäröivä mäntymetsä.

Katariina Mäkinen-Önsoy