Kansainväliset tähdet Naantalin Musiikkijuhlilla

Romanialainen huippuviulisti Ioana Cristina Goicea esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa Naantalin Musiikkijuhlilla.

NAANTALI

Naantalin Musiikkijuhlat toteutetaan 4.-15. kesäkuuta Naantalin ja lähiseudun idyllisissä miljöissä. Festivaalin kahtakymmentä konserttia tähdittää yli 200 taiteilijaa, jotka edustavat koti- ja ulkomaista kärkeä. Tasavallan presidentti Alexander Stubb toimii tapahtuman suojelijana.

Naantalin Musiikkijuhlilla esiintyy tänä kesänä useita kansainvälisiä vieraita ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi yksi oman sukupolvensa merkittävimmistä viulisteista, useissa kilpailuissa menestynyt ja Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston professoriksi vain 27-vuotiaana nimetty romanialainen viulisti Ioana Cristina Goicea vierailee nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Alankomaalaista Bram van Sambeekia pidetään yhtenä maailman parhaista fagotisteista – häntä kuullaan Naantalissa useammassa konsertissa. Erityinen on myös eteläafrikkalaisen Gareth Lubben vierailu alttoviulistina, yläsävellaulajana sekä säveltäjänä. Yksi kansainvälisesti arvostetuimmista kamariorkestereista, Norjalainen kamariorkesteri vierailee puolestaan Naantalissa nyt toistamiseen, edellisestä Suomen vierailusta on ehtinyt vierähtää jo 34 vuotta.

Tapahtuman ohjelman on koostanut nyt toista kertaa sen uusi taiteellinen johtaja, viulisti Elina Vähälä.

Merkittävässä roolissa Musiikkijuhlilla on tänä kesänä sellisti Senja Rummukainen, jonka ura on vahvassa kansainvälisessä nosteessa vieden hänet muun muassa solistiksi BBC Proms -festivaalille elokuussa. Ensimmäistä kertaa Naantalissa vieraileva käyrätorvisti Paula Ernesaks on puolestaan Berliinin filharmonikoiden jäsen.

Elina Vähälä on halunnut kaudellaan nostaa esiin vieläkin nuorempia lahjakkuuksia, kuten viime vuonna 12-vuotiaana Naantalin Musiikkijuhlilla debytoineen Lilja Haataisen.

Suomen menestyneimpiin viulisteihin kuuluva Elina Vähälä esiintyy myös itse useissa festivaalin konserteista.