Tutustumisretki Varsinais-Suomen Helmikunnat-hankkeissa kunnostettuihin kohteisiin

Ympäristöministeriön Kunta-Helmi-rahoituksella päästään jälleen urakoimaan viiden Varsinais-Suomen kunnan luontokohteilla.

YMPÄRISTÖ.

Varsinais-Suomen Helmikunnat2-hanke jatkaa 2021 aloitettua kuntayhteistyötä luonnonhoitohankkeiden toteuttamiseksi. Mukana ovat Laitila, Naantali, Parainen, Salo ja Uusikaupunki. Näiden kuntien alueella ennallistetaan, kunnostetaan tai otetaan aktiivisen hoidon piiriin yli 10 luontoarvoiltaan merkittävää kohdetta.

Kunnostuksia, luontoselvityksiä sekä hoitosuunnitelmia tehdään laaja-alaisesti erilaisissa heikentyneissä ympäristöissä, kuten perinnebiotoopeilla, pienvesissä ja niiden lähiympäristössä, soilla ja metsäisissä elinympäristöissä. Osassa kohteista jatketaan ja laajennetaan jo aiemmin tehtyjä kunnostuksia. Hanke jatkuu lokakuuhun 2025 ja sen kokonaisbudjetti on 196 091 euroa.

Kunnostuskohteina on muun muassa ketoja, pähkinäpensaslehtoja sekä ennallistettavia suoalueita.

Naantalissa aloitetaan Velkuanmaan Sekstantin perinnebiotoopin peruskunnostus ja hoito. Paraisilla laaditaan Bläsnäsin purolle kunnostustarveselvitys ja tehdään sen mukaisia kunnostuksia. Uudessakaupungissa, Lokalahden Kairamaalla kunnostetaan jalopuumetsikköä ja pähkinäpensaslehtoa sekä ennallistetaan muutama pienialainen korpi Taipaleenjärven läheisyydessä, Haidus-saaressa ja Koiviston saaressa.

Laitila on mukana Helmi-yhteistyössä nyt ensimmäistä kertaa. Kaupungin alueella kunnostetaan Pappilan ja Rukoushuoneenmäen kedot. Laitilan ympäristöpäällikkö Lea Törmän mukaan Helmi-rahoituksen mahdollistamat ketokunnostukset tuovat kaivattua lisäresurssia luonnonhoitotyöhön, mutta lähettävät samalla tärkeän viestin.

– Laitilassa on juuri tänä keväänä tehty kuntalaisaloite kulttuuriympäristöohjelman laatimisesta. Kuntalaiset ovat meillä muutenkin aktiivisia, mistä on osoituksena sekin, että arvoketoja on tähän asti hoidettu täysin yhdistysten voimin. Kaupungissamme on jopa aivan ydinkeskustassa arvokkaita luontokohteita, joista huolehtiminen nyt myös Helmi-hankkeen voimavaroilla edesauttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja lisääntymistä, mutta lisäävät myös paikkakunnan houkuttelevuutta, Törmä iloitsee.

Myös kunnostustöitä hoitaneet paikallisaktiivit ovat tyytyväisiä Helmi-hankkeen tarjoamasta lisäresurssista.

– Laitilan ketojen kunnostus on jatkoa pitkäjänteiselle paikallistoiminnalle lähiluonnon hyväksi. Ihmisten ja ketojen lajiston vuorovaikutuksesta Laitilanharjulle on kehittynyt monimuotoisia eliöyhteisöjä historian saatossa, kommentoi varapuheenjohtaja Timo Vaahtoranta Laitilan seudun ympäristöyhdistyksestä.

Salossa puolestaan jatketaan Nairassuon ja Peppursuon ennallistamisia ja tehdään kunnostussuunnittelun jälkeen purokunnostuksia Nahvonjärven laskuojassa Suomusjärvellä sekä Vähäjoen Myllyojassa. Salo on ollut mukana kaikissa kolmessa yhteishankkeessa.

Niiden puitteissa onkin laidunnettu Nakolinnan, Somerikon ja Kirkkoniityn alueilla kaikkiaan 22 hehtaaria, kunnostettu useita ketoja ja perinnemaisemia sekä kehitetty luonnonhoidon yhteisöllistä mallia koulujen ja työllisyyspalveluiden kanssa. Kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Jaana Röytiö on hyvillään, kun työ saa Helmi-ohjelmasta kaivattua jatkuvuutta.

– Helmiyhteistyöllä on pelastettu hienoja luontokohteita, jotka palvelevat myös virkistyskäyttöä. Tehdyt toimet ovat yksittäin pieniä, mutta kokonaisuutena jo Salon alueella merkittäviä – puhumattakaan alueellisesti tehtyjen toimien määrästä yhteensä, Röytiö summaa.

Oppeja laitetaan jakoon webinaareissa ja retkillä.

Kaikki kunnostuskohteet ovat kuntien omistuksessa tai niiden kunnostamisesta on sovittu alueen maanomistajan kanssa. Kunnat vastaavat pääosin luonnonhoitotöiden toteuttamisesta alueillaan. Laitilassa ja Paraisilla Valonia on toimenpiteiden päätoteuttaja.

Kaikissa kunnissa Valonian vastuulla on yhteishankkeen koordinointi, asiantuntijatyö, viestinnällinen päävastuu sekä hankehallinto, jolloin kunnat voivat keskittyä luonnonhoitotöiden toteuttamiseen. Yhteishankkeen avulla kunnilla on mahdollisuus kommunikoida hoitotöistä keskenään ja oppia toisiltaan.

– Aiempien hankkeiden oppien pohjalta työnjako sujuu jouhevasti – on tärkeää, että Varsinais-Suomessa luonnonhoitotöille on jo jatkumoa ja kunnissa on innostuttu aiheesta. Kuntien työntekijät pääsevät verkostoitumaan ja saamaan hyviä vinkkejä yhteistapaamisissa eri kuntien kohteilla. Oppeja jaetaan toki muuallekin Suomeen esimerkiksi webinaarien muodossa, kertoo hanketta Valoniassa koordinoiva luontoasiantuntija Marjukka Kulmala.

Kesäkuun puolivälissä pidettävällä maastoretkellä Raisiossa ja Kaarinassa pääsee tutustumaan kunnostustöihin..

Valonia järjestää retken Raision ja Kaarinan Helmi-kohteille 13.6. kello 12–16. Maksuttomalla retkellä tutustutaan Raisionlahden ja Järviniityn lehdon sekä Järvelän kosteikon tehtyihin luonnonhoitotöihin.

Helmi-kohteiden maastoretkelle voi ilmoittautua 10.6. mennessä oheisesta linkistä.

Turun Seutusanomat