Eurovaalien äänestysaktiivisuus vielä kovin vaisua

Eurovaalien ennakkoäänestyksen lopullinen äänestysprosentti oli 25,3.

VAALIT

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi jo keskiviikkona, mutta viiden ennakkoäänestyspäivän jälkeen ainoastaan 14,2 prosenttia suomalaisista on käynyt antamassa äänensä.

Viisi vuotta sitten eurovaaleissa ennakkoon äänesti 21 prosenttia suomalaisista, joten ellei maanantain ja tiistain aikana tapahdu jonkinlaista ryntäystä vaalipaikoille, äänestysaktiivisuus uhkaa jäädä viiden vuoden takaiselle tasolle eli kovin alhaiseksi.

Äänestysaktiivisuus tai oikeastaan sen puute kertoo karua kieltään siitä, että eurovaalit eivät kiinnosta suomalaisia samalla tavalla kuin tasavallan ”omat” vaalit eli presidentinvaalit, eduskuntavaalit ja kuntavaalit – jopa aluevaalit vuonna 2022 saivat ihmiset eurovaaleja innokkaammin vaalipaikoille.

Äänestysaktiivisuus on pettymys, kun sitä vertaa ennen ennakkoäänestyksen alkua tehtyihin tutkimuksiin. Tutkimuksissa suomalaisista yli puolet piti äänestämistään hyvin varmana ja yli 70 prosenttia melko varmana.

Toistaiseksi naiset ovat olleet aktiivisempi äänestäjiä kuin miehet. Sunnuntain jälkeen oli käynyt äänestämässä yli 330.000 naista, mutta vain reilut 277.000 miestä.

Vilkkain ennakkoäänestyspäivä on ollut toistaiseksi torstai, jolloin äänestämässä kävi noin 162.000 ihmistä.

Vaalipiireistä eniten on äänestetty Helsingissä (17,6 prosenttia), vähiten Ahvenanmaalla (11,2 prosenttia). Varsinaissuomalaisista on äänestänyt hieman yli 15 prosenttia.