Armonlaakson aarrearkullinen paikallishistoriaa naantalilaislapsille

Armonlaakson aarrearkut on valmistanut Naantalissa toimiva Varhan rempparyhmä ja niitä on 22 kappaletta. Kuva: Mervi Levanto.
Armonlaakson aarrearkut on valmistanut Naantalissa toimiva Varhan rempparyhmä ja niitä on 22 kappaletta. Kuva: Mervi Levanto.

Armonlaakson aarrearkku on osa Naantalin kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa.

NAANTALI.

Naantalin museon, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteisessä projektissa on valmistettu opetusmateriaalipaketti opettajille kotiseututiedon käsittelemiseksi esi- ja alkuopetuksessa. Jokaiseen esi- ja alkuopetuksen sekä perusopetuksen pienryhmien yksikköön toimitetaan oma Armonlaakson aarrearkku, jossa opetusmateriaalia säilytetään.

Armonlaakson aarrearkuista ensimmäiset lähtivät 6. toukokuuta matkaan kohti Naantalin esi- ja alkuopetusyksikköjä.

Oman lähiympäristön historiaan on ryhmissä ja luokissa tutustuttu aiemminkin, mutta hyvin erilaisia aineistoja hyödyntäen. Aarrearkkuprojekti alkoi ideasta kehittää Naantalin ainutlaatuisesta paikallishistoriasta ajanmukainen, toiminnallinen ja lapsia innostava opetusmateriaalipaketti, josta jokaisen esi- ja alkuopetusikäisen on mahdollista päästä osalliseksi.

Ajatuksena oli, että arkun sisältöä voi toteuttaa niin omassa luokassa kuin vierailemalla Naantalin museossa, Vanhankaupungin kaduilla ja kujilla tai tutustumalla vaikkapa omaan asuinalueeseen historialasit silmillä.

Aarrearkku kätkee sisälleen aimo annoksen tietoa, tehtäviä ja toimintaa.
Ensimmäiset arkut käytiin maanantaina viemässä Luonnonmaan perhetaloon, jossa ykkösluokkalaiset ottivat ne vastaan. Kuva Anne Sjöström.
Ensimmäiset arkut vietiin maanantaina 6.5. Luonnonmaan perhetaloon, jossa ykkösluokkalaiset ottivat ne vastaan. Kuva: Anne Sjöström.

Vuosisatataulujen tieto, kuvat ja tehtävät sekä arkussa olevat esineet johdattavat lapset konkreettisesti kokemaan ja ihmettelemään mennyttä aikaa.

Museon kokoamat aarrearkut vievät paikallishistoriaa suoraan naantalilaislasten arkeen, eskari- ja koulupäivään.

Armonlaakson aarrearkku on osa opetussuunnitelmiin sisältyvää Kulttuuriväylää, Naantalin omaa kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Arkkuhankkeen suunnitteluun on osallistunut museon ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa sekä perusopetuksen opettajia.

Samalla se on yksi museolla käynnissä olevan museopedagogiikkahankkeen konkreettisista lopputuloksista – työryhmän pitkäaikaiset suunnitelmat on hankkeen aikana koottu yhteen ja työstetty valmiiksi aarrearkuksi.

Vetovastuu on ollut varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Levannolla, joka parhaillaan käynnissä olevassa museopedagogiikkahankkeessa on koonnut pitkäaikaiset suunnitelmat yhteen ja koordinoinut aineiston konkreettista kokoamista. Arkkujen sisältöön on saatu lahjoituksia muun muassa Aurinkoisilta Sukkamatameilta, Muumimaailmalta ja Naantalin museolta.

Katariina Mäkinen-Önsoy