Kummiluokat ahkerasti mukana Siisti Biitsi -talkoissa

Siisti Biitsi
Turkulaisen Cygnaeus skolan 2C luokka Siisti Biitsi -talkoissa. Kuva: Maria Rautio-Runeberg.

Siisti Biitsi -ohjelma tarjoaa aivan kaikille mahdollisuuden huolehtia ympäristöstään.

YMPÄRISTÖ.

Pidä Saaristo Siistinä (PSS) ry:n Siisti Biitsi -kummiluokat ovat laittaneet lähiviikkoina hihat heilumaan puhtaamman ympäristön puolesta. Ahkerimmillaan paikallisista koululaisista koostuvat Siisti Biitsi -kummiluokat voivat kerätä parituntisen talkookerran aikana jopa kymmenen säkillistä roskaa.

Siisti Biitsi
Siisti Biitsi -roskatalkoot ovat oppilaille yhteisöllinen tempaus. Kuva: Maria Rautio-Runeberg.

Siisti Biitsi -talkoissa näkee konkreettisesti, miten paljon roskaa lapset löytävät kahden tunnin aikana keskeltä kaupunkia, vaikka aluksi alue näyttäisikin siistiltä.

– Siivoustalkoomme ovat aina kivoja, mutta mielestäni siivoustalkoot lasten kanssa ovat erityisiä. Lapset ovat useimmiten niin innostuneita ja etenkin nuoremmille lapsille roskien löytäminen muuttuu aarteenetsinnäksi. Lapsilla on aina ihania mietintöjä, ja he antavat rehellisiä ja kekseliäitä kommentteja, kummikoulukoordinaattori Ellen Rancken Pidä Saaristo Siistinä ry:stä sanoo.

Ympäristön tilan parantaminen -työkirja toimii hauskana reseptivihkona luontoon.

Turun kaupungin kunnossapidon, Pidä Saaristo Siistinä ry:n sekä Turun luonnonsuojeluyhdistyksen laatima työkirja on tarkoitettu kasvatusalan ammattilaisille sekä kaikille lasten ja nuorten kanssa toimiville.

Ilmaisesta luontoreseptivihosta löytyy kiinnostavaa ja samalla ympäristön kannalta hyödyllistä tekemistä lähiluonnossa. Oppaan tehtävät toimivat apuna opettajien ja ohjaajien työssä, mutta niitä voi yhtä hyvin kuka tahansa tehdä myös kotiväen kanssa.

– On todella hienoa, että Turun kaupunki on kehittänyt tämän Ympäristön tilan parantaminen -työkirjan meidän ja muiden tahojen kanssa yhteistyössä, ja on myös hyvä mainostaa sitä siivoustalkoiden avulla. Olen enimmäkseen ollut siivoamassa ja kouluvierailuissa juuri Turun alueen koulujen kanssa. Talkoot ovat olleet onnistuneita ja kivoja, lapset innokkaita ja ahkeria, kiittelee Rancken.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n maksuttomaan Siisti Biitsi -kummikouluohjelmaan on lähtenyt mukaan jo yli 50 peruskoulua.
Siisti Biitsi
Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -kummikouluille talkoot tarjoavat ympäristökasvatuksellisen oppituokion. Kuva: Maria Rautio-Runeberg.

– Meillä on esimerkiksi kummikouluja Lapissa, ja sinne ei voi ihan matkustaa siivoustalkoiden vuoksi, vaikka haluaisikin. Mutta kaikille tarjotaan luentoja ja esitelmiä, joita voi pitää myös etänä. Lähetämme noin 3–4 sähköpostiviestiä kummikouluille joka vuosi, kertoo Ellen Rancken.

Viimeksi huhtikuussa Rancken kävi Turun Puolalan koululla luennoimassa kummikouluryhmälle, joka kutsuu itseään vaatimattomasti Maailmanpelastaja-ryhmäksi. Maailmanpelastajaryhmä on osa oppilaskunnan hallitusta ja ryhmässä on jäseniä 3.–6. luokilta. Ryhmässä pääsee päättämään ympäristötapahtumista ja muista ympäristöasioista.

Siisti Biitsin kotisivuilta löytyy vinkkejä, ohjeita sekä tiedotusmateriaalia omiin talkoisiin.

– Kuka tahansa voi järjestää omia Siisti Biitsi -siivoustalkoita kaikkialla Suomessa. Siisti Biitsi – siivoustalkoita on jopa tehty ulkomailla. Siivoustalkoiden pitäjä voi itse valita ovatko talkoot avoimia tai yksityisiä. Keväästä syksyyn järjestetään monia Siisti Biitsi -siivoustalkoita ympäri Suomea, Pidä Saaristo Siistinä ry:n kummikoulukoordinaattori Ellen Rancken toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Siisti Biitsi -ohjelma on keskeinen osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n toimintaa. Siisti Biitsi -talkoiden järjestäjinä voivat toimia niin yhdistykset, seurat, klubit, harrastusryhmät, koulut, kaupungit, kunnat, yritykset kuin yksittäiset henkilöt – siis aivan kaikki!

• Ympäristön tilan parantaminen -työkirja on vapaasti muidenkin kuntien ja kaupunkien käytettävissä ja toimii mallina, miten lapsille voi kertoa käytännön tehtävien avulla ympäristönsuojelusta. Samalla työkirja tarjoaa opettajille ja varhaiskasvattajille valmiita hauskoja, helposti toteutettavia tehtäviä, jotka eivät vaadi kummempia välineitä ja ne voi suorittaa lähiluonnossa. Oppaan voi ladata itselleen ilmaiseksi Turun kaupungin verkkosivuilta.

Ympäristön tilan parantaminen -työkirjan voi ladata oheisista linkeistä:
Mobiiliversio työkirjasta (Turun kaupungin Issuu-kanava)
Lataa ja tulosta työkirja tästä! (Ladattava pdf-tiedosto)