Ruissalon Kallanpäähän perustettiin luonnon monimuotoisuutta lisäävä kosteikko

Kallanpään kosteikolle löysi heti yli 100 sorsalintua. Kuva: Rannikko-LIFE-hanke.
Kallanpään kosteikolle löysi heti yli 100 sorsalintua. Kuva: Rannikko-LIFE-hanke.

Kosteikko lisää tulevaisuudessa alueen virkistysarvoja. 

YMPÄRISTÖ.

Turun Ruissalossa sijaitsevan Kallanpääntien varrella sijaitsevalle peltoalueelle perustettiin monimuotoisuuskosteikko. Alueen toivotaan vähitellen muuttuvan luonnontilaisen kosteikon kaltaiseksi elinympäristöksi monille kasvi- ja eläinlajeille.

Kosteikon avulla alue ennallistetaan luhtaiseksi luontotyypiksi, jollaisena sen arvioidaan olleen ennen pelloksi kuivatusta. Luhdat ovat vesistöjen läheisyydessä sijaitsevia kosteita ja tulvavaikutteisia suoluontotyyppejä.

– Ruissalossa on hyvin niukasti valtakunnallisestikin harvinaisia suoluontotyyppejä. Niiden lisäämisellä on oleellinen merkitys monimuotoisen lajiston säilyttämiseksi ja lajirikkauden kasvattamiseksi, projektisuunnittelija Heidi Metsälä kertoo. 

Kosteikon rakentaminen on osa EU-rahoitteista Rannikko-LIFE-hanketta. Työn tavoitteena on kasvattaa Ruissalon Natura-alueen luontotyyppien pinta-alaa ja monipuolistaa elinympäristöjä. Alue toteutettiin kaivamalla noin 0,3 hehtaarin laajuinen loivareunainen kosteikkoallas, peittämällä piirioja sekä rakentamalla pato pellon purkuojaan veden viivyttämiseksi.

– Kallanpään kosteikosta tavoitellaan kausikosteikkoa, joka täyttyisi keväisin ja syksyisin ja kuivuisi kesällä. Näin alueelle palautuisi luonnollisempi veden kierto, ja se alkaisi vähitellen muuttua luhtaiseksi elinympäristöksi, Metsälä sanoo.

Monimuotoisuuden ja luonnollisten muotojen lisäämiseksi kosteikon pohjaan ja reunoille lisättiin kiviä ja puunrunkoja. Vedenalaisen puumateriaalin pinnalle muodostuu vähitellen biofilmi, joka parantaa vedenlaatua ja tuottaa hyönteisravintoa muun muassa linnunpoikasille.

Monet lajit tulevat hyötymään kosteikon eri kehitysvaiheista. Yli 100 sinisorsaa ja tavia havaittiin altaalla heti valmistumisen jälkeen. Hiljalleen nouseva vedenpinta luo sopivan elinympäristön myös esimerkiksi sudenkorennoille ja sammakoille. Suoluontotyypit ovat lisäksi tärkeitä elinympäristöjä jäkälä-, sammal- ja sienilajistolle.

Tulevaisuudessa maisemaa rikastuttava ja runsaslajinen kosteikko lisää alueen virkistysarvoja, ja voi houkutella paikalle esimerkiksi lintuharrastajia.

Turun Seutusanomat